Ilıcak'ın müthiş 5 yıl planı

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, sorularımızı yanıtladı.

1.07.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Ilıcak'ın müthiş 5 yıl planı
Türkiye’nin yeni nesil girişimcilerinden ERMAN ILICAK, iş hayatına üniversite sonrası mühendis olarak Enka’da başladı. İlk birikimleriyle bir süre sonra kendi işini kurdu. Büyümesini, odaklanarak ve yöneticileri ortak yaparak sürdürdü. İnşaat, hastane yapımı, AVM derken enerji alanına da girdi. Bugün “İlk 3’te yoksak o şirkette olmuyoruz” stratejisiyle yoluna devam ediyor. Mevcut işleriyle gelecek için oldukça iddialı. AVM, enerji, otelcilik ve şirket satın alarak büyüyeceklerini söylüyor ve ekliyor: “Önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl yüzde 33 büyüyeceğiz. 12 milyar dolarlık yeni yatırım planlıyoruz.”

Rönesans, 20 yıl önce Rusya’da kuruldu. Bu sürede pek çok başarılı projeye imza attı. Rusya’da uzun yıllar Enka, Alarko gibi dev Türk şirketlerini takip ederken önce onları yakaladı sonra da öne geçti. Son yıllarda ise bu ülkedeki bütün yabancı inşaat şirketleri arasında ilk sıraya yerleşti. Üstelik farklı sektörlere girerek holding kimliğine de büründü. Bu başarının ardında ise şirketin kurucusu ve başkanı Erman Ilıcak var. Rönesans Holding’in Ankara’daki binasında Erman Bey ile devler ligine yükselen şirketlerinin dününü, bugününü ve yarınlarını konuşmak üzere bir araya geldik.

Ilıcak, “İtinayla tadilat işleriniz yapılır” sloganıyla girdiği iş dünyasında, cesur ve sağlam adımlar atarak ilerledi ve şirketini büyüttü. Bugün inşaat alanında dünyanın 81’inci şirketinin sahibi unvanına sahip. Dört çalışanla çıktığı yolculuğunu bugün 30 binden fazla kişiyle sürdürüyor. Fabrikalar, iş merkezleri ve lüks nitelikli konutların inşaatlarında uzmanlaşan Rönesans, çoğunluğu Rusya’da olan yüzlerce projeyi tamamladı. Önümüzdeki 5 yıl içinde 12 milyar dolarlık yatırım planı olduğunu söyleyen Ilıcak, bunun 2 milyar dolarını Rusya’ya yapacak. Erman Ilıcak ile gerçekleştirdiğimiz sohbetin detayları şöyle:

Capital: 20 yıl gibi bir sürede 2,5 milyar doları aşan şirket yarattınız. Bu başarının temelinde ne var?
- Stratejimizin temelini, seçtiğimiz çalışma arkadaşlarımız ve onlara farklı bir bakış açısıyla yaklaşmamız oluşturuyor. Biz başta gazete ilanları verip tecrübeli elemanlar arıyorduk. Sonra 1-2 yıl tecrübeli genç arkadaşlar bulduk. Onları birer birer kadromuza katarak büyümeye başladık.~
Bu arkadaşlarımızın ihtiyaç duyulan kaynak olduğunu tespit ettik. Bizden bir önceki jenerasyon çocuklarının iyi eğitim alması için çalışmış. Biz iyi yetişen jenerasyonu yakaladık. Bir süre sonra kâr ortaklığı sistemine geçtik. Bugün 25 arkadaşımız bu şekilde çalışıyor. Artık önümüz çok açıldı. Şirketin 25 sahibi var. Son karar yine benim ama bir karar mekanizmamız var. Şimdiye kadar ayrılan hiç olmadı. Belki yüzde 1 oranında ayrılma olmuştur. Onlar da kendi işlerini kurdu.

Bizim sektörün en büyük sıkıntısı, yetişmiş elemanını kaybetmek. Biz hep başka şirketlerden çok değerli arkadaşları alarak her geçen yıl daha da büyüdük. 1998’de Alarko’nun Rusya’dan çekilmesi bizim için şanstı. Bütün yetişmiş arkadaşları bize bırakarak çekildiler. Eski kuşak müteahhitler, işlerini hep ilişkilerle yürüttü. Bizler kadrolarla işleri büyütüyoruz.

Capital: Yatırım yaptığınız ülkeleri nasıl seçiyorsunuz? Yurtdışı pazarlarda gösterdiğiniz hızlı büyümenin arkasında nasıl bir iş modeli var?
- Tutmayan çok planımız oldu. Bizden de kaynaklanmış olabilir. Biz dünyanın en riskli ülkelerinde çalışıyoruz. Suudi Arabistan, Bahreyn, Dubai, Katar, Hindistan’a gittik. Sonra buralardaki ofislerimizi kapattık. Bunu yaparken hangi pazarlara odaklanmamız gerektiğini öğrendik. Rekabetin az olduğu, gelişmekte olan, doğal zenginliklerinin yüksek olduğu, bunun büyük bir çoğunluğunu altyapı çalışmalarına harcayan ülkelere odaklandık. Bunlar Irak, Suriye, Türkmenistan, Türkiye ve Rusya. Diğerlerinden çıktık ya da küçüldük.
Biz Rusya’da 2008’e kadar her yıl ortalama yüzde 43 büyüdük. Ama 2008 krizinden sonra ya arkadaşlarımızı işten çıkaracaktık ya da yeni yerlere gidecektik. Ukrayna sürekli krizler yaşayan ve istikrarsız bir ülke. O yüzden çok büyüyemedik. Biz bütün kaynaklarımızı ve gücümüzü, büyüyebileceğimiz ülkelere kullandık.

Bütün eski müteahhitlik modellerini değiştirdik. Onlar ne yapıyorsa tam tersini yaptık. Ankara ofisinden daha çok lojistik, finansal, insansal yapı, bilgisayar ve hukuk konularında destek veriyoruz. Onun dışında her ülke kendi içinde yönetiliyor. Buradan onları yönetmeye çalışmıyoruz. Eskiden böyle değildi. Proje ihraç edilirdi. Buradan bir koordinatör atanırdı, işi takip ederdi. Artık böyle çalışmıyoruz. Bizim oralarda şirketlerimiz ve yönetici ortaklarımız var. Onlar işleri kendisi yönetiyor. Buradan sadece destek oluyoruz. Merkezi yönetimi kaldırdık. Doğru pazarları yakaladığımız zaman büyümeyi hedefleyen bir iş modelimiz var.

Capital: Şirketinizin iş hacmi ne kadar büyüklüğe ulaştı? Bundan sonraki büyüme hedefiniz nedir?
- 2012’yi yaklaşık 2 milyar dolar ciro ile kapattık. Bu yıl 3 milyar dolar hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca aktif büyüklüğümüzü her yıl yüzde 33 büyütmeyi planlıyoruz. Bunu yapmak için 12 milyar dolar yatırım planımız var. Dört tane yatırım kolumuz var. Bunların 2 milyar doları Rusya’da, 10 milyar doları Türkiye’de olacak. Şu an 30 binden fazla çalışanımız var. Rusya’da 19 bin çalışanımız mevcut. Son 2-3 yıldır Rusya’nın en büyük yabancı müteahhitlik firmasıyız. İkinci ve üçüncü şirketler de Türk. İlk 3 hep Türklerdedir.~

Capital: İnşaat dışında faaliyet gösterdiğiniz sektörlerde nasıl bir performansınız var?
- Aslında bütün işimizin temelinde inşaat var, Yüzde 80 inşaat. Bunun dışında üç sektörümüz daha var. Türkiye ve Rusya’da gayrimenkul, hastaneler ve enerji. Temelinde finansman var. Düzenli bir para akışı söz konusu... Biz bunu iyi yapabileceğimizi anladıktan sonra tamamen bütün işimizi bunlar oluşturdu. Şehir içinde otellerimiz var ama o da kira geliri oluşturuyor. Bütün işimiz kira getirisi sağlayabilecek yatırımlar yapmak. Sonra elimize geçeni, tekrar öz kaynak olarak işe yatırarak işi büyütmek.

Capital: Rusya’da müteahhitlik şirketleri arasında kaçıncı sıradasınız?
- Rusları da dahil edersek kuzey batı Rusya’da birinci sıradayız. Rusya’nın genelinde ilk 10 şirket arasrndayız. Dünyada 220 inşaat şirketi arasında 32 büyük Türk firması var ve onlardan biriyiz. Ama hala hepimizin toplamı Fransa’nın ya da Almanya’nın en büyük firması kadar değil. Bütün Türk firmaları organik olarak kendi imkanlarıyla gelişti. Ama onlar satın almalarla büyüdüler. Dünyanın en büyük firması içinde 1.700 farklı firma var. İlk 10’daki firmalar hep satın almalarla büyümüş. Bizim de satın aldığımız küçük küçük çok firmama var. Onların da çoğu aile şirketi. Ancak genel kapasite içinde çok söz sahibi değiller. Yani Almanya, Fransa’daki gibi zaten dev olan firmaları satın almıyoruz.

Capital: Söz satın almalardan açılmışken 5 yıl önce A.PORR Aktiengesellschaft Austria adlı şirketin yüzde 10’unu almıştınız. Avusturya’daki bu ortaklıktan beklediğinizi elde edebildiniz mi?
- Avusturya’daki en büyük ikinci şirketin yüzde 10,2’sini aldık. O şirketin yönetim kurulu üyesini CEO yaptık. Avusturya’da birlikte birçok ihaleye girdik. Ama o, çok başarılı bir ortaklık olmadı. Yönetimdekilerin değişmesiyle birlikte hisselerimizi artırarak söz sahibi olamadık. Avusturya’da hala Osmanlı dönemindeki Viyana çıkarmasının etkileri devam ediyor. Bizim orada büyümemizi istemediler.
Şu anda yüzde 7,5 hisseye düştük. İlişkilerimiz devam ediyor. Onlardan aslında çok şey öğrendik ama planladığımızı yapamadık. Bizim niyetimiz yüzde 51’e kadar çıkmaktı. Olmadı. Artık oradan ümidi kestik. Şimdi yüzde 100 hissesini satın alabileceğimiz şirketlere bakıyoruz. Alabileceğimiz birkaç firma belirledik onlar üzerinde çalışıyoruz.

Capital: Türkiye’deki yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz?
- İstanbul’da 200 bin metrekare kiralanabilir bir ofis inşaatımız devam ediyor. Dolayısıyla en büyük ofis stoku bizde olacak. Şu anda en büyük stok sahibi olan şirketin 50 bin metrekarelik yatırımı vardır. Biz ise 200 bin metrekare yapıyoruz. 2014’ün sonunda bitireceğiz. Kiraya vereceğiz. Hastanelere baktığımız zaman 5 bin 500 yatakla bugüne kadar ihale edilenin yüzde 40’ını almışız. Önümüzde 4 milyar dolarlık bir yatırım planı oluşturduk. Biz önce yatırım ödevimizi çok iyi planlıyoruz. Çok iyi çalışıyoruz. Türkiye’de önümüzdeki 5 yıl içinde bugünden arsasını aldığımız 2 milyar dolarlık işimiz var.~
Capital: Anadolu’ya AVM yapma planı devam edecek mi?
- Şu anda elimizdeki AVM sayısı 13. Avrupa’da çok büyük AVM firmaları var. Metrekare ve kira geliri olarak Türkiye’de en büyük biz olduk. Elimizde başlayacağımız birçok proje var. İstanbul’da ve İzmir’de büyük projelerimiz var. Van’da bir AVM yapacağız. Urfa’dan sonra Van’a başlayacağız. İhtiyaç olan her şehre AVM yapacağız. Ekonomisini sağlam temellere oturtan her şehre yatırım yapmak istiyoruz. Bu yatırımlar o şehrin çehresini değiştiriyor. Bizim için İstanbul çok daha kârlı ama biz Anadolu’yu sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. İhtiyaç olan her yerde olacağız.

Capital: Enerji yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
- Enerjide şu an çok küçüğüz. Ama elimizdeki lisanslarla, projelerle 4 bin megavata çıkacağız. Önümüzdeki yıl Hakkari Çukurca’daki bir projeye başlayacağız. 580 megavatlık Kırşehir’de gaz dönüşüm santrali yapıyoruz. Bugüne kadar bitirdiğimiz 6 baraj var. Bunlarla beraber artık büyümeyi hızlandırıp 1.000’er megavatlık yerli ve ithal kömür santrali oluşturacağız. İzinleri alıp projeye başlayacağız. Biz kendimizi ilk üçte görmüyorsak o işe girmiyoruz. Küçük oyuncu olmak istemiyoruz.

Capital: Konut yatırımı yapmayı planlıyor musunuz?
- Bizim işimiz ticari gayrimenkul. Konut alanına girmek istemiyoruz. Çok iyi, nitelikli projeler yapılıyor. Biz kendi alanımızı domine etmeye çalışıyoruz. 2013’te yüzde 40 büyüme bekliyoruz. Büyümenin büyük çoğunluğu Rusya’da olacak. Çünkü Rusya yine hızlı bir büyüme potansiyeline sahip oldu. Türkiye yeni keşfettiğimiz bir pazar. Artık daha aktif bir şekilde rol alacağız.

Capital: Hastane yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
- 11 hastane olacak. Toplamda 5 bin 500 yatak. 7 tanesi rehabilitasyon merkezi, geri kalanı şehir hastanesi. Biliyorsunuz bunlar içinde otelleri, sosyal yaşam alanları olan kompleksler olacak.

Capital: Rusya’daki yatırımlarınızda son tablo nedir?
- Moskova’nın merkezinde çok büyük bir projeye başlayacağız. Toplam yatırım miktarı 1,2 milyar dolar. Onunla beraber 800 milyon dolarlık daha yatırımımız olacak. Bunlar AVM ofis yatırımı olacak. Yeni bir sektöre girmek istemiyoruz.

Capital: Seaport projesi ne aşamada?
- Zeytinburnu’ndaki bu proje hala yargıda... Önümüzdeki yıllarda kararın çıkmasını bekliyoruz. İzin çıktıktan sonra bütün işlerimizi 3 yıl içinde bitiririz. Ağır işleyen bir süreç.

Capital: Devlet ihalelerine neden girmiyorsunuz?
- Altyapıda rekabetçi değiliz. Diğer firmalarla rekabet edecek kadar hazırlığımız olmadığı için girmiyoruz. Bizim kendi hazırladığımız 40 proje var. Onları gerçekleştirmeye çalışıyoruz.~
Capital: Önümüzdeki 5 yıl içinde ciro hedefiniz ne?
- 2013 ’ün ilk 5 ayında 1,7 milyar dolar ciromuz var. Bu yıl sonunda ciromuzun 3 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Her yıl yüzde 33 büyümeyi planlıyoruz. Beş yıl sonunda, yeni yatırımlarla birlikte yaklaşık 25 milyar dolarlık bir ciro hedefliyoruz. Bunun yüzde 40-45’i kendi yatırım projelerimizden gelecek. Geri kalan kısmı da dışarıdan sağladığımız taahhütlük hizmetleri olacak. Müteahhitliğin iki geliri var. Dışarıdan yaptığımız taahhütlük işleri ve kendi projelerimiz. Bizim ikisinin toplamı 25 milyar dolara ulaşacak. Toplama baktığımızda 10 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti yurtiçinden, 15 milyar dolarlık işi de dışarıdan sağlayacağız. Toplamda beş yıl içinde 25 milyar dolarlık işi bitirmemiz gerekiyor. Şu anda elimizde yabancı firmalara yaptığımız 6 milyar dolarlık işimiz var.

ANADOLU'DA FIRSAT NEREDE?
POTANSİYELİ YÜKSEK İLLER

Türkiye’de gelecek vadeden pazarların başında İzmir geliyor. Diyarbakır, Samsun, Adana, Van da iyi pazarlar olacak. Nüfusla birlikte ticaret merkezi konumundaki tüm şehirler gelişecek. Biz buralarda olmak istiyoruz. Anadolu’da yaptığımız AvM’lerde ince detaylara önem veriyoruz.
KÖTÜ PROJELER TERK EDİLİYOR
Fazladan harcadıklarımızla 6 ay veya 1 yıl geri dönüşü uzayabilir ama bunu oradaki insanlara bir saygı olarak görüyoruz. İnsanların beklentileri çok hızlı bir şekilde artıyor. Eğer kötü bir şey yapılırsa bunu kendilerine saygısızlık olarak görüyor ve hemen terk ediyorlar. Biz birkaç adım ileride projeler yapmaya çalışıyoruz ki kalıcı olabilsin.
AVM ENFLASYONU VAR MI?
Şu an Ankara’da 33’üncü AVM yapılıyor. Baktığımız zaman bir değişim gerekiyor. Günü yakalayamayan birçok AVM dönüşmek zorunda. Biz mümkün olduğunca ayrışmaya çalışıyoruz. Bizim yaptığımız bütün AVM’lerde bekleme listesi var. Kahramanmaraş yüzde 100 dolulukla açıldı. Bekleyen 20-25 firma var.
DOYMUŞ BÖLGELER NEREDE?
Ankara ve İstanbul Beylikdüzü gibi AVM’lerin yan yana yapıldığı destinasyonlardan kaçınmak lazım. Ama İzmir’de hala gidilecek çok yer var. Van’da Urfa’da hala AVM yok. Bursa’da bir AVM’ye başlayacağız.

Rönesans’ı farklı kılan 11 temel strateji
1- Stratejinin temelini seçtiğimiz çalışma arkadaşları ve onlara farklı yaklaşımımız oluşturuyor. Önce tecrübeli çalışanlar alıyorduk, sonra 1-2 yıl deneyimli gençler bulduk, onları birer birer kadromuza kattık.
2- Bir süre sonra kâr ortaklığı sistemine geçtik. Bugün 25 arkadaşımız bu şekilde çalışıyor. Artık önümüz çok açıldı. Şirketin 25 tane sahibi var.
3- Biz hep başka şirketlerden çok değerli arkadaşları alarak her geçen yıl daha da büyüdük. 1998 yılında Alarko’nun Rusya’dan çekilmesi bizim için şanstı.
4- Süre içinde hangi pazarlara odaklanmamız gerektiğini öğrendik. Rekabetin az ve doğal kaynakların yüksek olduğu, gelişen pazarları tercih ettik. Altyapı yatırımlarına odaklı ülkelere odaklandık.~
5- Geleneksel müteahhitlik modellerini değiştirdik. Biz Ankara ofisinden lojistik, finansal, insansal yapı, bilgisayar ve hukuk konularında destek veriyoruz. Onun dışında her ülke kendi içinde yönetiliyor.
6- Her işimizin temelinde inşaat ve düzenli “para akışı” var. Bunu gayrimenkul, hastaneler ve enerjiyle tamamlıyoruz.
7- İstanbul’da 200 bin metrekarelik ofis inşaatımız devam ediyor. Dolayısıyla en büyük ofis stoku bizde olacak.
8- Hastane tarafında 5 bin 500 yatakla bugüne kadar ihale edilenin yüzde 40’ını aldık. Önümüzdeki dönem için 4 milyar dolarlık bir yatırım planı oluşturduk.
9- Elimizdeki AVM sayısı 13’e ulaştı. Metrekare ve kira geliri olarak Türkiye’de en büyük biz olduk. Ama daha gidecek yolumuz var. İhtiyaç olan her ilde olacağız.
10- Enerjide şu an çok küçüğüz. Ama elimizdeki 10 lisanslarla, projelerle 4 bin megavata çıkacağız.
11- 2013 yılı sonunda 3 milyar dolar ciromuz olacak . Her yıl yüzde 33 büyümeyi planlıyoruz. Beş yıl sonunda yeni yatırımlarda eklenince yaklaşık 25 milyar dolarlık bir ciro hedefliyoruz.

ILICAK'IN GÖZDE PAZARLARI
ORTADOĞU VE KÖRFEZ

Ortadoğu, Körfez Bölgesi, Katar, Dubai iyi bir pazar değil. Türk iş gücünü götüremediğimiz hiçbir yerde başarılı olamıyoruz. Suriye krizinin bitmesiyle çok büyük bir pazar oluşacak. 28 milyon nüfus var ve yıllardan beri karşılanmayan bazı istekler mevcut. Oradaki pazarımız yüzde 25 büyüyecek. İran, çok kritik. 70 milyonluk bir pazar bizi bekliyor. Bazı politik gelişmeler gerçekleşirse Türkiye pazarı 75 milyonken bir anda 150 milyon insana ulaşacak. Irak’ta barışla 25 milyonluk bir pazar açılacak. Pazar, 35-40 milyar dolara ulaşacak.
LİBYA İYİ BİR PAZAR
Suudi Arabistan’daki şartlara alışkın değiliz. Kendi müteahhitlerini ve yatırımcılarını son derece koruyan ama dışarıdan gelenlere adil olmayan bir sistem var. Libya’da son bir yıldır tekrar çalışmaya başladık. Havaalanı işimiz devam ediyor. Libya baktığımızda 20-25 milyar dolarlık bir pazar. Müteahhitliğin yanında perakendecilerin de hemen gireceği bir alan. Türklerin kendilerini en iyi ifade ettiği ülke Libya oldu.

NASIL İŞADAMI OLDUM?
ÖĞRENCİYKEN ENKA’DA ÇALIŞTI

Okuldayken Enka’da iki yıl boyunca yarı zamanlı çalıştım. Okul bittikten sonra da Enka’nın genel merkezinde işe başladım. Beni önce Libya’ya, sonra Beyaz Rusya’ya gönderdiler. Meslek hayatımın ilk 5 yılında Enka’da çalıştım ve benden yaşça büyük mühendislerle tanıştım.
ÖNCE PROFESYONEL KARİYER HEDEFLEDİM
Onların yurtdışı tecrübeleri, bir süre sonra yurtdışında çalışıp Türkiye’ye dönmeleri beni çok etkilemişti. Teknik olarak benden çok daha üst düzeydeydiler ve ekonomik olarak özgürlüklerini kazanmışlardı. Ben de kendime öyle bir yol çizmiştim.~
ZİRVEYE YÜKSELEBİLMEK İÇİN ŞİRKETİMİ KURDUM
Ancak daha sonra şirketin hiyerarşik yapısından dolayı en tepeye yükselme hayalimin Enka’da gerçekleşemeyeceğini anladım. Başka şirketlerde çalışabilirdim ama Enka zaten bu sektörün en iyisiydi. Bu sebepten başka şirketlerde çalışmak da benim için zor olacaktı. Dolayısıyla benden yaşça büyük olan iki ortağımla Rönesans’ı kurmaya karar verdik.
TEK BAŞIMA KALDIM VE DEVAM ETTİM
Biri Ankara’dan lojistik destek sağlayacaktı, ben işleri alacaktım diğeri de işlerin yapılmasını gerçekleştirecekti. İnşaat işi tek bir kişinin yapabileceği bir iş değil. Benim de zaten yeterince tecrübem yoktu. Ancak daha sonra işleri yapacak olan kişi eş durumundan dolayı gelemeyeceğini söyledi. Ankara’dan lojistik destek sağlayacak olan da bir süre sonra katılabileceğini söyledi. Dolayısıyla ben yola tek başıma çıktım.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz