İş ve özel hayatı dengeleyemiyorum

Sani Şener’le fizik tutkusunu, çok çalışmasına rağmen enerjisini yüksek tutmak için neler yaptığını konuştuk:

13.01.2016 15:07:020
Paylaş Tweet Paylaş
İş ve özel hayatı dengeleyemiyorum
Dr. Sani Şener, 60 yaşında. 15 yıldır da cirosu 2,9 milyar TL’yi bulan TAV Grubu’nun başında. Bu yıl, 3 milyar TL ciroyu aşması planlanan TAV’ın başarısının arkasındaki isim olarak gösterilen Şener, birçok kez yılın CEO’su seçildi. Bu yıl da Körfez Bölgesi inşaat sektörünün en güçlü 10 lideri arasında yer aldı. TAV Grubu’nun 6 şirketini 15 yılda sıfırdan Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasına sokmayı başaran Şener, dünyada faaliyet gösterdikleri havalimanı sayısını da 2 yıl içinde 14’ten 69’a çıkardı. Grubun 100 milyon yolcu hedefine 5 yıl önce ulaşmasını sağladı. Şener, başarısının sırrını kendi fiziki enerji yönetimine bağlıyor. Kendini disiplinli ve normalin üzerinde çalışan biri olarak tanımlayan Şener, zaman yönetimi yapmıyor. Aksine enerjisini yüksek tutmaya çalışıyor. Enerjisini yüksek tutmak içinse bol bol okuyor. Pazar günleri ise Bebek’teki evinin Boğaz manzaralı çalışma odasında 8 saat fizik çalıştığını söylüyor. Eski hobisi olan ralliyle ilgili “1993 yılındaki Bodrum Rallisi’nde büyük bir kaza geçirdikten sonra ralliden soğudum” diyen Şener, fizik çalışmanın dışında hafta sonları Ortaköy’e kadar yürümenin de kendini rahatlattığını belirtiyor. Şener’in son zamanlardaki en büyük hobilerinden biri torunlarıyla ilgilenmek. İkisi kız, biri erkek toplam 3 torunu var. Torunlarının kendisi gibi mühendis olmasını istemiyor. Şener, “Torunlarımın sanatçı olmasını isterim, mühendislerin hayatı hep çok çalışmakla geçiyor” diyor. Sani Şener’le fizik tutkusunu, çok çalışmasına rağmen enerjisini yüksek tutmak için neler yaptığını konuştuk:
Çok yoğun çalışıyorsunuz. İş ve özel hayatı nasıl dengeliyorsunuz?
Ben kesinlikle iş ve özel hayatı dengeleyemiyorum. Herkesin iş ve özel hayatı dengelemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü hakikaten iş ve özel hayat birbirini besliyor. Ancak gelişmekte olan ülkelerin CEO’larının böyle bir lüksü olduğuna inanmıyorum.
Neden böyle bir lüksünüz yok?
Gelişmekte olan ülkelerin değil CEO’larının tüm yöneticilerinin, siyasetçilerinin, sanatçılarının hepsinin çok çalışması gerekiyor. Bizim çalışmama gibi bir lüksümüz yok. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş olan ülkelere göre yöneticilerinin konfor alanlarının dar olması gerektiğine inananlardanım. Sonuçta bizdeki gibi deli gibi çalışmak çok konforlu bir hadise değil. Bizim bu ülke ve çocuklarımız için daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Onun için tam saha pres çalışmaya devam ediyorum.
Bu kadar yoğun çalışırken nasıl dinleniyorsunuz? Yorgunluğunuzu nasıl atıyorsunuz?
CEO’lar işle hayatı dengelerken zaman yönetiminden çok bahseder. Ben zaman yönetimine çok inananlardan değilim. Enerji yönetimine, kendi enerjinizi yönetmeye inanıyorum. 
Neden enerji yönetimi daha önemli? 
Enerjinizin fokus olmadığı bir zamanda kendinizi çalışıyor zannedersiniz ancak sadece zihniniz gevezelik eder. 
Enerji yönetimini nasıl yapıyorsunuz? 
Bedeninizin ve zihninizin enerjisini armonize bir şekilde yönetmek gerekiyor. İşte ben bunu becerebiliyorum. Onun için enerji yönetimine çok inanıyorum. Enerjiniz yüksekse işle hayatı paralel götürebiliyorsunuz demektir. 
Enerjinizi yüksek tutmak için neler yaparsınız? 
Ben çok okuyorum. Kendimi motive etmeye çok önem veriyorum. İşimi çok seviyorum. Sevdiğim işi yapınca motivasyonum yüksek oluyor. Bir de yaptığım işle becerilerim uyuşuyor. Bu nedenle çalışırken hem mutluyum hem de kendimi enerjik hissediyorum. 
“Çok okuyorum” dediniz. En çok hangi kitapları okuyorsunuz? 
İş kitapları okuyorum. Bir de fizikle ilgili yayınları çok okuyorum. 
İş kitapları arasında tercihiniz nedir? 
İş kitaplarıyla ilgili dünyada en gelişmiş akademik yayınları okumaya gayret gösteriyorum. ~Peki, fiziğe merakınız nasıl başladı?
Yüksek mühendisim. Yüksek lisans çalışmalarımın hepsi de akışkanların mekaniği üzerine. Bu nedenle bayağı fiziğin içindeydim. Astronomiğe, fiziğe ve matematiğe çok meraklıyım. Bunlarla ilgili kitapları çok okuyorum. Ayrıca bu konularda dünyada çıkan yayınları, makaleleri yakından takip ediyorum.
Kendinizi nasıl motive ediyorsunuz?
Pazar günleri öğleden sonra bir CEO evinde 8 saat fizik çalışıp motive olabilir mi? Ben oluyorum. Pazarları tam 8 saat fizik çalışıyorum.
Fizikte ne üzerine çalışıyorsunuz?
Kuantum mekaniği üzerine çalışıyorum. Bu alana çok meraklıyım, sürekli okuyorum. İnternete girip araştırıyorum. Bu alandaki en son çıkan yayınları takip ediyorum. Ancak kesinlikle kuantum fiziğinde uzmanım demiyorum. Sadece meraktan okuyorum.
 Fizikte sizi en çok ne etkiliyor?
Kuantum fiziğinin pratikteki uygulamalarına çok meraklıyım. Elinizdeki iPhone’u biliyorsunuz, bunu kullanıyorsunuz. Ancak elinizdeki iPhone’un nasıl çalıştığını bilmenin, elektronların nasıl bilgiyi taşıdığını anlamının çok önemli olduğuna inanıyorum. Son dönemde bu konulara merak saldım, bunları okuyorum.
Bunları anlamak neden çok önemli?
Çünkü ben fiziğin her çözülen probleminin yarattığı teknolojinin ve bunların yarattığı ürünlerin bundan sonra ekonomiye damgasını vuracağına inanıyorum. Aslında bugün tüm dünyada inovasyon dediğiniz hadise fizikten geçiyor. Baktığınızda benim fizik ya da matematik çalışıp çalışmadığım hiç kimseyi ilgilendirmez. Ancak gençlere rol model olmak istiyorum. Türkiye’de temel bilimlerde okuyan öğrenci sayısı son derece az. Geçenlerde bir gazetede üniversitelerin matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler bölümlerinde 80 bin kontenjanın boş olduğunu okudum. O kadar yazık ki...
Gençler sizden örnek alıyor mu peki?
Kongreler düzenleyerek inovasyon yapılmaz. Türkiye’nin inovasyon hamlesi yapması için fizik ve matematik bölümlerinden mezun olmuş genç beyinlere ihtiyacı var. Çocuklar ancak fizik, kimya, matematik gibi temel bilimlerde okuyarak yepyeni şeyler bulabilir. Ben buna inanıyorum. Bu nedenle gençlere örnek olmak istiyorum. 
Fiziğin sizin kendi hayatınıza faydası var mı?
Olmaz olur mu! En önemlisi fizik çalışarak beynimi açıyorum. Beyni açmak için bunlar çok önemli. 
Sabah kaçta kalkarsınız? Ofise kaçta gelirsiniz? 
Eskiden ofise çok daha erken geliyordum. Şimdi daha geç geliyorum. Artık 8:30’da ofiste oluyorum. 
Eskiden işe kaçta başlardınız? 
Eskiden Atatürk Havalimanı’nı yaparken 6:30’da şantiyeye gelirdim. Bu durum 22 ay boyunca sürdü. Akşam 11’de de çıktım. Çalışma tempomu çok anlatmama gerek yok. Bunu herkes biliyor. Herkesten biraz fazla çalışırım. Hayatımda her türlü olanağa sahibim. Ancak yoğun çalıştığım için bunları az kullanabiliyorum. 
Rallilere katılıyordunuz. Bu hobiniz hala devam ediyor mu? 
Eskiden ralliciydim. Ancak 1993 yılında Bodrum Rallisi’nde büyük bir kaza yaptım. Ondan sonra ralliyi bıraktım. Bunun dışında pek hobim yok. 
Sporla aranız nasıl? 
Yürüyüş yapıyorum. Bebek-Ortaköy arasında yürüyorum. Genellikle hafta sonları yürüyorum. Yürürken TAV’dan da bir sürü arkadaşı görüyorum. İş konuşurum diye benden hızla kaçıyorlar. Hatta bazen sırf bu yüzden yol değiştirdiklerini fark ediyorum. 
Evde en huzurlu olduğunuz yer neresi? 
Bebek’te oturuyorum. Evimin üst katında bir çalışma odam var. Boğaz’a bakıyor, burada kendimi çok huzurlu hissediyorum. 
Çok sık seyahat eder misiniz? 
Çok sık iş seyahati yapıyorum. Yılda 200 gün uçuyorum. Ancak maalesef gezmek için seyahat yapamıyorum. Grup olarak 15 yıldır, Dubai’deyiz. Dubai’deki 10’uncu yılımızda eşimi Dubai’ye götürdüm. Kendisi Dubai’de bir gün boyunca gezdi. Akşam gezdiği yerleri anlattı. Buralara gidip gitmediğimi sordu. Ben de “Bilmiyorum” dedim. O da bana “Dubai’ye gidiyorum deyip bizi mi kandırıyordun” diye sordu. Benim iş seyahatlerim genellikle şantiye ve otel arasında geçiyor. Dünyanın her tarafını geziyoruz ancak turistik gezi yapmaya fırsat bulamıyoruz.~“HIZLI OLMA FORMÜLÜM”
 “ÇOK ÇALIŞIYORUM”

Hızlı karar veremezseniz hızlı büyümeyi sağlamazsınız. Hızlı karar almak için de bilmeniz gerekiyor. Bilmediğiniz konuda karar alamazsınız. Bilmek kolay değil. Bilmek emek istiyor. Bizim boyutumuzdaki CEO’lara “Ormanı yönet” derler, ben de hep derim ki “Ağaçlarını bilmediğiniz ormanı yönetemezsiniz.” Şirketteki tüm taşıyıcı kolonları bilmeniz lazım.
“MİKRO YÖNETMEM”
Şirkette her şeyi mikro düzeyde bilirim ancak hayatta mikro yönetim yapmam. Bir de çok esneğimdir. Katı insanın tek bir çözümü vardır. Esnek insanın 4-5 tane çözümü olabiliyor.
“ÇOK ÇALIŞIYORUZ”
Deli gibi çalışmak lazım. İnsanlar bir araya geliyorsa deli gibi çalışmaları önemli. Çalışmadan, bilgi sahibi olmadan başarılı olmanız mümkün değil. TAV’da sadece ben değil benim arkadaşlarım da deli gibi çalışıyor. Yönetim kadrosu günde ortalama 14 saat çalışıyor, yılda 200 gün uçuyor.

“TORUNLARIM MÜHENDİS DEĞİL, SANATÇI OLSUN” 
“TORUNLAR HAYATIMIZI DEĞİŞTİRDİ”

Kızım ve oğlum evlendi. Kızımın iki kızı, oğlumun ise bir oğlu oldu. Şimdi artık 3 torunumuz var. Zamanımızın büyük bölümü onlarla geçiyor. Torunları çok seviyoruz. Torunlar gerçekten insanın hayatında büyük bir değişiklik yaratıyor.  “ÇOCUKLAR MÜHENDİS OLDU” 
Eşim yıllarca yoğun iş tempomdan dolayı “Çocuklarımı hayatta mühendis yaptırmayacağım” derdi. Ancak sonunda ikisi de mühendis olup çıktı. Kızım endüstri yüksek mühendisi, oğlum da inşaat yüksek mühendisi oldu. Şimdi aile şirketimizde çalışıyorlar. 
“TORUNLARDA İDDİALIYIZ” 
Bu sefer torunlarda iddialıyız. Bizim ailenin önemli bir kısmı doktor, önemli bir kısmı da mühendis oldu. Bunlara baktığımızda hayatta çok yorulduğumuzu gördüm. Bu nedenle torunlarım hayatta daha az yorulsunlar istiyorum. Onları mühendis ya da doktor yaptırmayacağız. 

“FİZİK İNSANIN BEYNİNİ GELİŞTİRİYOR” 

“FARKINDALIK ARTIYOR” 

Fizik insanın beynini çok geliştiriyor. Fizik sayesinde insanın beynindeki çalışmayan hücreler çalışmaya başlıyor. En önemlisi de beyinle vücut arasındaki farkındalığı yakalıyorsunuz. Zihniniz gevezelik etmiyor. Gerçekleri görüyorsunuz. Dünyanın nasıl çalıştığını anlıyorsunuz. 
“MÜHENDİSLER İÇİN GEREKLİ” 
Baktığınızda biz mühendisiz. Biz dünyada uçaklar gibi olmayan şeyleri yaparız. Fizikçiler ise dünyada olanı bulur. Mühendislerin olmayanı yapabilmesi için olanı yani fiziği çok iyi bilmesi gerekiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz