Yeniler çok hızlı

Yeni dönemin dikkat çeken patronlarının son 3 yılda kat ettikleri yolu inceledik. İşte yeni dönemin en hızlı patronları...

1.04.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeniler çok hızlı


BODRUMDAKİ KİLER'DEN EN BÜYÜK GÖKDELENE

Geçmişini yakından izleyenler bilir. Kiler, 1994 yılında sadece küçük bir marketin adıydı. 17 yıl sonra geldiği noktada perakende, enerji, inşaat ve gıda sektörlerinde dev yatırımları olan 950 milyon TL cirolu bir holding. Üstelik 17 yıl önce Bakırköy'de bodrum katındaki küçük marketi işleten Vahit, Nahit ve Ümit Kiler kardeşler, bugün Türkiye'nin en yüksek binası Sapphire Rezidans'ın da 173 mağazalı Kiler perakende zincirinin de sahibi konumuna yükseldi. 2010 sonu itibariyle grubun gelirlerinin yüzde 85'i de perakendeden geliyor. Kiler Grubu'nun bu kadar büyümesinde kuşkusuz satın almalar önemli rol oynadı. İlk 10 yılında İstanbul ve İzmit'te organik büyüyen grup, 2004 yılını 35 mağaza ile kapatmıştı. Sonraki 1-2 yıl da Kiler, büyük ebatlı mağaza sayısını artırdı. 2004 sonunda özelleştirilen Kütahya Şeker'in kamuya ait hissenin yarısı olan yüzde 42'lik bölümünü satın aldılar. Kentleşme oranı yüksek şehirlerdeki büyüme stratejisini, yerel zincirleri satın almak üzerine kuran grup, Canerler'in yüzde 50'sini 2005'te alarak ilk büyüme hamlesini gerçekleştirdi. 2006 yılında Trakya merkezli Güler Marketler'i de bünyeye katarak 109 mağazaya ulaştı. 2007'de Adana ve Bolu'da yaptığı satın almaların yanı sıra Kayseri, Kırşehir, Yozgat ve Kırıkkale'de yapılan açılışlarla mağaza sayısını 138'e çıkarttı. 2008 yılında Yimpaş'ı satın aldı, ek yatırımlarla mağaza sayısı 161'e ulaştı. 2010'u 26 ilde 173 mağaza ile kapattı. Kiler, inşaat, enerji ve turizm alanlarına da yatırım yapmaya yöneldi. Enerji yatırımlarını HES'lere yöneltti. Kiler GYO konut, AVM ve rezidans projeleriyle özellikle Sapphire İstanbul'la adından daha sık söz ettirmeye başladı. Böylece küçük bir marketle yola çıkan grup, 2007 yılını 700, 2010 yılını ise 950 milyon TL ciro ile kapattı. Sadece son 3 yılda yüzde 36 büyüdü.

UCUZ KONUTLA CİROYU KATLADI
Birkaç yıl öncesine kadar Fikret İnan adını duyanların sayısı çok sınırlıydı. Fi-Yapı ile birlikte onun adı iş dünyasında daha fazla duyulmaya başlandı. Oysa onun sektör deneyimi çok daha eskilere dayanıyor. Henüz çocukken Tahtakale'de nalbur olan babasının yanında işe başladı. 1995 yılında müteahhit oldu. 2001 krizinde yaşadığı sıkıntılı dönemin ardından 2007 yılında 3 ortaklı olarak Fi-Yapı'yı kurdu. 2007 yılında şirketin cirosu 25 milyon TL idi. 2008'in sonbaharında kriz riskini almak istemeyen ortakları Fi-Yapı'dan ayrılınca yola tek başına devam kararı aldı. Krizin ortasında 4 ay içinde 3 ekonomik fiyatlı konut projesinin lansmanını yapınca sektörde ön plana çıkmaya başladı. Hakkında, "Son 3,5 yılda 9 konut projesi ve 8 bin 260 daireyle Ferrari'den bile hızlı" yorumları yapılan İnan, "1 milyon dolar sermayeyle başladığım işi bugün 1,1 milyar dolarlık hale getirdim. ~
Dünyada 3 yılda böyle bir büyüme hızı yok" diyor. 2010 yılını 315 milyon TL ciro ile kapatan Fi-Yapı, 3 yılda cirosunu 12 kattan fazla büyütmüş durumda. Başlangıçta çok eleştirilen, ancak daha sonra taklit edilmeye çalışılan ekonomik fiyatlı konut projelerinin nasıl hayata geçtiğini ise İnan şöyle anlatıyor:"Krizlerde gayrimenkul fiyatları geriler. Ben ucuz fiyata arsa temini yaptım. Krizde inşaat malzeme fiyatlarında da neredeyse yüzde 50'ye varan gerileme oldu. Dolayısıyla benim inşaat yaparken para kazanmama gerek kalmadı. Ben de maliyetten para kazanmaya oynadım. Başarılı da oldum. Bugün Fi-Yapı 'sıfır' krediyle dönen tek şirket."
Hedefinin, 10 yılda 100 bin konut olduğunu belirten İnan, devam eden ekonomik konut projelerinin yanı sıra lüks konut işine de girdi. Bu kez en pahalısını yapma peşinde.


HASTANEYLE EŞİK ATLADI, PERAKENDEYLE DEVLEŞTİ
Turgut Aydın, Türkiye'nin tekstil duayenlerinden biri... Ancak son dönemde onun ve adını daha çok sağlık ve perakende sektörlerindeki büyüme hızı ve başarılı girişimleriyle duyuyoruz. 2007 yılında 213,9 milyon TL cirolu grupta sadece Aydın Örme ve Memorial Hastanesi vardı. Tekstilin krize girmesiyle önce Memorial Sağlık Grubu'nu yaratan Turgut Aydın, ardından gayrimenkule ve 2008 yılında English Home'u alarak tekstilde perakendeciliğe giriş yaptı. 2009'un sonlarında ise A101'in çoğunluk hisselerini alarak gıda perakendeciliğine dev bir adımla girdi. Aydın, bu zaman zarfında grubun hastane sayısını 1'den 8'e çıkardı. 3 hastanesi ve bir tıp merkezi olan Deva Sağlık Grubu'na ortak oldu. 2010 yılını 895 milyon TL ciro ile kapatan grup, son 3 yılda yüzde 318,4 oranında büyümeyi başardı. Turgut Aydın Holding CEO'su Ahmet Yaşar Aydın, "2008 ve 2009'da krizle birlikte fırsatları daha sıkı takip ettik. 2009 ve 2010 bizim için atılım yılı oldu" diye konuşuyor. Aydın, grubun hızlı büyümesini sürdüreceğini belirtirken hedefleri hakkında şöyle devam ediyor: "Gıda perakendeciliğinde A101 ile 5 yıl içinde en az 2 bin mağazaya ve 4,4 milyar TL ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. 2012'de perakendede yurtdışına çıkacağız. Sağlıkta yabancılarla ortak girişim görüşmelerimiz kısa sürede hayata geçecek. 2010'un sonlarında kurduğumuz Aydın Denizcilik için 2011 büyüme yılı olacak. Yine 2011'de enerji sektörüne girmeyi planlıyoruz.

19 Hızlı patronun 3 yılda aldığı yolu görmek için görsele tıklayın


HAVACILIĞA DÖNDÜ, 1 MİLYAR EURO'YA ULAŞTI

Kayı Group'un patronu Talha Görgülü, 22 yıl önce girdiği turizm sektöründe esas büyüme hamlesini tur operatörü German Travel International'ı (GTI) kurarak gerçekleştirmişti. Başta Almanya olmak üzere Rusya, Hollanda ve Polonya gibi 4 ülkede faaliyet gösteren GTI, bugün turizmde Avrupa'nın ilk 5 şirketinden biri. Görgülü, uzunca bir süre de Riva Otelleri ile en yüksek yatak kapasitesine sahip patronlardan biriydi. Otelcilik alanındaki son yatırımı 2007'de açılan 120 milyon Euro yatırım yaptığı Adam&Eve Otel'e oldu. Son 3 yılda ise Riva Otelleri'ni elinden çıkardı. ~
Yatırımlarını tur operatörlüğü ve havacılığa yönlendirme kararı aldı. 2007'de yurtiçi ve yurtdışı şirketlerinin konsolide cirosu 562 milyon Euro olan Kayı Group, 2010 sonunda 1 milyar Euro konsolide ciroya ulaştı. 2010'da Türkiye'ye 850 bin turist getirerek başka bir rekora daha imza attı.
Görgülü, hızlı büyümelerinin süreceğini belirtirken yeni dönem planlarını şöyle açıklıyor: "Avrupa'nın en iyi charter şirketi seçilen ve 10 yılda 11 milyon yolcu taşıyan Sky Airlines ile 2011'de iç hat seferlerine başladık. Sky Airlines, 25 gün gibi kısa bir sürede 43 bin yolcu taşıdı. Amacımız, 2011 yılında 20 bin saatin üzerinde uçarak, 1 milyon yolcuya ulaşmak. German Sky Airlines'la birlikte Avrupa'da iç hat uçuşları yaparak önde gelen havayolu şirketi olmayı istiyoruz."

"PİYASANIN OYUNCUSU DEGİL YAPICISIYIZ"
Altınbaş, 2003 yılında 1,1 milyar dolar ciroya ulaşmıştı. Son 3 yılda ise cirosunu 2 milyar dolardan 4 milyar dolara taşıdı. Grubun temelleri Altınbaş Ailesi'nin 1975 yılında Gaziantep'te kuyumculuk sektörüne girişiyle atıldı. Bugün 4 milyar doları bulan cirosu ile Altınbaş Holding Altınbaş, Alpet, Assos, Creditwest Bank, Galata Denizcilik, Transal Denizcilik gibi şirketleri bünyesinde barındırıyor. Kuyumculuk, finans, enerji, denizcilik ve inşaat sektöründeki 30 şirketle Türkiye, Kıbrıs, Almanya, Bulgaristan, Amerika, Arnavutluk'ta 4 bin kişiye istihdam yaratıyor. İş yaşamına, okul çağında babasının yanında atılan İmam Altınbaş, grubun yönetim kurulu başkanı. Altınbaş, "Planlı büyümeye inandığımız için yatırım yapıp da zarar ettiğimiz bir işimiz olmadı" diyor.
Son 3 yılda yakaladıkları yüzde 100'lük büyümeye ve hedeflere ilişkin ise "Ciromuza yurtdışındaki operasyonlarımızın büyük katkısı var. Bu yılki hedefimiz yüzde 40 büyümeyle 5,6 milyar dolarlık ciroya ulaşmak. "21'inci yüzyılda farklı bir şey yapmaya karar verdik. Piyasayı kendi gücümüz doğrultusunda biçimlendiriyoruz. Piyasanın oyuncusu değil yapıcısıyız" diye konuşuyor. Altınbaş, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'yle üniversiteli holdingler arasına da katıldı. TMSF'den aldığı Göztepe Spor Kulübü'yle tüm dikkatleri üzerine çekti.
Organik büyümeye inandıklarını ifade eden Altınbaş, "Bu nedenle bir sektöre girerken son derece dikkatliyiz, ince eleyip sık dokuyoruz. Dolayısıyla Altınbaş Holding, herhangi bir sektöre geçici olarak giriş çıkış yapmaz, kâr edebileceğimiz işleri de değerlendirmekten çekinmeyiz" diyor.

ATÖLYEDEN 2,1 MİLYAR TL CİROYA
Son birkaç yıldır Türk perakende sektörü LCW'nin yarattığı mucizeyi konuşuyor. Mustafa Küçük ve Vahap Küçük kardeşlerin yarattığı bu başarı öyküsü 1988 yılında, 50 bin dolar sermaye ile Zeytinburnu'nda 150 metrekarelik bir atölyede başladı. Mustafa Küçük ve Vahap Küçük başlangıçta, fason üretime dayalı ihracat yapmayı amaçlıyordu. Kaliteli ve hızlı ürün taleplerini karşılamakta zorlanınca üretim sektörüne girdiler. Fransa'ya ihracat yapmak için üretilen LCWaikiki ürünlerinin 2'nci kalitelerine iç piyasadan yoğun talep gelince LCWaikiki'nin Türkiye lisansını aldılar. Böylece toptan satış sektörüne de girdiler. Bu kararla 2010 cirosu 2,1 milyar TL'ye ulaşan Tema Holding'in temelini oluşturan Tema Tekstil kuruldu. Hızlı bir şekilde büyüyen grup, 1994 yılında Taha Holding'i kurdu. Şirketleri, Taha Holding çatısı altında topladı. LCWaikiki, 1997 yılında tamamen satın alındı.
Üretim grubu ile perakende grubu tamamen ayrıldı. İhracata üretim yapan şirketler Taha Holding çatısı altında, toptan ve perakende ile ilgili şirketler ise Tema Holding çatısı altında toplandı. 2000 yılında 500'e yakın bayisi olan Tema Grup, ekonomik kriz sonrası bayilerine vadeli ürün satmayacağını, yeni bayilikler vermeyeceğini ve kendi mağazalarını açmaya ağırlık vereceğini duyurdu. Kendi mağazalarını açarak ve tedariğini en uygun fiyata yaptırarak 2010 yılına ka- darki 10 yılda her yıl ortalama yüzde 40 büyüdü. Grup son 3 yılda cirosunu 3'e katladı. Ve bugün 321 mağazayla, 2,1 milyar TL ciroya ulaştı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz