AB'de bütçe sıkıntısı

Avrupa Birliği kurumları arasında 2018 yılı bütçesine ilişkin anlaşma sağlanamadı.

26.10.2017 14:50:000
Paylaş Tweet Paylaş
AB'de bütçe sıkıntısı

Avrupa Birliği (AB) kurumları arasında 2018 yılı genel bütçesinde anlaşmazlık ortaya çıktı.

AB Konseyi, birliğin 2018 yılı genel bütçesine ilişkin açıklama yayınladı.

Açıklamada, bütçede Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından yapılan değişikliklerin "kabul edilemez" olduğu belirtildi.
AB Komisyonu, 2018 yılı bütçe taslağında, gelirleri 160,6 milyar avro, harcamaları ise 145,4 milyar avro olarak belirlemişti.

AB Konseyi, söz konusu bütçede gelirlerin 158,9 milyar avro, harcamaların 144,4 milyar avro olması yönünde görüş bildirmişti.

Avrupa Parlamentosu ise bütçede gelirlerin 162,6 milyar avroya, harcamaların 146,7 milyar avroya çıkartılmasını talep etti.

Böylece Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi arasında bir uzlaşma süreci başladı. Taraflar, 20 Kasım tarihine kadar ortak bir tutum benimseyemezse, AB Komisyonunun yeni bütçe taslağı sunması gerekecek.
AB bütçesi, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu ile yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından gerekli onayların alınmasıyla yürürlüğe girecek.

Üye ülkeler tarafından ortak olarak belirlenen siyasi ve ekonomik hedefleri gerçekleştirmek üzere kullanılan bütçenin önemli bir bölümü, üye ülkeler arasında ekonomik ve siyasi bütünleşmeyi güçlendirmeyi amaçlıyor.
AB bütçesinde gelir kalemleri büyük ölçüde üye ülkeler tarafından sağlanan kaynaklardan meydana geliyor. Bütçenin harcamalar kısmı, tarım, ekonomik ve yapısal fonlar, araştırma, eğitim, dış ilişkiler, genişleme ve idari giderlerden oluşuyor.

AB bütçesinin denetimini ise Lüksemburg merkezli  Avrupa Sayıştayı gerçekleştiriyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz