Adana OSB yüzde 55 büyüyecek

AOSB üzerinden yıllık bir milyar dolarlık ihracat yapıldığını söyleyen AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü sorularımızı yanıtladı.

25.03.2014 13:49:240
Paylaş Tweet Paylaş
Adana OSB yüzde 55 büyüyecek
1984 yılında bin 590 hektar alan üzerine kurulan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, bugün büyüklük ve kapasite bakımından Türkiye'nin ilk 10 OSB'si arasında yer alıyor. Hedeflerinin şu anki alanı 3 bin 600 hektara çıkarmak ve Türkiye'deki OSB'ler arasında ilk üçe girmek olduğunu söyleyen AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, AOSB'nin ihracat potansiyeline de dikkat çekiyor.

1 984 yılında tanma elverişli olmayan bin 590 hektar alan üzerinde kurulan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), son yıllarda önemli bir gelişim göstererek bugün Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden biri konumuna geldi. Sanayi parsellerinin tamamına yakınının tahsisi yapıldığı için AOSB, son dönemde yeni alanlara ihtiyaç duyuyor.

AOSB yönetimi de Türkiye’deki 280 organize sanayi bölgesi arasında büyüklük ve kapasite bakımından ilk 10 arasında yer alan AOSB’nin mevcut alanını genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. AOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sütcü, “Şu anki mevcut alanı arttırarak 3 bin 600 hektara çıkarmayı ve Türkiye'deki OSB'ler arasında alan ve kapasite olarak ilk üçe girmeyi hedefliyoruz” diyor.

AOSB'deki sektörel dağılım incelendiğinde en büyük payı yüzde 21,4’lük oranla tekstilin aldığını hatırlatan Sütcü, tekstili yüzde 15,1 payla metal ve yüzde 10,4’lük oranla gıda sanayinin izlediğini belirtiyor. AOSB üzerinden yıllık bir milyar dolarlık ihracat yapıldığını söyleyen AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü dergimizin sorularını yanıtladı:

Adana Hacı Sabancı OSB ne zaman kuruldu?
1984 yılında tarıma elverişli olmayan bin 590 hektar alan üzerinde kurulan AOSB, özellikle son yıllarda büyük gelişim ve değişim göstererek bugün Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden biri oldu. İstikrarlı bir büyüme eğilimi gösteren bölge, yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor.~

OSB hakkında bilgi verir misiniz?
Adana-Ceyhan D-400 karayolu üzerinde, Yakapınar’ın (Misis) kuzeyinde yer alıyoruz. AOSB, Adana havalimanına 28 km, Mersin Limanı’na 98 km, İskenderun Limanı’na 80 km, Yumurtalık Limanı’na 40 km uzaklıkta. Bölgenin güneyinden D-400 devlet karayolu ve TCDD demiryolu, kuzeyinden TEM otoyolu geçiyor.

Türkiye’deki 280 organize sanayi bölgesi arasında büyüklük ve kapasite bakımından ilk 10 sırada yer alan Adana OSB, mevcut alanını genişletmek için de çalışmalarına devam ediyor. Şu an bin 600 hektar olan mevcut alanı 3 bin 600 hektara çıkarmayı ve Türkiye’deki OSB’ler arasında alan ve kapasite olarak ilk üçe girmeyi hedefliyoruz.

Bu alan yeni yatının, daha fazla istihdam, üretim ve ihracat anlamına geliyor. Yeni genişleme alanı kent, bölge ve ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacak. AOSB, mevcut ihracat potansiyeliyle de öne çıkıyor. Adana’daki toplam ihracatın yüzde 50’sini gerçekleştiren AOSB üzerinden, yıllık bir milyar dolarlık ihracat yapılıyor.

Son dönem çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Son dönemde Çatalan İçme Suyu’nun tesislere verilmesi çalışmalarının yüzde 50’si tamamlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) şube açması için gerekli yer tahsisi yapıldı ve inşaatına başlandı, Bu şubenin de yaklaşık bir yıl içinde faaliyete geçmesi bekleniyor. 2014 yılı içerisinde Gümrük Müdürlüğü ve yeni çarşı merkezi de hizmete başlayacak. Bölgede önemli bir ihtiyaç olan noter, bölge başkanlığımızda hizmete başladı. AOSB’de kurulan polis merkezide faaliyete başlayacak.

Şu an AOSB'deki sektör dağılımı nasıl?
AOSB'deki sektörel dağılım incelendiğinde en büyük payı yüzde 21,4’lük oranla tekstil alıyor. Tekstili yüzde 15,1 payla metal ve yüzde 10,4’lük oranla gıda sanayi izliyor. Sektörel çeşitliliğin hissedildiği bölgede yüzde 9,9’luk payla plastik sektörü, yüzde 8,4’lük payla yapı elemanları üretimi ve yüzde 5,8’lik payla kimya sanayi de başı çeken iş kolları arasında yer alıyor. Tüm bu sektörlerin yanında bölgede ağaç sanayi, ambalaj, boya sanayi, cam sanayi, döküm, elektrik, kağıt sanayi, makina, nakliye, petrol ürünleri, tohumculuk gibi birçok sektörde faaliyet gösteren firmalar da var.~

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında Adana sanayi firmalarından Sasa Ss Polyester 74’iincü, Beyteks Tekstil 130’uncu, Temsa Global 171’inci, Elita Gıda 213’üncü. Bossa 236’ncı, Artenius Turkpet 258’inci, Adana Çimento 284’iincü, Akyem 380’inci, Karteks Tekstil 392’nci, Güney Çelik Hasır 435’inci ve Wavin TR Plastik 450’nci sırada yer aldı. Bu fimıalann önemli bir bölümü OSB’mizde faaliyet gösteriyor.

İkinci 500’de de sanayicilerimiz var. Rapora göre Adana sanayi firmaları Oğuz Tekstil 13, Oyka Kağıt 45, Gürsoy Yem 55, Meltem Kimya 67, Abdioğulları Plastik 176, Kıvanç Tekstil 202, Riga Boya 215, Kimteks Tekstil 268, Oğuz Gıda 276, G.Ç.S. Metal 286, Sepaş Plastik 306, Tuncel Kimya Boya 319, Zahit Alüminyum 388, Adana Besi Yem 440, Bakırlar İplik ise 492’nci sırada yer aldı.

AOSB'nin Türkiye ekonomisindeki yerini nasıl açıklarsınız?
Gerek alan bakımından gerekse de üretim ve ihracat açısından istikrarlı bir büyüme eğilimi gösteren AOSB, bugün Türkiye'nin en büyük OSB’lerinden biri olarak öne çıkıyor. Türkiye ekonomisinin motor gücü olarak gösterilen sanayicilere en kaliteli hizmeti en iyi şartlarda sunabilmenin yanında topluma ve çevreye saygılı, etkin, verimli ve sorumluluk bilinciyle hareket eden AOSB, Türkiye'de lider konumda olabilme hedefinde. Altyapısı tamamlanan, üretim kalitesi ve ihracatı ile Türkiye'nin kalkınmasına önemli katkılarda bulunan AOSB, aynı zamanda Avrupa Birliği standartlarında bir organize sanayi olabilme adına da yoğun çaba sarf ediyor.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde eğitime önem veriyoruz. Türkiye'de mevcut organize sanayi bölgeleri arasında ilk Özel Meslek Lisesi, AOSB'de açıldı. 2013-2014 döneminde öğrenci alımına başlayan lise 750 öğrenciyle eğitime başladı. Çukurova Üniversitesi'ne bağlı Teknik Meslek Yüksekokulu'nda ise 350 öğrenciyle eğitim devam ediyor. AOSB eğitim çalışmalarında sanayicilerine destek olma çabasında. ~

Bu kapsamda, sanayicilerin ihtiyacı doğrultusunda personellerine temel ilkyardım eğitimi, forklift, tavan vinci operatörlüğü eğitimleri bölgede ücretsiz olarak veriliyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Yüreğir Mesleki Eğitim Merkezi ile Organize Sanayi Bölge Başkanlığımız arasında bir protokol imzalanarak çalışanlara mesleki yeterlilik belgesinin, başkanlığımız tarafından ücreti karşılanarak verilmesi çalışması da devam ediliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz