Polaroid’i batıran önemli etken

Gençlik döneminde Smith College'de sanat tarihi profesörü Clarence Kennedy ile tanışması onun hayatını önemli ölçüde etkiledi.

24.09.2014 20:55:340
Paylaş Tweet Paylaş
Polaroid’i batıran önemli etken
1970'li yıllarda Polaroid makineler aracılığıyla yılda 1 milyar adet fotoğraf çekiliyordu. Bu müthiş başarı, 1940'lı yılların Steve Jobs'u olarak kabul edilen Edwin Herbert Land'a aitti. Tıpkı o da Jobs gibi her ürün lansmanında ve şirket genel kurul toplantılarında sahneye çıkar, gelecek vizyonunu büyük bir gösterişle anlatırdı. Land birvizyoner, şirketi de “think thank” gibi çalışırdı.

Land'in hayatı boyunca 535 patent almış olması da bu tabloyu destekliyordu. Efsanevi girişimci Land, 1907 yılında hurda metal tüccarı Harry Land'in 4'üncü çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Benzer girişimciler gibi onun çocukluğu da buluş peşinde, evdeki cihazları parçalayıp yeniden monte etmekle ve büyüklerinden azar işitmekle geçmişti.

Gençlik döneminde Smith College'de sanat tarihi profesörü Clarence Kennedy ile tanışması onun hayatını önemli ölçüde etkiledi. Kennedy aynı zamanda bir fotoğrafçıydı. Land'i zaman zaman laboratuvarlara, şirketlerin üretim merkezlerine ziyarete gönderiyordu.

Büyük icadın ayak sesleri
Bu arada Land'in eline, “Physical Optics” adlı ders kitabı geçmişti. Bu kitap, onu müthiş etkilemişti. Robert W. Wood tarafından yazılan kitap sayesinde yeni bir dünyayı, objektifleri ve mercekleri tanımıştı. Herkesin beyzbol ile ilgilendiği dönemde, o farklı bir dünyaya pencere açmıştı.

Sonraki yıllarda Harvard'ın yaz kampı, ardından Harvard'daki araştırmaları ve New York'ta açtığı laboratuvarı geldi... Bazı zamanlar iki hafta hiç evine gitmeden laboratuvarında çalıştı. Soranlara, “insan sevdiği şeyi yapıyorsa asla yorulmaz” yanıtını veriyordu.

Land'in ilk yankı uyandıran keşfi Polaroid 3D adlı cihazı olmuştu. Bugünkü 3D gözlüklerinin atası sayılan bu ürün, 1939-40'daki New York Dünya Fuarı'nda sunulmuştu. Chrysler Motors'un Plymouth adlı modeli için hazırlanan film, fuarda bu gözlükle meraklılara izletilmişti.

1940 yılında Polaroid şirketi kuruldu ve bu tarihten itibaren Land, genç yetenekleri şirkete almaya başladı. Bu gençlerin ve girişimci ruhunun sayesinde çalışmalarını sürdürdü. 21 Şubat 1947'de dünyayı şaşırtan anlık Polaroid fotoğraf makinesini piyasaya sundu. Adı Model 95 idi ve 95 dolardan satılıyordu. Land, ilk tepkiyi gördükten sonra yılda 50 bin fotoğraf makinesi satacağını açıklamıştı. 1953 yılında yıllık satış rakamı 900 bini bulmuştu. Artık fotoğraf işinin öncüsü Land'dan başkası değildi.

Yeni bir dev doğruyor
Gerçekten de bir büyük şirket doğuyordu ve rakamlar da büyümeyi destekliyordu. 1948 yılında 1,48 milyon dolar olan yıllık satışlar, 10 yıl sonra 89 milyon dolara, 1969'da 500 milyon dolara yükseldi.

ilk büyük başarısızlığı, Polavision adlı ürünüydü. Bu, anlık bir sinema film sistemiydi. 5 milyon dolar reklam harcaması yapılmış, 200 bin adet satış tahmini yapılmıştı. Ancak satışlar 60 bin adette kalınca zarar 500 milyon dolar olarak kayda geçmişti.

1978 sonu itibarıyla Polaroid 20 bin çalışan sayısına ulaşmıştı. Bu tarihinde gördüğü en yüksek çalışan sayısı olmuştu. Sonra hızla sayı aşağıya doğru inmeye başladı. Çünkü düşüş başlamıştı ve devam ediyordu.

Her şey iyi giderken!
1930'lardaki girişimci ve buluşçu ruhuyla şirketi kuran Land, etrafındakiler tarafından “veliaht” seçmemekle, şirketin yarınını düşünmemekle suçlanıyordu. Şirketin performansındaki düşüşü buna bağlayanların sayısı da az değildi. O dönemde bazı yazarlar şuna dikkat çekmişti:

“Polaroid'de asla 2 numara olmadı, etraf üç numaralarla dolu.” 1980'ların başında Land emekliye ayrılıp sadece araştırma bölümünün başında kalmaya devam etti. Ancak, bu Polaroid'in düşüşünü engelleyemedi. 2008 yılında şirket iflas etti, birkaç defa el değiştirdi. Son durumda eski ruhu yeniden canlandırma girişimleri var. Şirket “anlık fotoğraf” nostaljisiyle bir iş yaratmaya devam ediyor.

iş dünyası tarihi benzer örneklerle dolu. Bunlardan biri RCA adlı dev şirket. 1970'te kurucu David Sarnoff, oğlu Robert'i işin başına getirmişti. Ancak deneyimsiz Robert Sarnoff, ürün gamını hızlıca artırma yoluna gitmiş ve şirketi zora sokmuştu. Bir yanda fırın diğer yanda araba kiralama şirketi kurma fikri, 5 yılda şirketi batma aşamasına getirmişti. Sonradan da GE tarafından alınmıştı.

“Veliaht hazırlamak”, ister profesyonel ister aile işi olsun her alanda çok önemlidir... Sonraki lideri yetiştirmenin geciktiği hallerde ortaya çıkan sorunların örnekleri iş dünyasında çok görülmüştür. Aile şirketlerini bekleyen en önemli gerçeklerden biri budur. Veliaht yetiştirmek ve zamanında onları işe dahil etmek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz