Mersin geleceğin Marmara'sı olmaya aday

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı fierafettin Aşut Capital’in sorularını yanıtladı

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Mersin geleceğin Marmara'sı olmaya aday
Mersin'in 2023 hedefi ihracatta Türkiye'nin ilk 3 kentinden biri olmak. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı fierafettin Aşut, "2023 hedeflerine ulaşmak için 2023 yılını beklemeye gerek olmadığını iddia ediyoruz" diye konuşuyor. Büyük kamu yatırımlarından yoksun kalan Mersin kendi yağında kavruluyor. Genel bütçeye aldığ��ndan fazlasını geri veren şehir, vergi verme oranı ve miktarı ile ilk 5 ilden biri oldu. Mersin 1960’lardaki liman inşaatı dışında çok büyük kamu yatırımı almadı. İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük dış ticaret kenti olan Mersin’in etkin sektörleri, sanayi, lojistik, tarım-gıda ve turizm. Bu çeşitliliğin Mersin’i krizlerde ayakta tutuğunu ifade eden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı fierafettin Aşut, Marmara Bölgesi’nin üzerindeki yükü almaya hazır olduklarını söylüyor. Şerafettin Aşut, bölgenin bir deprem bölgesi olması dolayısıyla stratejik yatırımların birçoğunun bu bölgeye sıkıştırılmasının büyük bir risk olduğunun altını çiziyor. Aşut, “Bölgemiz Marmara olmaya aday. Hükümetimiz bunu gördü. Ancak, basit bürokrasi hala projelerin önünü tıkamaya devam ediyor. Mersin Lojistik Merkezi İhtisas OSB projesi bilinmeyen nedenlerle bekletiliyor. Aslında Türkiye’nin 2023 hedefleri baltalanıyor” diyor. Bu sorunların aşılmasıyla 2023 hedeflerine ulaşmak için 2023 yılını beklemeye gerek olmadığını iddia eden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı fierafettin Aşut Capital’in sorularını yanıtladı:

Mersin’le ilgili hükümetin kısa ve uzun vadeli hedefleri neler? Yakın zamanda uluslararası bir şirket bölgede yatırım yapmak için sizinle irtibata geçti mi?
-
Hükümetin yaptığı yeni teşvik yasasını son zamanların en adil teşvik yasası olarak görüyoruz. Ekonomi Bakanlığımız bu konuda iş dünyasının fikirlerine kulak verdi. Var olan ulusal ve uluslararası yatırımcıların bu yasa ile bir hareketlenme yaşadığı doğru. Ancak, Mersin yatırım için o kadar avantajlı bir bölge ki, yatırımcı teşvik olmasa da Mersin’e ilgi gösteriyor. Sıkıntımız, Mersin’e gelen yatırımcıya arsa tahsisi yapamamamız. Sayısız yatırımcı var ama yer yok. Bu anlamda yerel yönetimlerin etkin çalışması, bununla birlikte devlet arazilerinin yatırımcılara açılması gerekiyor.

Mersin’in hedefindeki yeni sektörler hangileri? Bunun için ne gibi yatırımlar yapılıyor?
-
Biz balon gibi sanal büyümelere karşıyız. Biz üretimimizi inovasyon, markalaşma, Ar-Ge, ileri teknoloji, nitelikli insan gücü ile arttırmaya, yani kalkınmaya odaklandık. TOBB öncülüğünde başlatılan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri’nde en çok kurs açan ve en çok istihdam yaratan kent olduk. Üç üniversitemizle işbirliği yaparak bilginin ve bilimin gücünü teknoparkımızla ekonomimize entegre ettik. Bugün iki şirketle başlattığımız Teknopark’ta, bilişim, medikal ve makine Ar-Ge’si yapan 50 şirketimiz var. İş dünyası ve akademisyenler beraber çalışıyor, tezler, bilgiler raflarda çürümüyor, ürüne dönüşüyor. İşte, Mersin olarak ekonomi vizyonumuz ve hedefimiz budur. Mersin üretimin hamalı olmayacak, yüksek teknolojili üretimle bilgiden para kazanan kent olacak. Bu tüm sektörlere uygulanacak.~

İstanbul’daki sanayilerin bir kısmının bu bölgeye kaydırılması gibi bir gündeminiz var mı? Varsa özel bir sektör seçildi mi?
-
Bizim her zaman ifade ettiğimiz bir gerçek var. İstanbul Türkiye ekonomisinin kalbi ve göz bebeğidir. Keşke beş tane İstanbul’umuz olsa. Ancak, bölge artık bu yükü taşıyamıyor. Ayrıca bölgenin bir deprem bölgesi olması, stratejik yatırımların birçoğunun bu bölgeye sıkıştırılması bir risk. Türkiye tüm yumurtaları tek sepete koymak yerine yeni ekonomi bölgeleri yaratmalı. Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay; yani Doğu Akdeniz bölgesi üretim, ihracat ve lojistik gücüyle, yükselen pazarlara yakınlığıyla yeni Marmara olmaya aday. Hükümetimiz bunu gördü. Ancak, basit bürokrasi hala projelerin önünü tıkamaya devam ediyor. Ülkenin zenginliğinin önünde bir engel oluşturuyor. Mersin’i tüm dünya bir lojistik merkez olarak görürken, Mersin limanı toplama ve dağıtım limanı haline gelirken, taşımacılık maliyetleri bugün dünya rekabetini belirlerken ne yazık ki Mersin Lojistik Merkezi İhtisas OSB projesi bilinmeyen nedenlerle bekletiliyor. Aslında Türkiye’nin 2023 hedefleri baltalanıyor. Gıda ve tarım uluslararası bir güvenlik meselesi haline gelirken, bilim adamları “gıdaya hükmedenler dünyaya hükmedecektir” derken, biz hala tarım-gıdanın bölgedeki merkezi olan Mersin’e bir tarım-gıda teknoparkı kazandıramadık. Projemiz hazır, paydaşlar hazır, Mersin hazır ama görünmez bir el sanki Mersin için el frenini çekiyor. Bunlar aşılırsa Mersin değil, Türkiye zenginleşecek.

Bunlar aşılırsa 2023 hedeflerine ulaşmak için 2023 yılını beklemeye gerek olmayacağını iddia ediyoruz.
-
Şu anda Mersin ekonomisi ne durumda? Son bir yılda il ekonomisinde yaşanan en önemli değişimler neler oldu?
dünyasında inovasyon, markalaşma, yüksek teknolojili üretim ve yeni pazarlar gibi konulara odaklanmasıyla krizleri diğer illerden daha rahat atlattı. Artan üretim ve ihracatımız, artan istihdam ve azalan işsizliğimiz bunun en önemli göstergesi. Mersin bölgeyi çok iyi bilen girişimcilere sahiptir. Bu anlamda, birçok yabancı şirket çevremizdeki pazara girmek için Mersin şirketlerini kullanmak istiyor. Mersin bölgede öngörüsü olan bir kent. Suriye ile sıkıntının olacağını çok önceden gördük ve hemen alternatif ro-ro hatları ile Mersin-Tripoli ve Mersin-Port Said hatlarını açtık. Ekonomi Bakanlığımız ile teması hiç kesmedik ve sadece Mersin ve bölgesinin değil, Türkiye’nin ihracatının önünü açtık. Bu konuda Ekonomi Bakanımızın inisiyatifleri taktire şayandır.

Türkiye Cumhuriyetin 100’üncü yılına odaklandı. Bu hedef içerisinde Mersin’in konumu nedir? Mersin’in 2023 yılı planı var mı? Bu plan dahilinde yapılacak çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
-
Mersin Türkiye’de ilklere imza atan bir şehir. Dışa dönük bir sahil kenti kimliğinin, çok kültürlü zenginliğinin getirdiği avantajları iyi harmanlayan bir kent. Bu anlamda ekonomik anlamda elbette bizim de bir 2023 hedefimiz ve bir yol haritamız var. 2023’te Mersin ihracatta Türkiye’nin ilk 3 kentinden biri olacak. Sanayisi, ticareti, lojistiği, turizmi ve tarım-gıda zenginliğini Türkiye’ye taşıyacak ve ülkesine en çok katkı koyan kent olacaktır. Ancak, tüm bunların ötesinde bir vizyonumuz var.

Mersin ekonomisinde üretimde, istihdamda, yapılan yatırımlarda canlanma söz konusu mu?
-
Mersin TR 62 Bölgesinde Adana ile değerlendirildiğinden işsizlik oranı yüksek görünüyor. Aslında il bazında bakıldığında işsizliğimiz Türkiye rakamlarına paralel gidiyor. 2011 yılında Mersin yarattığı iş imkanı ile Türkiye’nin istihdam şampiyonu oldu.~
En çok şirket açan ilk 3 ilden biri oldu. Yani Mersin hem istihdam yaratan hem de girişimci yaratan bir kenttir. Mersin ekonomisi 2008 ve 2009 küresel krizinde bile üretimini kesmedi ve tüm illerde ihracat düşerken biz en azından var olanı koruduk. Resmi rakamlarla ihracatımız 1.5 milyar dolara yaklaşıyor gibi görünse de reel göstergeler bunun çok üzerinde olduğunu gösteriyor. Mersin geleceğini bir masanın ayakları gibi 4 kısma ayırdı. Mersin sanayide, turizmde, lojistikte ve tanm-gıda da bölgeni lider kenti. 10 yıllık perspektifte dünyanın lider kentleri arasına girecek.

Son yıllarda il ekonomisinde yeni açılımlar oldu mu? Örneğin lokomotif sektörlere yenileri ekleniyor mu? Önümüzdeki birkaç yılda atağa geçecek sektörler hangileri, bu sektörlerde şu anda nasıl bir hareketlilik yaşanıyor?
-
Dünya standartlarında gıda ve tarım üretimi yapıyoruz. Hinterlatımız ile birleştiğimizde tam anlamıyla bir ekonomi bölgesiyiz. Bölgemizde demir-çelik üretimi var. Ciddi anlamda bir enerji nakil bölgesiyiz. Cam sanayinin merkeziyiz. Yan sanayimiz çok güçlü. Ve tüm bunları dünya ile buluşturan dış ticaret şirketlerimiz var. Türkiye’nin en büyük ikinci limanına ve liman içine giren demir yoluna sahibiz. 36 ay sonra, hükümetimizin planladığı Türkiye’nin en büyük ikinci havaalanına sahip olacağız. Bilgi üreten üç üniversitemiz ve bu bilgileri ürüne dönüştüren Teknoparkımız var. Turizm değerleriyle, Devlet Opera Balesiyle, uluslararası festivalleri ile muhteşem bir sosyal yaşamı var. Daha ne olsun? Bir yatırımcının gelmesi için başka ne gerekir ki? Eksik olan tek şey bürokrasinin iş dünyasının hızına ulaşmasıdır. Mersin özelinde yatırımcıya arazi tahsisinin bir an önce hızlandırılmasıdır. Havaalanı, Konteyner limanı, D-400’e paralel yollar gibi Kamu yatırımlarının acilen tamamlanması ve Yerel yönetimlerini daha etkin çalışması ve merkezi hükümetin desteği ile kamudan maddi bir şey beklemeyen Lojistik Merkez, Tarım-Gıda Teknopark ve Kurvaziyer İskelesi yatırımlarının hızlanmasıdır.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı    Şerafettin Aflut
“SIKINTILARIMIZ DOĞUM SANCISI”
EN ÇOK İHRACAT YAPAN İLK 3 KENTTEN BİRİ OLACAK

Mersin ekonomide niceliğe değil niteliğe bakıyor. Balon gibi büyümek değil, içi dolu büyümek ve kalkınmak istiyor. Hedeflerimiz buna yönelik. Mersin uluslararası örgütlerde karar verici bir kent konumunda. Girişimcilerimiz bu güce ve kültüre sahip. Mersin 10 yıl içinde Türkiye'nin en çok ihracat yapan ilk 3 kentinden biri olmayı hedefliyor. Mersin, aynı zamanda bölgesinde bir dış ticaret ve lojistik merkezi olacak. Öncü olduğu tarım-gıda sektöründe yarattığı ileri teknoloji ve katma değerle verimliliği zirve yapmış bir kent haline gelecek. Şehrimiz realist bir turizm stratejisi ile sokaktaki esnafının para kazandığı bir alternatif turizm merkezi konumuna yükselecek. Mersin doğru bir sanayi stratejisiyle çevre dostu bir sanayi kenti olacak. Mersin'in potansiyeli ve kaderi budur.
10 YIL OLAĞANÜSTÜ GELİŞMELERE GEBE
Biliyoruz ki, bir kent sadece fabrika açarak, sanayi üretimi ve ticaret yaparak dünya kenti olmaz. Kentlere ruh veren ve onları bir dünya kenti yapan unsur, tüm bunları kültür, sanat ve sportif değerlere entegre etmektir. Kültüre sanata değer vermeyen bir şehir de dünya kenti olamaz. İşte Mersin'in 2023 vizyonu budur. Kültür ekonomisi denilen, kentin sosyal değerlerini ekonomik değerlerle bütünleştirmek ve gerçek anlamda bir dünya kenti olmak. Mersin önümüzdeki 10 yıl olağanüstü gelişmelere gebe. Sıkıntılarımızsa doğum sancısı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz