Parlak gençleri düşündüren kulüp

Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinden gelen gençlerin oluşturduğu kulüp, fikir odaklı çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

1.03.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Parlak gençleri düşündüren kulüp
Ak­bank Dü­şün­ce Ku­lü­bü na­sıl doğdu? Tam ola­rak fa­ali­yet­le­re ne za­man başla­dı?
Sürekli gelişimin ve yenilikçiliğin en önemli paydaşlarından olan gençlerle birlikte düşünmek ve Türkiye’nin geleceği için birlikte değer yaratmak amacıyla bu yola çıktık. Akbank içindeki yöneticilerden ve çalışanlardan, ayrıca Akbank dışından birlikte çalıştığımız iş ortaklarımızdan oluşan geniş katılımlı bir grubun ürettiği bir oluşumdur “Akbank Düşünce Kulübü”. Kulübümüzü ilk olarak 2008 Eylül ayında üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz tanıtımlarla duyurmaya başladık.
“Akbank Düşünce Kulübü”, gelecekte Türkiye’yi yönetecek potansiyeli bulunan, üniversite yaşamında başarılı ve parlak gençlerin, Akbank çatısı altında kendilerini geliştirebilecekleri, çeşitli sosyal ve akademik çalışmalarda bulunabildikleri, hem Akbank’ta hem Türkiye’de alanlarında çok değerli yöneticilerle iletişim kurabildikleri, onların deneyimlerinden yararlanabildikleri, sürekliliği olan, aidiyet duygusu yüksek, değer yaratan bir kulüp, sosyal bir oluşumdur.
Kaç üye­si var? Bu üye­ler se­çi­lir­ken ne­le­re dik­kat edi­li­yor, ne gi­bi kri­ter­le­re gö­re se­çim ya­pılıyor? İs­te­yen her­kes ka­tıla­bi­lir mi?
Düşünce Kulübü’ne ilk yıl yani 2008’de 22 öğrenci kabul edildi. 2009’da ise 2.300 başvuru arasından 28 öğrenci üye olarak seçildi ve bugün üye öğrenci sayımız 50’ye ulaştı.
İlk yılımızda Sabancı Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, Koç Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi olmak üzere 8 üniversite kapsamındaydık, bu yıl Galatasaray Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ni de aramıza katarak üniversite sayısını 10’a çıkarttık. Öğrenci üye seçiminde ise genel not ortalaması 3 ve üzeri olan, yenilikçi, yaratıcı, dışa dönük, analitik, sonuç odaklı, iletişimi güçlü, takım çalışmasına yatkın, aidiyet duygusu gelişmiş, çok boyutlu düşünebilen 3’üncü sınıf öğrencileri tercih ediyoruz.
Öğren­ci­le­rin ku­lü­be il­gi­si na­sıl?
Zorlu başvuru kriterlerine rağmen ilk yılımızda 1.650 öğrenci başvuruda bulundu. 2009 da ise bu sayı 2.300’e yükseldi. Başvurulardaki yükseliş öğrencilerin her geçen yıl Düşünce Kulübü’ne ilgisinin arttığını gösteriyor. Bu gelişimde geçen yılki ilk üyelerimizin de etkisi büyüktür diye düşünüyoruz. Onlar “ağızdan ağza” ve birçok farklı dijital ortamı kullanarak, bizden bağımsız olarak da kulüplerini sahiplenip tanıtımlarını yakın çevrelerine gerçekleştiriyorlar.
Ağır­lık­lı ola­rak han­gi şe­hir­ler­den üye­le­ri­niz var?
İstanbul – Ankara eşit ağırlıklı diyebiliriz, İzmir’den de üyelerimiz var.
Ku­lü­bün şim­di­ye ka­dar ger­çek­leştir­di­ği fa­ali­yet­ler ne­ler? Ör­nek­ler ve­rir mi­si­niz?
Çalıştay çalışmalarının dışında geçen yılki üyelerimiz, 3 kez bir araya gelip çalıştaylarda tema üzerine çalıştı. Pazarlama Zirvesi, Santana Konseri, İstanbul Film Festivali, Yatırımcı Seminerleri gibi hem sosyal hem akademik açıdan kendilerini geliştirebilecekleri yeni networkler kurabilecekleri ortamlarda üyelerimizle birlikte olduk. Yeni üyelerimiz de aynı şekilde ilk yılki üyelerimizle birlikte tüm aktivitelerimize katılacaklar.
Bu yıl ya­pıl­ma­sı plan­la­nan et­kin­lik­ler ve ça­lışma­lar ne­ler?
Üyelerimiz her çalıştayda İstanbul’a gelerek grup çalışmalarını gerçekleştiriyor. Grup çalışmalarındaki ortam, çalışma azimleri ve bu çalışmalar sırasındaki keyifleri gerçekten görülmeye değer. Süper fikirler çıkıyor çalışmalarda. Çalıştaylar sonrasında, onlarla birlikte çeşitli yemekler ve davetlerle bir araya geliyoruz.~
 Kulüp üyeleri arasındaki bağı kuvvetlendirdiğimizi düşünüyoruz ve bu yönde de öğrencilerimizden önemli geri dönüşler alıyoruz.
Akbank’ın İstanbul Film Festivali, Contemporary İstanbul ve Pazarlama Zirvesi gibi yıl boyunca gerçekleştireceği pek çok büyük etkinlikte kulüp üyesi arkadaşlarımız da yer alacak. Kulüp üyeleri ayrıca geçen sene olduğu gibi bu sene de Akbank Sanat kapsamında gerçekleştirilen tüm etkinliklerden Caz Festivali’nden, sergilerden ve konserlerden de faydalanabilecekler.
Ak­bank Dü­şün­ce Ku­lü­bü, üye öğren­ci­le­re na­sıl kat­kılar sağlıyor? Üye öğren­ci­le­re ne gi­bi im­kan­lar sağla­nıyor?
Yarışma sürecinin ödülü olan Harvard Üniversitesi Yaz Okulu ödülü dışında, tüm üyelerimize Akbank’ta staj yapmada öncelik sağlıyoruz. Farklı alanlarda okuyan öğrencileri ise Sabancı Holding şirketlerine de yönlendirebiliyoruz. Bizim için önemli olan kulübün bir parçası olmak ve uzun soluklu bir birlikteliğe adım atmak olduğu için bu arkadaşlarımız Akbank markasıyla gerçekleştirilen tüm organizasyonlarımıza da davetli oluyor. Sponsorluklarımız, konserler, Akbank Sanat, Pazarlama Zirvesi, Yatırımcı Seminerleri, konferanslar gibi. Ayrıca her çalıştay süresince sadece onlara özel çeşitli yemekler, davetler ve organizasyonlar da düzenliyoruz.
Ak­bank bu ça­lışmay­la ne­ler he­def­li­yor?
Akbank’ın sürekli gelişim ve yenilikçilik bakış açısıyla en önemli ilgi alanlarından biri olan “gençlik” ile iletişim sağlamak, trendleri takip etmek, yeni ürün ve hizmetlerde onların fikirlerini almak, durum ve koşullara yönelik bakış açılarını öğrenmek amacıyla kurulan kulübümüz aracılığıyla gençlerin hayatlarında yer edinmeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra hedeflerimizi şu şekilde özetleyebiliriz;
  •  Üyemiz olan gençlerin gelişmelerine katkıda bulunmak,
  •  Akademik ve sosyal anlamda onlara yeni ufuklar açabilmek vizyonlarını genişletebilmek,
  •  Akbank üst yönetimiyle bir arada olmalarını sağlayarak hem onların farklı deneyimlerden yararlanmasını sağlamak hem gençlerin yeni dünya beklentilerini anlamak,
  •  Türkiye’nin geleceğine yön verecek gençlerin birbirleriyle iletişim kurabilecekleri bir platform oluşturmak.
Ak­bank Dü­şün­ce Ku­lü­bü’nün her yıl bel­li bir te­ma­nın be­lir­len­di­ği bir de ya­rışma­sı var. Bu ya­rışma­dan bah­se­der mi­si­niz? Te­ma na­sıl be­lir­le­ni­yor, ge­len fi­kir­ler na­sıl se­çi­li­yor ve ya­rışma sü­re­ci na­sıl iler­li­yor?
Temamız Akbank yönetimi tarafından belirleniyor ve temanın belirlenmesiyle her senenin çalıştay programı şekilleniyor. Bu yılın Düşünce Kulübü’nü, aralık ayında gerçekleştirilen bir kick-off toplantısıyla başlattık. Bu toplantıda, kulüp üyeleri bir araya getirilerek, hem yaratıcılık hem senaryo planlama süreci konusunda bilgilendirildi. Bu toplantıdan sonraki 1,5 aylık dönemde, kulüp üyesi gençler temaya yönelik bilgi toplayarak analizlerini tamamladı. Topladıkları bilgileri şubat ayında gerçekleştirilen 2’nci çalıştayda birbiriyle paylaştılar ve yarışma süreci için takımlara ayrıldılar.
Bu ay yapacağımız çalıştayda, çalışmalarına yönelik ara değerlendirmelerimiz olacak ve nisan ayındaki çalıştayımızda da final çıktılarını bir seçici kurula sunacaklar. Basın mensupları, akademisyenler ve konu uzmanlarından oluşan Seçici Kurul, yapacağı değerlendirmeler sonucunda en beğenileni belirleyecek ve o takımın tüm üyeleri Harvard Üniversitesi Yaz Okulu’na gitmeye hak kazanacak.~
Ya­rışma­nın ödü­lü sü­rek­li Har­vard mı ola­cak yok­sa iler­le­yen dö­nem­de fark­lı ödül­ler de ve­ri­le­cek mi?
İlk yılımızda da bu yılımızda da yarışma ödülümüzü Harvard Üniversitesi Yaz Okulu olarak belirledik. Belki önümüzdeki yıllarda bu ödülün yanına yenileri de eklenir. Fakat gözüken o ki bu ödül Akbank Düşünce Kulubü’nün gelenekselleşen ödülü olacak.
Ak­bank’ın üni­ver­si­te­li­le­re dö­nük başka ne tip ça­lışma­la­rı var? Genç­le­rin eği­tim­le­ri­ne ve ka­ri­yer­le­ri­ne kat­kı sağla­mak ama­cıy­la başka ye­ni pro­je­ler ola­cak mı?
Yakın zamandaki projelerimizden biri de CERN Projesi. Her yıl, Isparta’daki uçak kazasında yaşamını yitiren Prof. Dr. Engin Arık adına, meslektaşları tarafından oluşturulan “Engin Arık Fonu”yla, eğitim görmek üzere dünyanın en gelişmiş bilim merkezlerinden biri olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’e gidecek 2 öğrencinin eğitim masraflarını üstleniyoruz. Ülkemizin üstün niteliklere sahip fizikçiler kazanmasını sağlamak için başlatılan projenin destekleyicileri arasında yer almaktan mutluluk duyuyoruz.
“Günümüz Sanatçıları Sergisi”, “Akbank Kısa Film Festivali” ve benzeri çalışmalar ise özellikle sanat alanında Akbank Sanat ile gençlere yönelik yaptığımız çalışmalara örnek verilebilir. Ayrıca üniversitelerde gerçekleştirilen kariyer günlerine, seminerlere ve çeşitli paylaşımlara imkanımız ve fırsatımız oldukça katılmaya çalışıyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz