2010 sıçrama yılı olacak

Türkiye'de sanayi üretiminde ürün çeşitliği bakımından İstanbul'dan sonra gelen Gaziantep, 2010'da yatırım haberleri ile bolca göz önünde olacak.

1.06.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2010 sıçrama yılı olacak

 Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, büyüyen Ortadoğu pazarının krizin en çetin günlerinde bile önemli bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu, 2010 yılında da pazar hacminin hızla büyüyeceğini belirtiyor. Mehmet Aslan, "Geçtiğimiz yıllarda da büyük katılım olan fuarımızda bu yıl ciddi artışlar bekliyoruz. 60 ülkeden katılımın olacağı Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı yatırımcılar için Ortadoğu'ya açılan bir kapı haline geldi" diyor. Türkiye'nin 6'ncı büyük ihracat şehri olan Gaziantep, Ortadoğu pazarının buluşma noktası olan Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'nda 60 ülkeden 50 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayacak. Ortadoğu ülkeleri ile ticaret yapan, yapmak isteyen herkesin fuarda olacağını belirten Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, geçtiğimiz yıl düzenledikleri fuara 20 Avrupa ülkesinin katıldığını, bu yıl da katılımın daha yüksek olacağını söylüyor. Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ile Türkiye ve bölge ekonomisine dair gerçekleştirdiğimiz söyleşide yanıtlar şöyle:

Fuara kimler katılacak?
Dünya ülkeleri Ortadoğu ve Afrika pazarlarının gelişimine kayıtsız kalmıyor. Biz yıllar önce bu pazarlara açılım konusunda şirketlerimizi yönlendiriyorduk. Hem batı ülkelerinden hem Uzakdoğu ülkelerinden bu fuarda yer almakla ilgili çok ciddi talep var. Bu fuarda makine, gıda, tekstil, kimya, plastik, inşaat sektörleri başta olmak üzere bütün sektörlerden şirketler yer alacak. Ben özellikle bu pazarlarla halihazırda ticaret yapan veya yapmayı düşünen yerel şirketlerimizin fuarda mutlaka stant açarak veya ziyaretçi olarak bulunmalarını ve ticaret yaptıkları firma portföylerini genişletmelerini arzuluyorum.

Ekonomik kriz Gaziantep'i nasıl etkiledi? 2010 nasıl geçiyor?
Ekonomik kriz Gaziantep'i de etkiledi. Ancak ihracatımızda bir düşüş olmadı. Bunu Gazianteplilerin başarısı olarak görüyoruz. Gaziantep'in yıllık 4 milyar doları aşan bir ihracatı var. Başka illere gönderilerek o şehirlerden ihracata konu olan ürünlerle birlikte bakıldığında ise 7 milyar doların üzerinde bir ihracatımız var. 2010 yılını sıçrama yılı olarak görüyoruz. Yılın ilk yarısındaki ticaret rakamları da bu öngörümüzü pekiştirdi.

Mersin'de yapılması planlanan nükleer enerji santralinin Gaziantep'e sağlayacağı bir avantaj olur mu?

Türkiye sanayisi her geçen gün güçlenerek büyüyor. Sanayicinin maliyetlerinin içerisinde en büyük payı enerji alıyor. Eğer doğru yerde, doğru zamanda kurallarına uygun bir şekilde yapılırsa nükleer enerjinin maliyetleri düşüreceğini düşünüyorum. Bu yatırımın şehrimize 2 saat uzaklıkta olan Mersin'de olmasının şehrimize katacağı bir avantaj olacak. Ayrıca Gaziantep kendi enerji santrallerini kuran bir şehirdir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz