"Hızlı büyümeye devam edeceğiz"

Nestle Türkiye CEO’su Felix Allemann, Türkiye’de göreve gelir gelmez neler yaptığını Capital'e anlattı...

5.12.2016 13:39:070
Paylaş Tweet Paylaş
"Hızlı büyümeye devam edeceğiz"
Nestle Türkiye, son 8 yıldır bulunduğu her kategoride yüzde 15 büyüyor. Geçtiğimiz yıl ise şirket yüzde 17 büyüdü. Bu yıl da yüzde 20 büyüme planı yapıyor. Nestle Türkiye CEO’su Felix Allemann, “Hiçbir zaman pazar paylarımızdan memnun olmayacağız ve her zaman her kategoriyi nasıl büyüteceğimize dair plan yapmayı sürdüreceğiz” diyor. Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri arasında Türkiye’nin çok önemli bir avantajı ve potansiyeli olduğuna dikkat çeken Allemann, bu potansiyeli ortaya koymak için yatırımlara devam edeceklerini ifade ediyor. “Son 7 yılda 500 milyon TL harcadık. Gelecek 5 yılda da bu rakam kadar yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor. 12 kategoride 800’ün üzerinde ürünü olan Nestle, büyürken şirket satın almayı da planlamıyor. Allemann, “Amacımız fırsatlarımızı geliştirmek” diye konuşuyor. Nestle Türkiye CEO’su Felix Allemann, Türkiye’de göreve gelir gelmez neler yaptığını, ajandasını ve şirketi taşımak istediği noktayı Capital’e şöyle anlattı:
* CEO olduğunuzda, Nestle Türkiye’yi nasıl buldunuz?
 Bu çok ilginç bir soru. Çünkü biliyorsunuz ben Arjantin’den geliyorum ve orada Urugay, Paraguay ve Arjantin’den sorumluydum. Beklentim, büyük bir değişimdi. Buraya geldiğimde çok iyi ve hırslı bir ekip gördüm. Herkes alınan kararları hızlıca aksiyona geçirebiliyor. Arjantin’de de burada da futbol bir tutku. Eğer herkes sahalarda nasıl oynaması gerektiğini bilirse takım olarak çok daha iyi bir sonuç alınır. Bu nedenle şirkete bir amaç verilmeli.
* İlk hedefleriniz neydi ve bu hedeflere ulaştınız mı?
 Bugünkü hedeflerimiz geçmişte belirlediğimiz ve halen devam eden hedefler. Şirketin 5-10 yıl içinde neler yapabileceğinin hedeflerini koyuyoruz. Bu nedenle çok da fazla bu konu hakkında konuşamam. İlk olarak işe güvenlikle başladık. Binaya çanta arama mekanizması yerleştirdik ki bu daha önce yoktu. Başımıza gelebilecek riskleri azaltmak istiyoruz. Büyük gruplarla toplantı yapacağımız zaman güvenlikle işe başlıyoruz. İkinci konu müşteri güvenliği. Biz kaliteye takıntılı bir şirketiz. Dünyada 1,7 milyar dolar Ar-Ge yatırımı gerçekleştirdik. 5 bin bilim adamımız sürekli olarak çalışıyor. Şirketimiz iyi beslenme ve sağlıklı yaşamı destekleyen bir şirket. Yani demek istediğim müşteri güvenliği bizim için çok çok önemli. Bir şey yapmaya karar verdiğimizde öncelikli olarak güvenlik konusunu ele alıyoruz, ardından iş hedeflerimize dönüyoruz.
* Nestle dünyanın önde giden gıda şirketlerinden biri. Her bir kategoride Türkiye’deki konumunuz nedir?
 Pazar paylarımız, kategorilerine göre değişiyor. Kahvede çok önemli bir yerdeyiz. Örneğin Nescafe Express adlı ürünümüz hızlı büyüyen kahvenin alt kategorisi. Soğuk içiliyor ve enerji veriyor. Yine bir başka ürünümüz Nestle Dolce Gusto makinemiz var. Çok iyi büyüyen bir kategori. İnsanlar çok sevdi. Dağıtımını artıracağız. Nescafe Gold nerede olursanız olun size çok iyi kalitede kahve sunuyor ve hiç de pahalı değil. Türkiye çok dinamik bir pazar. Türk insanları daha fazla kahve içmeye başladı. Türkiye cidden çay odaklı bir ülke ancak kahve de yadsınamayacak şekilde büyüme gösteriyor. İkinci önemli kategori su. Erikli ve Nestle Pure Life markalarımızla bu kategori de hızla büyüyoruz. Diğer kategorimiz şekerleme. Çok uzun yıllardır bu konuda yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yeni ürünlerle bu kategoride hızla büyümeye devam ediyoruz.
* Kategorilerin pozisyonlarından memnun musunuz? 
 Ben hiçbir zaman var olan pazar paylarımızdan mutlu olmam. Her zaman daha iyisini yapabiliriz diye düşünürüm. Ancak, kahve, su, çikolata, Nesquik karışımı ve kahvaltı gevreklerinden çok memnunuz. Ayrıca Nestle Professionals denilen otellere ve restoranlara verdiğimiz daha büyük kitlelere ulaşan kategorilerimiz var. Bu kategoride de çok büyüyoruz. Bir diğer kategorimiz Felix kedi mamaları. Türkiye’de 4 milyon kedi var. Kedi maması çok sofistike bir iş. Kedilerinize verilebilecek en iyi gıdayı sunuyoruz. Purina markamız çok iyi bir iş çıkarmıştı. Bu marka da öyle olacak. Kedilerinizin daha sağlıklı ve daha uzun yaşamalarını sağlıyor. Şekerleme kategorisinin büyümesi konusunda da çok büyük fırsatlar var. Sağlıklı yaşam çok önemli bir kategori ki bazı problemleri olan insanlara yardım ediyoruz. Örneğin yutma güçlüğü çeken kişilere özel ürünlerimiz var. Ameliyat sonrası ihtiyacınız olan besinler için oluşan bir kategori var. Nestle dünyada sağlık kategorisine 2011 yılında girdi. Örneğin diyabetik ürünler dünyada 3 milyar dolarlık bir iş. Üstelik Türkiye’de daha çok küçük ama büyümeye devam ediyor. Biz gelecekte Nestle’nin iyi beslenme ve iyi yaşam şirketi olmasını istiyoruz. ~"YATIRIMA DEVAM EDECEĞİZ"
ÖNEMLİ ÜLKE

Türkiye, Nestle için çok önemli bir ülke. Türkiye ekonomisine ve büyüme potansiyeline inancımız sonsuz. 107 yıldır olduğu gibi, bu ülkeye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ülkenin en köklü kuruluşlarından biri olmanın ve faaliyetlerimizle toplum için değer yaratmanın gururunu yaşıyoruz.
150 YILLIK TAAHHÜT
Nestle, Türkiye pazarına İsviçre’de kurulmasından sadece 8 yıl sonra girdi ve bugün Bursa Karacabey ile Kestel’deki iki fabrikamızda üretimimizi sürdürerek doğrudan 3 bin 800 dolaylı olarak da 7 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Şirketimizin 150 yıllık global taahhüdü doğrultusunda, Türkiye’deki tüketicilerimize yüksek kaliteli, lezzetli ve sağlıklı ürünler sunmaya ve daha iyi yaşamaları için beslenme, sağlık ve iyi yaşam alanlarında farkındalıklarını artırmaya devam edeceğiz.

"TÜRKİYE'DE ÇOK FIRSAT VAR"
TAZE TÜKETİM

Türk tüketicisi taze tüketime önem veriyor. Çay şekersiz tercih ediliyor. Eğer çok tuzlu ürünler üretirsek, insanların kan basıncı artar. Çok şeker verirseniz obeziteyi artırırsınız. Türk tüketicisi organik tüketim konusunda hem çok bilinçli hem değiller. Diğer taraftan ürünlerin içeriğine bakıyor, bu üründe ne kadar tuz ne kadar şeker kullanılıyor dikkat ediyor.
SOFİSTİKE TRENDLER
Tüketim trendleri Türkiye’de bence biraz daha sofistike hale geldi. Türk tüketicisi her an kaliteye ve daha iyi ürüne biraz daha talepkar hale geliyor. Ürünün uygunluğu çok önemli. İnsanların evde yemek hazırlamak için daha az zamanları var. Bu nedenle evde yemek hazırlamak için az zamanı olan kişilere çözüm sunan ürünler ortaya çıkıyor. Türk perakende sektörü gelişmiş durumda. Hala çok fırsat var ama bence çok iyi de bir perakende sistemi bulunuyor.

"ODAĞIMIZI KAYBETMEK İSTEMİYORUZ"
“BÜYÜMEMİZ İYİ”

Aslında şu anda sadece bulunduğumuz kategorilere odaklanmış durumdayız. Büyümemiz zaten iyi. Odağımızı da kaybetmek istemiyoruz. Odaklanma iş dünyasında çok önemli.
DELİST GÜNDEMİ
Son 5 yılda kaç ürünü delist ettiğimize gelince... Bu konu her zaman gündemimizde var. Eğer sunduğumuz ürün tüketicinin hoşuna gitmiyorsa ve seçimlerinde yer almıyorsa neden sunmaya devam edelim ki? Onu çıkartıyoruz. Daha iyisini sunmaya çalışıyoruz. Nestle bunu dünyada da yapıyor.~
* Dünyada 2013’ten 2015’e kadar şirketin sağlık kategorisinden gelen geliri yüzde 25 büyürken, şekerleme kategorisinden gelen geliri yüzde 14 küçüldü. Nedeni nedir? Türkiye’de de durum aynı mı?
 Dünya hakkında bir şey diyemem. Ancak Türkiye’de son 8 yıldır, her kategori ortalama yüzde 15 büyüyor. Hiçbir zaman pazar payımızdan memnun olmayacağımız için her kategoriyi nasıl büyütürüz diye düşünüyoruz. Geçen yıl yüzde 17 büyüdük. Bu yıl yüzde 20 büyümeye odaklanıyoruz. Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu gibi ülkeler arasında Türkiye’nin çok önemli bir avantajı ve potansiyeli var.
* Nestle aynı zamanda globalde birçok organik premium markayı satın alıyor. Organik gıdadaki pozisyonunuz nedir?
 Bence hammadde çok önemli. Çünkü siz mükemmel bir ürünü eğer hammaddeleriniz iyiyse yapabilirsiniz. Kaliteye takıntılı bir şirketiz. Bizim formülasyonlarımızda en iyi içeriği yapmaya çalışıyoruz. Bu da şu demek; trans yağ kullanmıyoruz, tuzu ve şekeri azaltıyoruz, antibiyotik ya da birtakım şeyler içeriyor mu diye kontrol ediyoruz. Tüketicilere olabildiğince doğal ürünler vermeye çalışıyoruz. Bu şekilde üretim biraz daha pahalı ama tüketicilerimize sunduğumuz ürün kaliteli.
* Türkiye’de “İyi Beslen, Mutlu Yaşa” isimli bir program başlatıldı. Bu programın amacı nedir?
 Tüketiciye güvenleri için teşekkür etmek istedik. 150 yıllık deneyimimizi sunarak ‘Nasıl daha iyi yenir, nasıl daha sağlıklı yaşama sahip olunur’ konusunu öne çıkardık. Fikri çok beğendik. Fikir liderlerinden bize bu konuda yardımcı olmalarını istedik. Türkiye Diyetisyenler Derneği ile işbirliği yaptık. İyi yaşam danışmanı Elvan Demirkan ile çalıştık. Bize düşünme tarzını anlattı. Serbest Dalış Dünya Rekortmeni ve Diyetisyen Şahika Ercümen ile işbirliği yaptık. Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı ve Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Temsilcisi Prof. Dr. Murat Baş destek oldu. Basın toplantısıyla bunu açıkladık. İnsanlar ‘Daha mı fazla egzersiz yapmalıyım, daha az tuzlu mu yemeliyim’ gibi konuları düşünmeye başladı. Spor beslenmesi de bir diğer konu. Karbonhidrat ve protein birleşiminden oluşuyor. Bunu nasıl yöneteceksiniz? Biz bu programa 3 milyon TL harcadık.
* Son dönemde ne kadarlık bir yatırım gerçekleştirdiniz? Yakın gelecekte ne kadarlık bir yatırım olacak?
 Son 7 yılda 500 milyon TL harcadık. Gelecek 5 yılda da bu rakam kadar yatırım yapmayı planlıyoruz. Yatırımlarımız devam eden yatırımlar. Çünkü burada uzun zamandır varız ve öyle de olmaya devam edeceğiz. Bu yatırım sadece makine değil başka prosesleri de içeriyor. Örneğin iş mükemmelliği konusunda çalışıyoruz. Aynı zamanda yalın çalışmaya çalışıyoruz. Eğer bir değer üretmiyorsa o işi zaten yapmıyoruz.
* Türkiye’de bisküvi ve çikolata kategorisinde çok güçlü rakipleriniz var. Örneğin Ülker Godiva’yı ve United Biscuits’i satın aldı. Rakiplerinizin adımlarını nasıl görüyorsunuz? Onlarla nasıl rekabet ediyorsunuz?
 Öncelikli olarak iyi rekabet çok iyi bir şeydir. Her zaman iyidir. Biz seviyoruz bu durumu. Şirketler hakkında konuşamam ama bence bu şirketteki takımlar çok iyi iş çıkarıyor. Ürünlerimiz müşteriler tarafından çok iyi kabul görüyor. Çok iyi markalarımız var. Tüketiciye ürünü nasıl sunduğunuz önemli. Duygusal bağ da kurmalısınız. Burada iletişim konusu devreye giriyor. Şeffaf ve dürüst olmak istiyoruz. Aynı zamanda bu işi etik yöntemlerle yapıyoruz. Örneğin 6 yaşından küçük çocuklara reklam yapmıyoruz. Çikolatada bu yaş 12’ye çıkıyor. Bu konuda çok katıyız. Bu çok önemli. Bana “Rekabeti kaçırıyorsun” diyorlar. Biz kaçırmıyoruz. Amacımız insanların daha sağlıklı daha mutlu olması. Marka sadakatimiz çok kuvvetli.
* Dünyada inorganik büyüme stratejiniz var.Türkiye’deki büyüme stratejinizden bahseder misiniz?
 Bizim 12 kategoride, 800’ün üzerinde ürünümüz var. Takım olarak amacımız bunların çok iyi bir şekilde yönetilmesi. Bir şirket satın alma planımız yok. Amacımız fırsatlarımızı geliştirmek.
* Son tüketiciye yönelik şirketler için inovasyon çok önemli. Ar-Ge ve inovasyon için neler yaptığınızdan bahseder misiniz?
 İnovasyon bizim için sürdürülebilir bir konu. Bilim her an ilerliyor ve her yıl daha iyi ürün üretmek için çalışıyoruz. Kaliteyi ve yararı sunmaya çalışıyoruz. Ürünlerimizi bu konuda geliştiriyoruz. Tuzu, şekeri azaltıyoruz. Doğal materyaller kullanmaya çalışıyoruz. Gittiğimiz yön burası. Bunun yanı sıra ürünlerin ambalajlarını da değiştiriyoruz. Daha kullanılabilir daha az materyal kullanarak ürünü sunuyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz