Aliağa, Türkiye’nin lojistik üssü olacak

ALOSBİ Başkan Vekili Adnan Saka, Aliağa’nın 10 yılda Türkiye’nin en büyük lojistik üssü haline geleceğini söylüyor.

17.07.2015 20:48:250
Paylaş Tweet Paylaş
Aliağa, Türkiye’nin lojistik üssü olacak
Aliağa'da kurulan, Türkiye’nin en büyük ve en modern organize sanayi bölgesi ALOSBİ, özellikle ihracata çalışan sanayicilerin yatırım için seçtiği merkez haline geliyor. Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Aliağa Organize Sanayi Bölgesi – ALOSBİ Başkan Vekili olan Adnan Saka, yeni ulaşım ağı, liman ve denizcilik yatırımlarıyla Aliağa’nın gelecek 10 yılda Türkiye’nin en büyük lojistik üssü olacağını söylüyor. Yatırımcıların Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’ni ihracat noktası olan liman ve iskelelere yakınlığından dolayı tercih ettiğini belirten Adnan Saka, “İzmir, Manisa, Denizli gibi illerdeki sanayicilerin limana ulaşması artık çok kolay olacak” diyor. Çandarlı Limanı’nın kısa sürede yapımına başlanacağını belirten Adnan Saka, “Kuzey Ege’deki Çandarlı limanı, Çaltılıdere yat imalat merkezi, gemi söküm tesisleri, Nemrut başta olmak üzere Aliağa’da çeşitli kuruluşlara ait iskele ve limanlarla Aliağa çok önemli bir ihracat bölgesi haline dönüşüyor. Nemrut Körfezi’ndeki mevcut iskelelerin yanında yeni kurulacak iskelelerle ticaret ve elleçleme hacmi artacak. Konteyner ile taşımacılık imkânı ortaya çıkacak” diye konuşuyor. Adnan Saka; “Yılda ortalama 37 milyon ton yük elleçlemesinin yapıldığı Aliağa Nemrut Körfezi'ndeki mevcut iskelelerin yanına yapılacak yeni iskele projeleri de gündemde. Bu yatırımların özellikle global krizin etkilerini konuştuğumuz şu dönemde önemi daha çok artıyor. Nemrut Körfezi'nde mevcut 7 büyük iskelenin yanı sıra 4-5 yeni iskele yapımı daha planlanıyor. Yeni yatırımlarla Nemrut’un önemi artacak. Yeni yatırımlarda konteyner ağırlıklı olmak üzere, sıvı, sıvı yük ve Ro- Ro taşımacılığı gibi karma ve kombine liman işletmeciliği düşünceleri var. Bunlardan Nemport ve TCE-EGE Konteyner limanları hizmete girdi. Yeni yatırımların gerçekleşmesiyle İzmir kent merkezinde yoğunluk yaratan Alsancak Limanı’na da çok ciddi bir alternatif oluşacak. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlar, Çandarlı körfezinde kurulacak liman ve tersane bölgesinin hayata geçirilmesi, Nemrut’taki yeni yatı rımlar, gemi söküm sektörünün belirlediği yeni vizyon da göz önüne alındığında, Aliağa ve çevresinde 10 yılda önemli bir dönüşüm yaşanacak” diyor. Adnan Saka, Aliağa’nın geleceği konusundaki sorularımızı şöyle yanıtlıyor;
CAPITAL: Aliağa’nın Türkiye ekonomisi açısından stratejik önemi nedir?
- Aliağa, Türkiye’nin en önemli sanayi bölgelerinden biridir. Buradaki demir çelik sektörü, Türkiye demir çelik üretiminin yüzde 40’ını karşılıyor. Türkiye’nin tek gemi söküm bölgesi de Aliağa’da. PETKİM, TÜPRAŞ gibi dev kuruluşlar Aliağa’da faaliyet gösteriyor. Ülkemizin doğalgazdaki sigortası olan dünyanın en büyük 2. LNG Terminali Egegaz da Aliağa’da. Petro-kimya tesisleri, rafinerisi, LPG, LNG depolama ve dolum tesisleri, enerji santralleri ile Aliağa bugün önemli bir sanayi bölgesi konumundadır. 10 milyon metrekare alan üzerinde 400 fabrikanın faaliyet göstereceği, Türkiye’nin en modern altyapısına sahip, bütün ulaşım ve ihracat noktalarının merkezinde yer alan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi burada kuruluyor. Dolayısıyla Aliağa, Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip bir sanayi bölgesi ve yaşam alanıdır.
~
CAPITAL: 2010 yılı sanayiciler için nasıl geçecek?
- 2009 yılını bölgemizde ve ülkemizde ciddi ekonomik sorunlarla tamamladık. Özellikle ülke ekonomisini ayakta tutan ticaret erbabımız, küçük esnafımız ve KOBİ’lerimiz için güçlüklerle dolu bir yılı geri bıraktık. Ne yazık ki tüm ekonomik problemlere kaşın, ekonomik sorunlar ve bunlara çözüm arayışları 2009’da hiçbir zaman gündemin ilk sıralarında yer alamadı. 2010 yılında tüm bu olumsuz ekonomik koşulların ortadan kalkarak ticari- ekonomik dinamizmin artığı bir yıl yaşamayı, ekonominin gündemin birinci maddesi olmasını diliyoruz. Giderek ekonomide dengelerin oturmaya başladığını ve risklerin azaldığını görmekteyiz. 2009 yılında ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunlar ve bunların ekonomik-sosyolojik sonuçları, Türkiye’nin en önemli Sanayi üretim bölgelerinden biri olan Aliağa’da her yerden daha fazla hissedildi. Oda üyelerimiz, ticaret erbabımız, sanayicimiz, küçük esnafımız arz- talep durgunluğundan fazlasıyla etkilendi. İşyerleri kapandı. Finansal sorunlar hızla arttı. Özellikle ticaret erbabımız ve KOBİ’lerimiz finansa erişimde büyük güçlükler yaşadılar.
CAPITAL: En çok hangi sektörler etkilendi?
- 2009’da özellikle demir çelik ve buna bağlı olarak yaşayan lojistiknakliye, liman- denizcilik gibi sektörlerde daralma yaşandı. Demir-çelikte mevcut üretimler daraldı, çeşitli işyerlerimiz üretimlerine ara vermek zorunda kaldı. İşsizliğe çözüm bulacak yeni yatırımlar yapılamadı. 2009’u krizler, ekonomik durgunluk ve finansal güçlüklerle geçirirken, Aliağa’daki bazı olumlu gelişmeler bizlere 2010 için umut veriyor. 2009’da tüm sorunlara rağmen ilçemizde özellikle yeni liman yatırımları gerçekleşti. Pektim ve Ege Gübre gibi dev kuruluşlarımız yeni limanlarını 3. şahısların hizmetine sunarak Aliağa’ya önemli katkı sağladılar. Ayrıca Nemport limanı hizmete girdi. ALOSBİ içindeki çeşitli yatırımlar sürdü. Çakmaktepe Enerji Üretim Santralı’nda kapasite geliştirme çalışmaları devam etti. 2. Etapta üretim başladı, 2010’da üçüncü etap da tamamlanacak. Egegaz doğrudan gaz ithal etmeye başlayarak özellikle Aliağa’daki sanayi için önemli bir güvence haline geldi. 2010 yılında ekonomide iyi haberler almayı ve buna bağlı sosyal yaşamdaki sorunların hızla çözülmesini umut ediyoruz.
CAPITAL: Reel ekonominin içinde olan bir sanayici olarak beklentileriniz neler?
- Bu dönemde reel sektörün finans kesiminden beklentileri var. Yatırıma yönelik kredilerin kesilmemesi gerekiyor. Likidite sorunu olan firmalara yeni krediler geliştirilmeli, krizden etkilenebilecek işletmelere yapıcı yaklaşılmalı. Kredi faizleri artmamalı. Hükümetin de merkeze ekonomiyi alan bir anlayışla güven arttırıcı yapısal önlemlerle tedbirler alması gerekiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz