Patronlar zamları belirledi!

Özel sektörde maaşlar ne kadar artacak? Patronlar maaş artışlarını belirlerken nelere bakıyor? İşte yanıtı...

19.12.2014 10:38:530
Paylaş Tweet Paylaş
Patronlar zamları belirledi!
PwC İnsan Kaynakları Danışmanlığı’nın 2008 yılından beri yürüttüğü “Ücret Yönetimi Araştırması”nın sonuçlarına göre, şirketler 2015 planlarında ortalama yüzde 9,3 ücret artışı öngörüyor. Farklı sektörlerde ve büyüklüklerde 46 kurumun katılımı ile yapılan araştırmada, katılımcıların yaklaşık üçte ikisi yüzde 9-10 aralığında ücret artışı yapacağını belirtirken, en düşük artış oranı yüzde 5, en yüksek artış oranı yüzde 15 olarak öngörüldü.

BİLGİ ARAYIŞI İÇİNDELER

PwC İnsan Kaynakları Danışmanlığı Kıdemli Müdürü Murat Karakaş, hemen hemen tüm kurumların 2015 ücretleri için yapılacak zam oranlarına yönelik bir bilgi arayışı içerisinde olduğunu ifade ederek, “Kurumlar için ücretleri kontrol altında tutma konusu hem maliyet yönetimi açısından hem de özellikle nitelikli çalışanları çekebilmek ve elde tutabilmek için kritik önemde. PwC olarak bu araştırmayı gerçekleştirmemizin nedeni de kurumlara bu konuda olabildiğince ışık tutabilmek. Olası artış oranlarını bilmek çalışanlar açısından da değerli bir bilgi” dedi.

YÜZDE 64'Ü TÜFE'Yİ BAZ ALIYOR
PwC’nin ücret artışı planlarının yanında ücret ve yan haklar yönetiminin de araştırıldığı çalışmaya göre kurumların yüzde 64’ü ücret artışlarında yalnızca geçmiş yılın TÜFE oranını dikkate alıyor. Diğer kurumlar ise geçmiş ve gelecek yılların TÜFE ve ÜFE oranlarını değerlerinin birden fazlasını dikkate alarak karma bir oran uyguluyor. PwC’nin “Ücret Yönetimi Araştırması”nın sonuçlarına göre 2014’te en çok zam oranı yüzde 6-8 aralığındaydı; 2014 enflasyon oranı ise yüzde 7,4 olarak açıklanmıştı. 

ORANLAR KİMLER İÇİN GEÇERLİ?

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Murat Karakaş, 2008’den bu yana yaptıkları araştırmalarda kurumların ücret artışlarını ağırlıklı olarak biten yılın enflasyon oranına paralel yaptığını gördüklerini belirterek şunları söyledi; “Araştırmamızda çıkan yüzde 9,3 rakamını da bu şekilde değerlendirmek gerekiyor. Yılın sonunda gerçekleşmiş olan enflasyona göre bu rakamda değişiklikler olabilir. Geçmiş yılları nispeten düşük zamlarla geçiren kurumlarda bu oranın üzerine çıkıp bir düzeltme yapma ihtiyacı olabiliyor.

Sektörel dinamikler ve beklentiler, kurumsal performans gibi konular da nihai oranlar üzerinde etkili. Araştırma sonucunda ortaya çıkan oranların ağırlıklı olarak beyaz yakalı çalışan grubu için olduğunu ve terfi, görev değişikliği gibi değişkenleri kapsamadığını da belirtmek ve dikkate almak gerekiyor”.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz