“Bankalarda yeni gelir kalemleri oluşabilir”

15.12.2016 16:17:010
Paylaş Tweet Paylaş
“Bankalarda yeni gelir kalemleri oluşabilir”
Son dönemde tüm finans dünyası blockchain, kişilerarası borçlanma modeli ve kitle fonlaması gibi bankaları oyun dışına atan yeniliklerin finans sisteminde işleri nasıl değiştireceğini sorguluyor. Bu yeni teknolojiler, dünyada bankaların gelir yapısını yeniden inşa etmeye zorluyor. Bankalarda neler değişecek? Türk bankaları bu değişime hazır mı? EY Türkiye Ortağı GÖKHAN GÜMÜŞLÜ ile bu sorulara yanıt aradık:

TEK NOKTA OLMAYACAKLAR
“Blockchain’in ilerleyen dönemde getirmesi beklenen en önemli değişikliklerden biri, aracıların etkisini azaltmak. Bankacılık, sigorta, ticaret ve üretim gibi pek çok alanda taraflar, aracı kullanmak yerine işlemlerine ilişkin kayıtları ortak bir defter üzerinde güvenli ve doğrulanabilir bir şekilde oluşturup takip edebilecek. Bugün bir ödeme ya da yatırım işleminde aracı kurumlar gerekirken bu teknolojiyle taraflar tek bir ortam üzerinden işlemlerini yapabilecek. Ancak şu da var, burada standartların oluşturulması, ekosistemin geliştirilmesi ve bunlar üzerinde yeni ürünlerin oluşturulmasında bankalar rol alabilir ve buradan yeni gelir kalemleri oluşturabilir. Kişilerarası (P2P) borçlanma ve kitle fonlaması (crowdsourcing) da bankaların ana iş kollarından olan kredi dünyasını etkileyecek. Bankalar kredi konusunda tek finansman noktası olmaktan çıkıyor. Bu konuların gelecekte ne kadar etkin olacağı düzenlemelere bağlı. Bankaların bu konularda tasarruf ya da gelir artışı sağlaması mevcut müşteri segmentleri ve iş modelleriyle bağlantılı. Müşterilere fiziksel kanallarla ulaşan ve segment bazında farklı yaklaşımları olmayan bankalarda kitle müşteriler için dijital kanalları kullanmak hizmet maliyetlerini kontrol etmede avantaj sağlayacak.

TÜRK BANKALARI HAZIR MI?
Türkiye’de bankaların bugünden yapması gerekenlerin başında ilgili altyapıyı oluşturmak ve kurum içerisinde buna ilişkin yetkinlikleri geliştirmek geliyor. Bankaların standart sistemlerinin dışında olan blockchain gibi yeni uygulamaları kullanabilmek için için farklı kurumlarla nasıl bir ortak altyapı kurması ve yönetilmesi gerektiğinin belirlenmesi önem taşıyor. Farklı sektörlerle teknoloji geliştirme alanında ortaklıklar yapılması da düşünülebilecek opsiyonlar arasında yer alıyor. Gelir artışında robo danışmanlar ayrı bir yere sahip. Yapay zekâ uygulamalarını sadece müşteriye dönük alanlarda değil, bankaların kendi operasyonel süreçlerinde de yoğun şekilde göreceğiz. Giderek ürün bazında gelirden hizmet bazında tanımlanan bir gelir dünyasına doğru ilerliyoruz.”

Trend
İhracatçı fırsatı gözden kaçırıyor

Bu yıl yurt içinde alacaklarla ilgili yaşanan sıkıntılar, pek çok şirketi yurt dışında yeni pazarlara yönlendiriyor. Yalnız burada gözden kaçan bir nokta var. Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat yapan firmalara dönük teşvik çalışmaları her geçen gün genişliyor. Bugüne kadar 5 binden fazla firmanın ihracat teşviki almasında aracılık eden KOBİ Türkiye Başkanı KORAY AKSU, bu fırsatı şöyle aktarıyor:

850 MİLYON TL DESTEK ALINDI
“İhracatçı firmalar bugün yurt dışında şube açarken, fuara katılırken veya tanıtım çalışması yaparken yaptığı harcamaların miktarına göre yüzde 50 ila 70 oranlarında devletten teşvik alabilir. Türk ihracatçılar bu yıl Afrika ülkeleri Güney Afrika Cumhuriyeti, Etiyopya ve Cezayir ve Uzak Doğu ülkelerine yönelmeye başladı. Ekonomi Bakanlığı da bu ülkeleri öncelikli ülkeler olarak belirledi. Yüzde 60 olan hibe destek miktarına ilave İhracatçı fırsatı gözden kaçırıyor trend “Bankalarda yeni gelir kalemleri oluşabilir”  yüzde 10 koyarak desteği özellikle yüzde 70’e çıkardı. Ekonomi Bakanlığı’nın 2015 yılı verilerine göre geçen yıl yaklaşık 850 milyon TL destek verildiği tahmin ediyorum. Bu desteklerden geçen yıl 19 binin üzerinde şirket yararlandı.

6 AY ÖNCEYİ DE KAPSIYOR
Bu yıl ise ihracattaki daralma ve ekonomideki genel tablo dolayısıyla ilk 6 aylık veriler geçen yılla paralel gidiyor. Baktığınızda ihracatçı şirket başına yıllık 1,5- 2 milyon dolara kadar teşvik alınabiliyor. Ancak maalesef firmalar bu haklarını ihmal ediyor veya prosedürlerle uğraşmak istemiyor. Teşvikleri kullanabilmek için firmanın büyüklüğünün, küçüklüğünün, çalışan sayısının, firma sahiplerinin yerli ya da yabancı olmasının, ihracat rakamının azlığı veya çokluğunun ya da KOBİ olmasının önemi yok. Ayrıca verilen destek, şirketin geçen 6 aya dönük ilgili harcamalarını da kapsıyor.”

CEO TWEET
TIMOTHY ASH
“Merkel’i eleştirmek kolay ama ya sınırları göçmenlere açmasaydı ne olacaktı? Yanıtı şu: Doğu Avrupa’da kaos, istikrarsızlık ve ölümler…”
NURGÜN EYÜBOĞLU
“Pazar payı bir çektir. İhtiyaç anında bozdurur parsayı satın alırsın. Çeki hangi fiyattan bozdurduğun ise gerçek ölçülmesi gereken değerdir.”
MEHMET ŞİMŞEK “Çin’in orta sınıfı Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa’daki toplamdan daha büyük. İhracatçılarımıza duyurulur.”

GÖSTERGE
Dünyada 2000-2014 arası kişi başına milli gelir artışında Çin, YÜZDE 353 ile başta geliyor. Hindistan’da14 yılda kişi başına gelir YÜZDE 176 büyürken Endonezya’da oran YÜZDE 127’yi buluyor. Türkiye’de ise 14 yılda kişi başına düşen gelir de YÜZDE 91 artış yakalandı.

CEO Ajanda
CEO Ajanda Teknoloji, iş dünyasında tüm iş yapış modellerini yeniden belirliyor. Finansın liderleri de verimli çalışmak ve ofis dışından işleri yürütmek adına teknolojiyi yakından takip ediyor ve iş hayatlarında onun nimetlerinden yararlanıyor. Finansın iki önemli ismine teknolojik cihazları özel ve iş hayatlarında ne derece etkin kullandıklarını sorduk:
FAZLA MESAİYE İNANMIYORUM
Gün içinde hem özel hem iş hayatında iPhone ve iPad’in en çok kullandığını cihazlar olduğunu belirten Fiba Emeklilik Genel Müdürü Ömer Mert, teknolojinin hayatına sağladığı artıları şöyle aktarıyor: “Sabah işe giderken, gün içinde toplantılara gitmeden önce hem yol durumu hem gideceğimiz yerin konumu Yandex ve İBB uygulamalarından kontrol ediyorum. Bu, en çok vakit yollarda kaybolduğundan inanılmaz verimlilik sağlıyor. Ofis dışında şirket raporlamalarımızı telefonumdaki MS power BI’ya online olarak bağlanıp günlük ve anlık kontrol ediyorum. Gün içinde ajanda yönetimi, eposta trafiği gibi tüm işin gerektiği çalışmaları da telefon üzerinden yapıyorum. Ayrıca müşteriye ait işlemlerde online şekilde CRM uygulamamıza bağlanarak, müşteri şikayeti veya taleplerini online şekilde takip ediyorum. Özel hayat tarafında aileyle haberleşmeyi daha çok WhatsApp üzerinden takip ederek aslında verimli bir iletişim sağlamış oluyoruz. Akşamları iPad kullanımına geçip film, dizi izliyor, dergi okuyorum ve müzik dinliyorum. Bu kadar verimli iş yapma ve takibinin mümkün olduğu teknolojik ortamda fazla mesaiye inanmıyorum. Ben mesai bitiminde şirketten çıkarken diğer çalışanları da bu yönde teşvik ediyorum.”
İŞLERİ HIZLANDIRIYOR
Pasha Bank Genel Müdürü Cenk Eynehan ise teknolojiyi nasıl etkin kullandığını şu sözlerle anlatıyor: “Akıllı telefonum ve diz üstü bilgisayarım günlük yaşantımın bir parçası. Akıllı telefonun e-posta, sosyal medya, fotoğraf makinesi, iPod, günlük ve haftalık programımın planlayıcısı olması nedeniyle en çok kullandığım teknolojik alet. Tüm bu özellikleri barındırması nedeniyle hayatımı oldukça kolaylaştırıyor. İşlerin hızlanmasını sağlıyor, bankacılığın teknolojik olarak çok ileri gittiğini ve bunun başlıca nedeninin bilgiye erişebilmek olduğunu düşünürsek bu birden çok özelliği nedeniyle akıllı telefon benim olmazsa olmazım. Diz üstü bilgisayarım da hafta sonu ve tatillerde uzun dokümanların okunması, edit edilmesi, sunumlar ve excel tablolarında çalışma anlamında hayatımı oldukça kolaylaştırıyor.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz