Aile şirketinde “baba-kız” ikilisi yükseliyor mu?

IMD Business School'dan Prof. Denise Keynon Rouvinez de bunun tüm dünyada yaygın bir vaka olduğunun altını çiziyor. Ona göre, önümüzdeki dönemde “baba-kız” sözünü daha çok duyacağız.

19.10.2014 14:07:550
Paylaş Tweet Paylaş
Aile şirketinde “baba-kız” ikilisi yükseliyor mu?
Aile şirketleri konusuna odaklı birisi olarak ben de hep “baba-oğul” kombinasyonu üzerine odaklandım. Gerçi son kitabımda ve yazılarımda “kızlar” konusuna odaklansam da bunu ben ve çok sayıda yazar ihmal etti. Oysa dünyada olduğu gibi Türkiye'de de “baba-kız” kombinasyonu artıyor.

IMD Business School'dan Prof. Denise Keynon Rouvinez de bunun tüm dünyada yaygın bir vaka olduğunun altını çiziyor. Ona göre, önümüzdeki dönemde “baba-kız” sözünü daha çok duyacağız.

“Kadının Yeri: Kadının Aile işindeki Kritik Rolü” adlı kitabı da bulunan Prof. Kenyon Rouvinez'e göre, “baba-kız” kombinasyonuna, yani kızların babadan işi devralacağına yönelik ilişkileri ortaya koyan veriler pek yok. Ancak ABD'deki MassMutual adlı şirketin yaptığı araştırma bu konuda önemli bir veriye sahip. Araştırmaya göre, ABD'de kızların varis olduğu aile şirketlerinin payı, 1998'deki yüzde 25 düzeyinden 2004 yılında yüzde 34'e yükseldi. Belki sonraki yıllarda bir miktar daha artmıştır. Ancak yeni veriler yok. Rouvinez, “baba-kız” ikilisinin, erkek çocuğa göre daha başarılı olduğuna inanıyor. Ona göre bunun birkaç nedeni var:

1. Baba “eski kurt”, oğlu ise “yeni kurt” olarak değerlendirildiğinde, kız baba için daha az tehdit oluşturuyor. ikisinin geçinmesi ve uyumu daha yüksektir.
2. Kızlar, erkeklerin aksine genelde “Bütün aile işini devralacaklarını” düşünmez. Onlar sadece bu iş için yetkin ve uygun olduklarını düşünür, kanıtlamaya çalışırlar.
3. Kızların olduğu ailelerde, gelecek neslin planlanması ve yetiştirilmesi daha sağlıklı oluyor. Bir yandan çocuk yetiştirir, yani şirketin geleceğine veliaht hazırlarken bir yandan da şirkette görev alabiliyorlar.

Cornell Üniversitesinden Daphne Halkias, 2011 yılında yazdığı “Father-Daughter Succession in Family Business” adlı kitabında, bu konuya odaklanıyor. Halkias, baba-kız birlikteliğinin her ülkede farklı geliştiğini belirtiyor ve “Genelde erkekler veliaht olarak kendilerini görüyor ve liderliği almaya hazırlar. Kadınlarda durum böyle değil” diyor. Ancak şunu da belirtiyor:

“Asya'dan Güney Avrupa'ya, Amerika'dan Afrika'ya bütün ülkelerde kadınlar daha fazla eğitim, daha fazla sorumluluk alarak geliyor. Hepsinden önemlisi, yeni kuşak babalar/kurucular, kızlarını işin doğal parçası olarak görüyor.”

NextGen Club'taki çalışmalardan ve iş dünyasından da takip ediyorum. Anadolu dahil olmak üzere artık kurucu babaların önemli bölümü kızlarına eşit davranıyor. Bu da “baba-oğul” kombinasyonunun yanına, “baba-kız” ikilisinin de ekleneceğini gösteriyor. Bu konuda sizlerin görüşlerini ve deneyimlerini de duymak isterim.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz