40 Yaş Önerileri

CEO’lara 40 yaşından önce mutlaka yapılması gerekenleri sorup, yaşama dair 25 kritik öneri sıraladık. İşte 40 yaşından önce mutlaka yapılması gerekenler…

8.06.2017 18:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
40 Yaş Önerileri


Gözde Yeniova

[email protected]

40 yaş, çoğu insan için kritik bir dönemeç… Sonuçta bu yaşa kadar iş ve özel hayatta çoğu hedefe ulaşmak önemli bir eşik olarak kabul ediliyor. Biz de CEO’lara 40 yaşından önce mutlaka yapılması gerekenleri sorup, yaşama dair 25 kritik öneri sıraladık. İşte 40 yaşından önce mutlaka yapılması gerekenler…

Şirketlerin tepe yöneticileri, çoğu zaman kariyerlerinde hedef koyup ona göre ilerler. Bu hedefler doğrultusunda yaşamlarını yönlendiren CEO’lar, günlük hayatlarında da belli yaş aralıklarına göre adım atıyor. Burada özellikle 40 yaş kritik bir dönemeç olarak görülüyor. 

Biz de şirketlerin CEO’larına 40 yaşından önce koydukları hedeflere nasıl ulaştıklarını ve geleceğe yönelik bir perspektif çizmesi için herkese bu yaşa kadar neler yapmalarını tavsiye ettiklerini sorduk. 

Sorduğumuz sorulara yanıtlardan 25 kritik öneri çıktı. İşte CEO’ların gözünden 40 yaşından önce mutlaka yapılması gerekenler… 

HAYATTAN ZEVK ALIN 

Bircom CEO’su Burçin Bircanoğlu, 40’ıncı yaş gününü Executive MBA yaptığı yıl kutlamış. Şu ana kadar hayallerinin hepsini gerçekleştiren Burçin Bircanoğlu, “Mütevazı hayaller kurduğum da söylenemez. İş hayatım boyunca olur dediğim işler oldu, olmaz dediklerim olmadı” diyor. 40 yaşından önce yapılacaklarla ilgili Burçin Bircanoğlu’nun tavsiyeleri ise şöyle: 

“Erken yaştan itibaren çok sayıda hobiyle ilgilenmeye başlayın. Bugün 42 yaşındayım ama iki ay önce kick-box’a başladım. Önümüzdeki ay piyano derslerine tekrar başlıyorum. Keşke 2005’te piyanoyu bırakmasaydım. Bugün 10 yıldır piyano çalıyor olabilirdim. En erken yaşta aileden ayrı ekonomiyi kurgulamak lazım. Mutlu olmayı, keyif yapmayı, hayattan zevk almayı aman ertelemeyin. Örneğin tekne hobisini 50’lere ertelemeye gerek yok. Ufak olsun, sizin olsun.” 

Burçin Bircanoğlu’na göre 20’lerde doğru dala konmak, 30’larda derinleşmek, kendi profesyonel kararını vermek ve 40’tan itibaren büyük performansa geçmek önemli... 

ZAMAN DEĞERLİ 

40 yaşına gelen CEO’ların çoğu, genellikle zamanın değerini daha iyi anladıklarını söylüyor.

IdeaSoft Genel Müdürü Seyhun Özkara da bu isimlerden. “30 yaşını aştıktan sonra, zaman daha değerli oluyor. Kaliteli zaman geçirmek, zamanı doğru değerlendirmek, planlama için zaman ayırmak ve bu plana uymak, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için gerekli” diye konuşuyor. Ona göre küçük hedeflerle büyük hedefleri ayırmak, stresten uzak durmak da önemli. Çünkü büyük ve uzun vadeli hedeflerin zamanlamaları doğru planlanmadığında, yoğunluk ve stres ortaya çıkıyor. 

Seyhun Özkara, 40 yaşından önce yapılması gerekenlerle ilgili tavsiyelerini şöyle sıralıyor: 

“Herkese çocuk sahibi olmadan önce, gezebildikleri kadar farklı ülke gezip, farklı kültürleri tanımalarını tavsiye ederim. Ben o dönemde 20’ye yakın ülkeyi ziyaret etme fırsatı bulmuştum.” 

FARKLI KÜLTÜRLERİN FAYDASI 

Sadece Özkara değil, iş dünyasında iş insanlarının çoğu farklı ülke ve kültürleri tanımanın büyük deneyim kazandırdığı görüşünde hemfikir. Uzmanlara göre gezmek için en ideal zamanlar ise 40 yaş öncesine denk geliyor. Ancak çoğu CEO 40 yaşına kadar kendi kariyer hedeflerine odaklanıyor, bu nedenle iş dışında gezmeyi ihmal edebiliyor. 

iyzico CEO Barbaros Özbugutu da bu isimlerden biri. Özbugutu, “Şu an 38 yaşındayım ve 40 yaşından önce önüme koyduğum tüm hedeflerime ulaştım. Bundan sonraki süreç içinde hedeflerim arasında görebileceğim kadar farklı ülke görmek, iyzico’yu hedefleri doğrultusunda büyütmek ve bunları yaparken aileme mümkün olan en fazla zamanı ayırmak var” diyor. 

Barbaros Özbugutu, herkesin 40 yaşından önce mutlaka yurtdışında bir süre de olsa yaşaması gerektiğini de düşünüyor. Bunun insana çok farklı bir deneyim sunduğuna dikkat çekiyor. “Farklı bir kültürün içinde yaşamanın zorluğu, insanı birçok yönden eğitiyor ve geliştiriyor” diyen Özbugutu diğer tavsiyelerini şöyle sıralıyor: 

“İnsanlar 40 yaşından önce kendi işini kurmayı en azından denemeli. Aynı zamanda çocuk sahibi olmalılar. Belki de bu saydıklarımın içinde insanı en derinden etkileyen tecrübe de bu olsa gerek.” 


“UZUN VADELİ DÜŞÜNMENİN FAYDASINI GÖRDÜM”

DİDEM GORDON / ASHMORE PORTFÖY YÖNETİMİ CEO’SU


10 YILLIK DENEYİMLE ZİRVE
Kariyer hayatımda ‘Şu yaşta bu pozisyonda olmak istiyorum’ diye hedefler koymadan ilerledim. 35 yaşında, finans sektöründe 10 yıllık deneyimle genel müdür oldum. Bu dönemde, çok yoğun ve her an öğrenerek ve kendimi geliştirerek çalıştım. Yaşam felsefemin bir parçası bu…
UZUN VADELİ DÜŞÜNÜRÜM
İşimle ilgili her alanda küresel gelişmeleri takip ediyor, uygulamaya çalışıyor ve yeni bilgiler edinerek fark yaratma, fayda sağlamaya odaklanıyorum. Uzun vadeli düşünme alışkanlığı ve büyük resme bakma yaklaşımı ve iş disiplini sanırım kariyerimde daha hızlı sonuç almama yardım etti. Yaptığım işi kendi sınırlarım dahilinde en iyi yapmak ve bu sınırları da yine kendimle rekabet ederek aşmayı alışkanlık haline getirmek iş hayatıma da özel hayatıma da değer kattı diyebilirim.


50 YAŞ HEDEFİ HAZIR 

Konuştuğumuz CEO’ların çoğu 40 yaşından önce hedeflerine ulaşmış durumda. Metric Genel Müdürü Gökhan Arıksoy da 40 yaşına gelmeden önceki hedeflerini gerçekleştirmeyi başaranlardan. Gökhan Arıksoy bu hedeflerini şöyle anlatıyor:

“40 yaşına gelmeden önce çok gezip yeni yerler görmek, yeni insanlarla tanışmak gibi hedeflerim vardı. Bunları büyük ölçüde başardığımı düşünüyorum. Özel hayatımda ise mutlu bir aileye sahip olmayı ve çocuklarımın olmasını düşünmüştüm. Kariyerimdeki hedefim, 40 yaşından önce global bir şirketin ülke müdürü olarak görev yapmaktı. Bu hedefime Software AG ile 2011 yılında 39 yaşında ulaştım.” 

Gökhan Arıksoy, şimdi de 50 yaş hedefi koyuyor. 50 yaşından önce Türkiye’den global bir bilgi teknolojileri şirketi çıkarmak gibi iddialı bir yolda ilerlediğini söylüyor. 


“HUZURLU BİR HESAPLAŞMA İÇİNDEYİM”

SİNAN ÖNCEL / TERTEKS YÖNETİM KURULU BAŞKANI

HEDEF 3 YABANCI DİLDİ

Emekliliğe yaklaşmış veya emekli olmuş iş insanları genelde bir muhasebe yapar ve pişmanlıklarını itiraf ederler. Genelde de çocuklar büyürken onların yanında olamamak iş dünyasının büyük pişmanlığıdır. Ben şimdi geriye dönüp baktığımda huzurlu bir hesaplaşma içindeyim. Liseyi bitirdiğim yıl, üniversiteyi bitirirken mutlaka üç yabancı dil öğrenmiş olmayı hedeflemiştim.
35’TEN ÖNCE HEDEFLERİME ULAŞTIM
23 yaşıma geldiğimde bu hedefime ulaşmış hatta ek olarak iki başka dili de iletişim kuracak kadar öğrenmiştim. 30’umdan önce 23 yaşımda kurduğum şirketimi belli bir seviyeye getirdim. 35’ten önce koyduğum hedefimi 32 yaşında gerçekleştirerek evlendim. Yine 30’umdan önce merak ettiğim çok uzak ülkelere gittim. Hedeflediğim Hawai, Afrika, Arjantin seyahatim 20-25 yıl öncesi için çok ilginçti.
ÇOCUKLAR BÜYÜRKEN YANINDA OLUN
Kızımla hemen hemen her hafta sonu birlikteyiz. Seyahat etmeyi de severiz. Benim en önemli önerim şu olabilir; ‘’Zorunlu sebepler dışında, çocukları büyürken onların yanında olamayan bir ebeveyn hayatta gerçekten başarılı sayılamaz. İleri yaşlarda pişmanlık duymamak için buna dikkat edilmeli.’’ 40’a varıldığında, 25-30 yıllık en az üç iyi arkadaşın olması büyük bir zenginliktir. Ayrıca önemli meslek kuruluşlarının yönetimine girmek, tüm dünyada farklı sosyal çevrelerden farklı insanlarla dostluklar kurmak, hayata bakış açısını çeşitlendirmek için önemlidir.


İŞ DIŞI BAŞARI ÖNEMLİ 

40 yaşına gelen iş insanları genellikle ortalama 10 yıllık bir tecrübeye ulaşmış, eğitimleriyle ilgili tüm hedeflerini gerçekleştirmiş oluyor. Blackboard Türkiye Ülke Müdürü Emrah Dilsizoğlu’na göre işte tam da bu yüzden 40 yaşına kadar insanların hayatta önemli şeylerin ne olduğunu anlamış alması gerekli. Dilsizoğlu, “Hayatlarındaki mutluluk ve mutsuzluk kaynaklarını tespit etmeleri de önemli” diyor. 

Zet.com Kurucu Ortağı Can Turanlı da 40 yaşın altındayken özel hayatıyla ilgili hedeflerini ihmal ettiğini belirtiyor. Can Turanlı’ya göre eğer bir insanın iş yaşamı dışında anlatacak çok şeyi yoksa pek de başarılı sayılması mümkün değil. “İnsanın iş dışında ‘Sen kimsin’ sorusuna verecek bir yanıtı olmalı” diyen Turanlı, kendi 40 yaş öncesi hedefleriyle ilgili şunları söylüyor:

“İş hayatımda 40 yaşımdan önce kendi işimi kurarak işimi belirlediğim seviyelere getirme hedefim vardı. Özel hayatımda ise sokak fotoğrafçılığı konusunda çalışmak üzere hedefler koymuştum. Profesyonel hedefim son derece yolunda gidiyor ama fotoğrafla ilgili olanın sonu olmayacağını çalıştıkça görüyorum ve öğrenmeye devam ediyorum.” 


İNSAN BİRİKTİRİN! 

İş yaşamına paralel sosyal hayatın da başarılı şekilde sürdürülmesi CEO’ların en çok önerdiği konu başlıkları arasında yer alıyor. Danfoss Türkiye Genel Müdürü Levent Taşkın da “Herkesin öncelikle gençliğini yaşamasını, eğitim, iş hayatı, sosyal medya arasında sıkışıp kalmamasını öneririm” diyor. Sabrın önemine de değinen Taşkın, öğrenerek, basamakları hazmederek tırmanmanın faydasına vurgu yapıyor. Levent Taşkın’ın bir diğer tavsiyesi ise iş insanlarının 40 yaşına kadar tecrübesine, mesleğine, kişiliğine ve bilgisine saygı duydukları pek çok insan biriktirmesi yönünde… 

40 yaş sınırını, bir ‘ara kontrol noktası’ olarak gören Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu’nun verdiği tavsiyeler ise şöyle: 

“Sağlığınız tam olarak yerindeyken seyahat edin, dünyayı gezin. 40 yaş sonrası çıkabilecek olası sağlık problemleri, ertelenen hayallerinizi yıkmasın. Eğer çocuk seviyorsanız, 35 yaş öncesi mutlaka çocuk sahibi olun. Torunlarınızla oynamak için vaktiniz kalsın. 40 yaşına kadar, kariyerinizle ilgili varmak istediğiniz yerin en az 1 basamak altına ulaşmaya çalışın. Eğer doğru yolda olmadığınıza veya hedefinizin yanlış olduğuna inanıyorsanız, yeni kariyer planınızı 40 yaşına kadar mutlaka oluşturun. Hayatınızın kalanı için mutlaka birikim yapın. En başta dost biriktirin.” 


“GÜNLERİM DEĞİL, SAATLERİM BİLE PLANLI”

ÖGET KANTARCI / GİTTİGİDİYOR GENEL MÜDÜRÜ

KİŞİSEL HEDEFLER MOTİVE EDER

Kısa ve uzun vadede oldukça planlı yaşayan biriyim. Sadece günlerim değil, saatlerim bile planlı diyebilirim. Örneğin, 35 yaşına kadar çok uluslu bir şirkette üst düzey yönetici olmak yakın hedeflerim arasındaydı. Bunu gerçekleştirdim. Sadece kariyer hedeflerim değil, kişisel hedeflerim de beni çok motive eder; örneğin her sabah düzenli olarak erkenden spor yaparım.
YURTDIŞI DENEYİMİ ÖNEMLİ
40 yaşından önce yurtdışı deneyiminin önemli olduğunu düşünüyorum. Değişik kültürleri tanımak, farklı deneyimler kazanmak bir sonraki adımınızda sizi tahmin ettiğinizden daha farklı bir konuma getirebilir. Bunun dışında düzenli olarak yapılacak hobinizin olmasını öneririm. Özel hayatınızda sizi dinlendiren, motive eden bir uğraş, kariyer yolculuğunuzda zaman yönetimi ve stres yönetimini çok daha iyi yapmanızın temellerini oluşturacaktır.
İYİ İLETİŞİM AĞINA SAHİP OLUN
Yönettiğim şirketi uluslararası düzeyde daha güçlü bir konuma taşımak, takımımla hayata geçirdiğimiz fikir ve projelerle işimize değer katmak benim için her zaman geçerli olan bir hedef. Bunu sadece kendi adıma değil, ülkem adına da yapmam gerektiğine inanıyorum. Ne yaparsanız yapın, hangi pozisyonda olursanız olun her şeyin temeli dürüst olmak ve yaptığınız işi sahiplenmektir. İyi bir iletişim ağına sahip olmanın, yenilikçi ve vizyoner bir anlayışın, aldığınız eğitimi deneyimle birleştirmenin zaten sizi olduğunuz noktadan bir adım öne taşıyacağına inanıyorum.


3 CEO’DAN ETKİN ÖNERİLER 

Köşebaşı Genel Müdürü Hasan Yeşilyurt, yaş aralıklarına göre hedef koymak yerine somut hedefler belirleyerek zaman içinde ulaşmayı tercih ediyor. Yeşilyurt, 40 yaşını doldurmamış biri olarak önerilerini şöyle sıralıyor: “Peter Drucker, ‘Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız vardığınız yerin bir önemi yoktur’ der. Bu nedenle naçizane tavsiyem, önce varmak istediğiniz yeri belirleyin… Bir hedef belirlediğiniz an hayatınız anlam kazanır.” 

40 yaşından önce insanlara çok çalışmalarını, çok okumalarını ve kendilerini eğitmek için yaşamalarını tavsiye eden Medianova CEO’su Serkan Sevim ise “Bunları yapınca hem hayat daha anlamlı oluyor hem de gelecek yıllarda çok daha rahat ve özgür bir yaşam mümkün hale geliyor” diyor. 

Oleg Cassini CEO’su Jeff Zelenko’nun hedefi 40 yaşından önce sektöründe öğrenebileceği kadar çok şeyi öğrenmekti. Bunu da gerçekleştirdiğini ifade eden Zelenko, 40 yaş öncesiyle ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor: 

“40 yaşından önce insanlar iş yaşamlarıyla ilgili kendilerine özel hedefler belirlemeli. Buradaki tek önemli kriter ise bu hedeflerin gerçekçi olması. Olayları ve kişileri doğru biçimde analiz edebilme becerisi geliştirmek, takipçi olmak yerine yenilikçi olmayı öğrenmek, iş yaparken kuralların olmadığını ve başarının anahtarının değişim olduğunu anlamak gerekli.” 

EVLİ VE ÇOCUKLU 

Düzenli bir aile hayatı hemen hemen her CEO’nun 40 yaş öncesi için gerçekleştirilecekler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Perform Türkiye ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Emre Uğurlu da “İş insanları mümkünse düzenli bir aile yaşantısına sahip olup 40 yaşına evli ve çocuklu girsinler” diyor. 

Mutlu olmanın önemli şartlarından birinin cesur olmak olduğuna da değinen Uğurlu, karar almaktan, hayatta köklü değişiklikler yapmaktan korkmamanın getirilerine dikkat çekiyor. İş insanlarının gerçekten mutlu oldukları işi, insanı ve hayatı bulana kadar devam etmesi gerektiğini söylüyor ve “Gerçekten mutlu bir insan olmayı 40 yaşına kadar başaramayan bir kişinin, sonrasında bunu başarması çok daha zor” diyor. 

Tatilsepeti.com Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal da insanın sahip olabileceği en büyük servetin çocukları olduğunu düşünenlerden. Bu nedenle herkese geç kalmadan çocuk sahibi olmalarını tavsiye ediyor. 

“Ailenize ve sevdiklerinize daha fazla zaman ayırın” diyenler arasında VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler de var. Mediçeler, özellikle 30-40 yaş arasında çalışma hayatının çok yoğun olduğunu söylüyor. Bu yoğun dönemin ise hayatta tekrar yaşanmayacak anların ıskalanmasına yol açabileceğine dikkat çekiyor.


“HEDEFİM HER ZAMAN SIRA DIŞI HAMLELER YAPMAKTI”

ENDER ÇOLAK / BAYMAK GM VE YKU

İŞLERİ TEKRARLAMADIM
Hedefim her zaman sıra dışı hamleler yapmaktı. Eğitimde uluslararası işletme alanında 20 yıla yakın süre üst üste lider olan Arizona’daki Thunderbird’ü tercih ettim. Klasik MBA programları yerine OECD’de uzun süre kurumsal yönetim üzerine çalıştım. Sadece kamudaki görevimi yapmak yerine, Kanada’da Toronto Center’da Uluslararası Liderlik Programı’na burslu kabul edildim. Kısır döngüde işleri tekrarlamak yerine, kariyerim boyunca liderlik ettiğim takımımın içinde oldum. Sermaye piyasaları kariyerimden iş hayatının bambaşka alanlarına girdim. Hayatı tek başına kariyer peşinde yaşamak yerine ailemle geliştim.
ULUSLARARASI BİR HİKAYE YARATILMALI
40 yaşından önce yapılmasını önerdiklerim arasında öncelikle saygın bir üniversite bitirmek var. Mutlaka uluslararası bir hikaye yaratmak gerekiyor. Bu bir eğitim programı, uluslararası bir kurumda staj, kısa dönemli çalışma olabileceği gibi uluslararası bir projenin parçası olmak da olabilir. Asla bunu yapmış olmak için yapmamalı, seçici davranarak sıra dışı, farklı olan hedeflenmeli. 40 yaş öncesi evlenip çocuk sahibi olmak da çok önemli. İşte başarı, aile desteğiyle çok daha kolay.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz