İndirimin payı yüzde 50’ye yaklaştı!

Bir alışveriş merkezinde dolaştığınızda, mağazaların bir bölümünde mutlaka buna yönelik kampanyalarla karşılaşmak mümkün...

26.05.2014 21:51:120
Paylaş Tweet Paylaş
İndirimin payı yüzde 50’ye yaklaştı!
Eskiden yılda bir, bilemediniz iki defa indirim olurdu. Tüketiciler de bu fırsatları kaçırmaz, bazen sabah saatlerinde giyim mağazalarını doldururdu. Son yıllarda hükümetin gündemine gelecek kadar “indirim” konusunda bozulma yaşanıyor.

Neredeyse yılın her günü indirim var. Bir alışveriş merkezinde dolaştığınızda, mağazaların bir bölümünde mutlaka buna yönelik kampanyalarla karşılaşmak mümkün... Bütün perakende sektörü bu konudan şikayetçi ama yine de herkes indirim yolundan ayrılmak istemiyor. Neredeyse bir kısır döngüye girilmiş durumda.

Geçenlerde yayınlanan “Bargain Fever” (İndirim Ateşi) adlı kitabı görünce, sorunun Türkiye sınırları ötesinde de kendini hissettirdiğini gördüm. Mark Elwood adlı gazeteci tarafından yazılan kitapta birkaç önemli saptama var. Şöyle ki:

1- Yeni dönemde indirim kampanyaları istisna değil, “norm” haline gelmeye başladı. Amerikalıların yüzde 70’i indirimlerin “absürd” olduğunu düşünürken şimdi şirketlerden daha fazlasını bekliyor.

2- 10 yıl önce perakendeciler, stoklarının sadece yüzde 15-20’sini indirimli satıyordu. Şimdi bu oran sektörüne göre değişmekle birlikte yüzde 40-45 gibi önemli düzeylere ulaştı.

3- Müşteri de bu tabloya alışınca, indirim yapmayan mağazalara daha az gidiyor. Onlar da lüks ürün satanlardan oluşuyor.

4- Yazar, yüzde 30 düzeyinde indirimin makul olduğunu söylüyor. Fazlası müşterinin tepkisini çekiyor, onun başarısız olduğunu düşünüyor.

5- 2006 yılında müşterilerin sadece 3’te 1’i indirime inanırken şimdi 3’de 2’si indirime inanıyor ve alışveriş yapıyor. Bu dönemde indirimden alışveriş yapan Amerikalıların oranının yüzde 15’ten yüzde 23’e çıkması da gelişmeyi destekliyor.

Mark Elwood, kitabında, indirimli satış oranını yüzde 40-45 olarak veriyor ama benim konuştuğum bir perakendeci, bu oranın Türkiye’de bazı alanlarda yüzde 60’lara kadar çıkabileceğini söylüyor. Ben de aslında Türkiye tarafını merak ediyorum. Bu yazıyı okuyan perakendecilerden bana bilgi veren olursa burada paylaşırım.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz