BAŞARININ YOLU GELECEĞİ ÖNGÖRMEKTEN Mİ GEÇİYOR?
Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un çok beğendiğim bir sözünü okudum geçenlerde… “Eğer başarılı ve sürdürülebilir bir iş kurmak istiyorsanız, o zaman kendinize şirketinizi 10 yıl içinde etkileyebilecek ne gibi değişiklikler olabileceğini sormayın” diyordu. Biraz garip değil mi? Aslında çok sayıda girişimci, işini kurarken, gelecekte olacakları tahmin etmek ister ve planını ona göre yapar. Oysa Amazon’un kurucusu şunu öneriyor:
“Gelecekte neler olacağını tahmin etmek yerine, kendinize nelerin değişmeyeceğini sorun ve tüm enerjinizi ve gayretinizi onlara harcayın.”
Bezos, ekonomide ve iş dünyasında bazı şeylerin sürekli değiştiğini, yeni teknolojilerin, yeni iş modellerinin ortaya çıktığını kabul ediyor. Ancak, bunları tahmin etmekle uğraşırken, bazı temel unsurların gözden kaçırıldığını düşündüğü için bu uyarıyı yapıyor.
O nedenle de şirketiniz için temel olan konulara göre hesap yapılmasını öneriyor. Tıpkı müşterilerin her zaman ucuz fiyatları tercih etmesi gibi temel gerçeklerin çok önemli olduğunu söylüyor.
Bezos’un şirketinde her zaman geçerli olacağını düşündüğü iki önemli hedef vardı: “Daima daha düşük fiyatlar ve hızlı dağıtım.”
Bu amaca ulaşmak, özellikle dağıtımda hedefini yakalamak için şirket son 11 yıldır milyarlarca dolar harcadı, ABD’nin dört bir yanında dağıtım/tasnif merkezleri kurdu.
Bu anekdotu şu nedenle yazdım: İşi kurarken sadece geleceği değil, bugünü ve temel değerleri de göz önünde bulundurmak lazım. Sadece gelecek hesabı işe yarayamayabiliyor.
YENİ BILL GATES YARATMA STRATEJİSİ
Peter Thiel, çok sayıda önemli teknoloji girişiminin içinde bulunmuş, risk sermayedarı olarak katkı yapmış girişimcilerden biri… Paypal’ın kurucuları arasında yer aldığı gibi Facebook’un ilk yıllarında yatırımcı desteği vermişti.
Peter Thiel’in bir kitabı yayınlandı. “Zero To One” (Sıfırdan Bire) adlı kitabın ilginç yanı, Standford Üniversitesi’nde verdiği ders notlarından oluşuyor olması…
Kitabın ilk bölümünde girişimciler için çok önemli olduğunu düşündüğüm birkaç önemli cümle okudum. Bu sayfaları okuduklarını bildiğim girişimciler için paylaşmak istiyorum:
İNTENETTE 3’ÜNCÜ DALGAYA HAZIR OLALIM
Amerika’da internet ilk defa 1992 yılında ticari amaçla kullanılmaya başlandı. İnanması güç ama o tarihe kadar internete girmek yasaktı. O tarihte Kongre’den geçen bir yasa bu konunun önünü açınca, çok sayıda girişimci de yeni bir sektöre girmeye koyuldu. Bunlardan biri American Online (AOL) idi. Kurucusu Steve Case, geleceği görüp Amerikan halkını internetle buluşturmayı hedeflemişti. 1983 yılında kurulan Control Video Corporation’u 1991 yılında AOL’a çevirmiş, 1992 yılında da halka açmıştı. 7 yıl sonra şirketin abone sayısı 20 milyona ulaşmıştı.
İnternetin kurucusu olan Case, internete yönelik projeleri olanlar için ilginç bir analiz yapıyor. Ona göre, internette “İki dalga” geride kaldı. Sıra üçüncü dalga… Bu dalgayı yakalayıp, doğru işlere girenler geleceğin milyar dolarlık şirketlerini yaratacak:
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?