Yurtdışı,burslar

Yurtdışı eğitim bursu nasıl alınır? hangi şartları yerine getirmek, hangi kuruluşlara ne zaman başvurmak gerekir? İşte yanıtlar…

1.09.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yurtdışı,burslar
Başarılı bir öğrencisiniz, eğitiminizi yurtdışında sürdürerek hem vizyonunuzu genişletmek hem iş dünyasına avantajlı başlamak istiyorsunuz. Ancak koşullarınız buna imkan vermiyor. Peki ne yapacaksınız? Bu durumda öğrencilere sunulan en güzel fırsat yurtdışı bursları. Bugün pek çok kurum ve kuruluş başarılı öğrencilere destek olmak için onların yurtdışı eğitim masraflarını karşılıksız olarak üstleniyor. Bu kuruluşlar arasında özel üniversitelerin yanında vakıflar, odalar ve dernekler ilk sıralarda geliyor.
Örneğin Hüsnü Özyeğin Vakfı, Harvard Business School veya Carnegie Mellon Tepper School of Business MBA programlarına başvurmuş ve kabul edilen öğrencilere, 10 bin ile 30 bin dolar arasında değişen yıllık eğitim bursu sağlıyor.  TEV, not ortalaması yüksek, maddi imkanları düşük öğrencilerin yurtdışında normal yüksek lisans öğrenimi süresince okul ücretleri ve yaşam giderlerini karşılıyor.
Cafer Sadık Abalıoğlu Vakfı ise sadece yurtdışında burs vermekle kalmıyor, bursiyerlerine holding ve iştiraklerinde iş imkanı da sunuyor.  Bu durumda başarılı öğrencilere de hangi kuruluşların, hangi koşullarda kimlere burs verdiğini takip etmek kalıyor. Özellikle ekim ayında başlayan burs görüşmelerini kaçırmak büyük bir fırsatı da geride bırakmak anlamına geliyor.

AFS’DEN 102 Ö/­REN­Cİ­YE FIR­SAT

AFS Kültürlerarası Programları, tüm dünyada her yıl 11 binden fazla öğrenci, genç ve öğretmene faklı bir kültürü keşfetme olanağı sağlıyor. Türkiye’de AFS değişim programları, Türk Kültür Vakfı kapsamında organize ediliyor. Türkiye’de 57’nci yılını geride bırakan AFS Kültürlerarası Programları kapsamında bugüne kadar 4 bin 500’ün üzerinde lise öğrencisi bir yıllığına yurtdışına gönderildi.  Türk Kültür Vakfı Müdürü Fatma Akgün, bu yıl ise AFS ve YES (Youth Exchange Study-Gençlik Değişim Çalışması) programlarında 102 öğrenciye tam ve kısmi burs olanağı sağlanacağını söylüyor. AFS Programlarına lise hazırlıktan son sınıfa kadar tüm öğrenciler başvurabiliyor. Adayların Türkiye’yi yabancı bir ülkede temsil edecek nitelikleri taşıması önemli bir kriter. Burslar için başvurular, okullar aracılığıyla Türk Kültür Vakfı’na yapılıyor. Ekim-aralık döneminde sırasıyla yazılı sınav ve sözlü mülakat ile öğrenci kabulü gerçekleştiriliyor. Akgün, verilen bursun öğrencinin yol ücreti, bir yıl aile yanında konaklaması, okul masrafları ve diğer program maliyetlerini kapsadığını belirtiyor.

ERAS­MUS’LA AV­RU­PA

Türkiye’de burslar konusunda en aktif kuruluşlardan biri de Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi. Merkez yönetiminde birçok yurtdışı burs projesi gerçekleştiriliyor. Bu projelerden biri Erasmus. Erasmus kapsamında yüksek öğrenim kurumlarında önlisans, lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde bir eğitim pogramına kayıtlı öğrenciler, bir Avrupa ülkesinde yüksek öğrenimlerine devam etme hakkına sahip. Programda 3-12 ay kalabilen öğrencilere, aylık 300 ile 600 Euro arasında karşılıksız maddi destek veriliyor.
Av­ru­pa Bir­li­ği Eği­tim Prog­ram­la­rı, li­se ve­ya üni­ve­si­te­den ye­ni me­zun ol­muş işsiz­le­re, iş ara­yan­la­ra ya da mes­le­ği­ni de­ğiştir­me­yi dü­şe­nen­le­re de yurt­dışın­da mes­le­ği ile il­gi­li eği­tim al­ma fır­sa­tı ta­nıyor. 2-26 haf­ta ara­sı sü­ren bu eği­tim­ler­den fay­da­la­na­bil­mek için başkan­lık ta­ra­fın­dan ka­bul edil­miş bir Leo­nar­do da Vin­ci pro­je­si­ne ka­tıl­mak ge­re­ki­yor. Bu burs­lar ve pro­je­ler hak­kın­da da­ha faz­la bil­giyi, www.ua.gov.tr, www.fa­ce­bo­ok.com/ulu­sa­la­jans ve www.twit­ter.com/ulu­sa­la­jans ad­re­s­lerinden al­mak müm­kün.  ~

YE­KUV’UN KO­ŞUL­LA­RI

Uzun adı 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı olan YEKUV, 1992 yılında topluma açık olarak Lions’un katkılarıyla kuruldu. 10 tıp öğrencisine eğitim bursu vererek faaliyete başlayan vakıf, bugüne kadar üniversite kazanarak kırsaldan ilk defa İstanbul’a gelen 16 bin 500 öğrenciye eğitim bursu sağladı. Vakfın burslarda parasal katkıyı aşan bir anlayışı var. En başta iletişim kurmayı hedefleyerek her ay öğrencileriyle toplanmayı, onları toplumun kendi alanlarında uzman kişileriyle buluşturarak, sanatsal faaliyetlere katarak, eğitsel, kültürel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyor. İhtiyaç duyan bursiyerler psikolojik destek de alabiliyor.
2009-2010 eğitim döneminde yurtiçinde okuyan öğrencilerin yoğun talepleri nedeniyle yurtdışı programları için burs imkanı sağlayamayan YEKUV, 2010-2011 eğitim dönemi için yeni burs başvuru koşullarını 6 Ekim’den itibaren internet sitesi www.yekuv.org adresinden duyuracak. Başvurular da internet ortamı üzerinden kabul edilecek.

ABA­LI­OĞLU  İŞ DE SAĞLI­YOR

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı da yurtiçi ve yurtdışında öğrenim gören, başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere burs imkanı sağlıyor. Yüzlerce çocuğa eğitim desteği veren vakıf, 2009–2010 döneminde yurtiçinde öğrenim gören 180, yurtdışında öğrenim gören 3 öğrenciye burs verdi. Vakfın burs hakkı tanıyacağı öğrencilerin sayısı her yıl yönetim kurulu kararı ile belirleniyor ve CSA Eğitim ve Kültür Vakfı’nın sitesinde ilan ediliyor. Burs başvuru koşullarının başında ise Atatürk ilke ve devrimlerini benimsemek, 14–30 yaşları arasında olmak, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olmak geliyor. Yurtdışında öğrenim gören öğrenciler burs başvurularını, burs başvuru süresi olan ağustos–ekim ayları içinde gerekli evrakları tamamlayarak vakfa şahsen yapmak durumunda. Başvurular, burs yönetmeliğine göre değerlendirilerek sonuçlandırılıyor. Bursiyerlere Cafer Sadık Abalıoğlu Holding ve iştirak  kuruluşlarında staj ve iş imkanı tanınırken “Bursiyer Gelişim Programı’’ dahilinde çeşitli kişisel gelişim eğitimleri de veriliyor. Ancak burs alan kişilerin başka kuruluşlardan burs alması, normal eğitim süresi içinde eğitimini tamamlayamaması gibi durumlarda burs hakları iptal ediliyor.

ÇAĞDAŞ YAŞAM DESTEĞİ

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), ülkenin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için bilgi, beceri ve deneyimlerini bir araya getiren gönüllüler tarafından 1989 yılında kuruldu. Bugüne kadar 44 bin kız öğrenciyi ilk ve orta öğretimde bursla destekleyen ÇYDD, 35 bin üniversite gencine de üniversite eğitimi boyunca burs olanağı sağladı. Yurtdışı burs projesi olmayan dernek, Erasmus programına kabul edilmiş gençlere destek olmak için çalışmalar yürütüyor. Bu konuda sponsor bulma arayışında olduklarını belirten dernek yetkilileri, “Şu anda AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi başkanlığında Eylem 2 akreditasyonu alarak  gençlere yurtdışındaki sivil toplum kuruluşlarında toplum çalışması yapmaları konusunda yardımcı oluyoruz. Bu çalışmalarda, gencin yol parası, yatacak yer ve yemek parası ve harçlığı ödeniyor. O ülkenin yerel lisanını ve kültürünü öğreniyor. Bu gençlerin programa katılmaları için öğrenci olma şartı yok. Sadece 18-30 yaş arasında olmaları yeterli” diyor. Eylem 2 programı ile gençlerin özgüveninin artırılması, Avrupa kültürü hakkında bilgi edinmeleri ve toplumsal çalışma deneyimi kazanmaları hedefleniyor.~

ICEP VE İK­MİB NE­LER YA­PI­YOR?

Bazı kuruluşlar ise sponsorlu eğitim fırsatı ya da ödül olarak burs veriyor. ICEP de yurtdışında eğitim almak isteyenlere yüzde 50 indirimli sponsorluk sunuyor. Öğrenciler ICEP’in Amerika ve İngiltere’de sponsorlu lise eğitim programından yararlanabiliyor. Bu programda konaklama ve yemekler karşılanıyor ve başvuran öğrenciye Amerika’da 1 yıl süreyle bir devlet lisesinde ücretsiz eğitim olanağı sağlanıyor. Başvuran öğrenci sadece uçak bileti, üniforması, okuldaki öğle yemekleri için yıllık ortalama 7-8 bin dolar maliyeti karşılamak durumunda. ICEP programa yılda sadece 8-9 öğrenci alıyor. Sponsorlu lise eğitimi için iyi derecede ingilizce konuşabilmek, lise 2 veya 3’üncü sınıf öğrencisi olmak, 18 yaşından büyük olmamak ve başarılı bir öğrenci olmak gerekiyor. Son başvuru tarihi eylül-nisan arası.  İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) de Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nda kazananları yurtdışı bursu ile ödüllendiriyor. Yarışmaya başvuru koşulları profesyonel ve öğrenci kategorisinde farklılık gösteriyor. Yarışmanın profesyonel kategorisi üniversitelerin endüstriyel tasarım, güzel sanatlar, mimarlık bölümleri lisans mezunları ile bu bölümlere ilişkin yüksek lisans/doktora öğrencilerine ve mezunlarına açık. Yarışmanın öğrenci kategorisinde ise üniversitelerin endüstriyel tasarım, güzel sanatlar, mimarlık bölümlerine kayıtlı lisans öğrencileri yer alıyor. Yarışmayı kazananlar, yurtdışında okul giderlerinin yanı sıra en fazla bir yıl süresince aylık bin 500 dolar yaşam giderini kapsayan burs kazanıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz