Erkut Grup,enerji sektörüne yeşil ışık yaktı

Korkmaz, yatırım maliyetinin yüksekliğinden dolayı yapılacak teşviklerin yatırımcılara destek olacağı görüşünde.

1.05.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Erkut Grup,enerji sektörüne yeşil ışık yaktı
Başarlı projelere imza atan ve son yıllarda adından çokça bahsettiren Erkut Grup yeni yatırımlar için araştırmalar yapıyor. Öncelikler farklı inşaat malzemeleri için Ar-Ge çalışmaları yapmaya başlayacak olan Erkut Grup’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkut Korkmaz, küresel değişimi göz önüne alarak güneş enerjisinden elektrik üretimi için önümüzdeki 2 yılda 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını söylüyor.
Er­kut Grup’un fa­ali­yet­le­rin­den bah­se­de­bi­lir mi­si­niz?
TOKİ ile 2002 yılından itibaren çalışmaya başladık. TOKİ inşaatların hızlı bitirilmesi ve yüksek kalitede inşa edilmesi için tünel kalıp sistemi ile üretim yapan firmalara iş veriyordu. Ondan önce 1994’te toplu konut yapmaya başladık. İzmirli bir firma ile 1994-2002 yılları arasında toplam 20 bin konut yaptık. 1999 ile 2000 yılları arasında Yalova ve bölgesinde deprem konutları inşa ettik. Şu an ise yaptığımız toplu konutların hepsi TOKİ’ye ait. Toplam 50 bin kişiyi ev sahibi yaptık. Ankara, Mersin, Yalova, Ordu, Aksaray, Kayseri, İzmit, Bingöl, Sakarya, Denizli, Şırnak illerinde toplam 17 şantiyemiz mevcut.
Yurt­dışın­da da in­şa­at­la­rınız var mı?
Yurtdışı için ciddi bir çabamız yok. Biz konutlarımızın neredeyse tamamını son 5 yılda yaptık. Bu sebeple kendi içimizde şişmeden büyümeye çalışıyoruz. Şu dönemde yurtdışına gitmek bizim için dağılmak olur. Elbette araştırmalarımızı yaptık. Bize uygun işleri takip ettik. Fakat riski çok yüksek oluğu için bize mantıklı gelmedi. Aynı dönemde yurtdışında yatırım yapan firmaların çoğu şantiyelerini kapatıp geri geldiler. Bizim gibi orta ölçekli firmalar sağlam adımlar atamıyor. Biz yurtdışı yatırımları için biraz daha vaktimiz olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Türkiye’de iş potansiyeli varken neden yurtdışında iş yapmak isteyeyim ki. Kurumsal yapımızı tamamladıktan sonra bu tür yatırımları düşünmenin, bizim ölçeğimizdeki firmalar için daha sağlıklı olacağı katindeyim. Bu düşüncemi haklı çıkaran olumsuz gelişmeler de oldu. Şu an Türkiye’nin taleplerini karşılayarak biraz daha büyümek istiyoruz.
İn­şa­at sek­tö­rü kriz ön­ce­sin­de­ki ha­re­ket­li­li­ği tek­rar ne za­man ya­ka­la­ya­bi­lir?
Belirtmek isterim ki, biz hiç kriz yaşamadık. Sadece, inşaat sektöründe lüks grubun sıkıntı yaşadığını gözlemledik. Firmamız alt gelir grubuna toplu konut inşa ediyor. Alt gelir grubunda da talep düşüşü çok büyük olmadı. Zaten Türkiye’de inşaat sektörünün büyümesi TOKİ’nin girişimleriyle oldu. Konut piyasası 4 yıldır durağan ve düzgün gidiyor. Bu hali ile sektör kendini çevirebiliyor. Hızlı sıçramalardansa istikrarlı bir konut sektörü çok daha iyidir. Hem tüketici açısından fiyatlar uygun olacaktır, hem de bizim gibi yüklenici firmalar sürprizlerle karşılaşmadan projelerini tamamlayabilecektir. Türkiye kendine güvendiği sürece, sadece inşaat sektörü değil tüm alanlarda kriz öncesi ticari yapıya geri dönecektir. Bu sürecin çok uzun olmayacağını düşünüyorum.
Ar-Ge ça­lışma­la­rınız­dan bah­se­de­bi­lir mi­si­niz?
Erkut Grup olarak karımızı yine sektöre yatıracağız. Türkiye ne yazık ki teknolojik gelişmeleri biraz geç sindiriyor. Fakat dünyayı yakalamak için teknolojimizi geliştirmek zorundayız. Sürekli alan olmaktansa artık üretmeliyiz. İnşaat sektörü değişiyor, kullanılan malzemeler değişiyor. Daha sağlıklı ürünler çıkıyor. Ülke olarak kaynaklarımız var. Tuğlaya takılıp kalmamalıyız. Bölgemizde bolca bulunan bims malzemesini geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün Türkiye’de bu malzemeyi üreten 3 firma var.
Ye­ni alan­lar­da ya­tırım ya­pa­cak mısınız?
Türkiye’de ciddi bir enerji açığı var. Bugün Kayseri’de bazı firmalar kendi fabrikalarını içerisinde santraller kuruyor. Enerjinin pahalı olması insanları kendi enerjilerini üretmeye yönlendiriyor. Güneş enerjisinden elektrik elde etmek için çalışan bir firma ile irtibata geçtik. Japonya’daki bir firmadan panel satın alan başka bir firmayla görüşmelerimiz devam ediyor. Güneş enerjisinden faydalanan Almanya’nın en uzun süre güneş alan bölgesi bile Türkiye’nin en az güneş gören bölgesinden daha düşük bir potansiyele sahipken, oralarda güneş enerjisinden elektrik üretiliyor. Biz de Türkiye’de bu alanda ciddi yatırımlar yapacağız. Şu an hangi bölgelerin buna uygun olduğuna bakıyoruz. Fakat rüzgâr enerjisine olan teşvikin güneş enerjisine de sağlanmasını bekliyoruz. Bu yatırım kendini 30 yılda amorti ediyor. Bir tarlayı alıp güneş tarlası yapıyorsunuz. Yatırım maliyeti çok yüksek ancak teşvik olacağı yönünde çalışmalar olduğunu duyduk. Bu alanda 50-60 milyon dolarlık bir yatırım yapmak istiyoruz. Dünya yenilenebilir enerji alanında her zamanki gibi bizden hızlı yol aldı. Neden biz de rüzgardan ve güneşten faydalanmayalım. Türkiye’de enerji alanından yatırımlar yapılıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz