Türk mutfağını dünyaya tanıtmak amacıyla Gastronomi Turizmi Derneği’nin uzun süren çabaları sonucunda, 3’üncü Turizm Şurası Ankara’da gerçekleştirildi.
Geleceğe yönelik ulusal bir turizm politikası oluşturmak amacıyla Ankara’da düzenlenen 3’üncü Turizm Şurası, kamu kurum ve kuruluşları, meslek örgütleri, turizm sektörü, sivil toplum kuruluşları ve akademik camiadan pek çok kişinin katılımı ile 1-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Gastronomi Turizmi Derneği’nin Türk mutfağını tanıtmak amacıyla uzun süren çabaları sonucunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı’nın yanı sıra toplantıya katılan 8 Bakanlığın da gastronomi turizmini sahiplenmesiyle gastronomi ulusal turizm politikalarında yerini aldı. Oluşturulan ulusal politikalarla gastronomi turizminin geleceğine dair adımların atıldığı toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gastronomi turizminin önemi vurgulandı.
“Önemli Olan Gastronomi Zenginliğimize Hakkını Verebilmek”
Ülkemizin marka tescilli ürünlerine ve UNESCO tarafından gastronomi şehri unvanı verilen ve dünyanın en seçkin mutfakları arasında yerini alan Gaziantep’e değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önemli olan bu zenginliği hakkıyla değerlendirebilmektir. Dünya’da başka hangi ülkede ülkemizdeki gibi zengin bir mutfak kültürü olabilir, yeryüzünün hangi köşesinde bu denli köklü ve farklı medeniyetlerin izleri sürülebilir, bizimle aşık atabilecek kaç ülke bulunabilir. Örneğin, Gaziantep gastronomi alanında UNESCO’nun ‘yaratıcı şehirler’ dalına katılmıştır. Şanlıurfa’nın UNESCO’ya müzik alanında yaptığı başvuru kabul edilmiştir. Pek çok şehrimiz kendileriyle özdeşleşmiş ürünlerine sahip çıkarak coğrafi işaretlerini almaya başlamışlardır” şeklinde konuştu.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?