Yenilikçilik ligindeki müthiş değişim

Aile şirketleri bireylerinden CEO'lara, CMO'lardan her kademedeki yöneticilere kadar herkesin değişimi iyi anlaması, geçmişten günümüze iş dünyasının yol haritasını çok iyi analiz etmesi gerekiyor.

19.07.2014 17:49:210
Paylaş Tweet Paylaş
Yenilikçilik ligindeki müthiş değişim

Aile şirketleri bireylerinden CEO'lara, CMO'lardan her kademedeki yöneticilere kadar herkesin değişimi iyi anlaması, geçmişten günümüze iş dünyasının yol haritasını çok iyi analiz etmesi gerekiyor. Genelde geleceği anlamak ve tahmin etmekle uğraşırız. Ama bence geçmişe de bakmakta, iş dünyası arşivinde yolculuk yapmakta yarar var.

Bu kapsamda ben 500 Büyük Şirket, 500 Büyük Banka, En inovatif Şirketler, En Çok Çalışana Sahip Şirketler gibi listeleri geçmişten bugüne yakından incelerim. Örneğin, her coğrafyadan 500 Büyük Şirket listesinin değişimine büyük önem veririm.

Buradan değişen iş modellerini, yükselen teknolojileri, değişime direnen şirketleri ve her şeye rağmen dimdik ayakta kalan aile şirketlerini görebilmek mümkündür.

Bunların yanı sıra "patent” araştırmaları da önemlidir. Bu sayfada ABD'de en çok patent kaydı yaptıran şirketler listesinin 1984 ve 2013 verilerini görüyorsunuz. Tabloya baktığınızda aradan geçen 30 yılda ne müthiş değişimler yaşadığına, yeni teknolojilerin yeni büyük şirketler yarattığına ve yeni coğrafyaların oyuna katıldığına tanıklık ediyoruz. Benim gördüğüm önemli birkaç gelişme şunlar:

1- 1980'lerde patent listelerinde Güney Kore kökenli şirketlerin adı hiç yok. Aynı şekilde Çin'den tek bir şirket bile listeye girememiş.

2- 1984 listesinde, ilk 100 arasında 55 Amerikan, 20 Japon şirketi var. Geri kalanları Alman, Fransız ve ingiliz şirketlerden oluşuyor.

3- 1990'larda oyuna daha fazla Japon şirketi giriyor. 2000'lerde Çin, Tayvan ve Güney Kore'nin temsili artıyor, Japonların payı azalıyor.

4- 2013 yılında ise Güney Kore'den 5 şirket var. Amerika'nın gücü yeniden artıyor ve 57 şirkete ulaşıyor. Japonlar 22 şirkete düşüyor. Güney Kore'nin gücünü Samsung'un listede 2'nci sıraya oturmasından, LG'nin de ilk 15'te olmasından daha iyi anlıyoruz.

Bu, 2013 sonu itibarıyla böyle. Değişim bu hızda devam ederse yenilikçi yeni şirketler gelecek, bazıları listelerde aşağıya inecek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz