Yastık altı sisteme girdi mi?

Altının son 10 yılda yakaladığı yükseliş performansı ve kolay bir şekilde alınıp-satılır olması da bu tasarrufa ilgiyi artırıyor.

16.11.2014 00:25:100
Paylaş Tweet Paylaş
Yastık altı sisteme girdi mi?
Türk yatırımcısı için en geleneksel tasarruf birimi altın. Altının son 10 yılda yakaladığı yükseliş performansı ve kolay bir şekilde alınıp-satılır olması da bu tasarrufa ilgiyi artırıyor. Peki başını katılım bankalarının çektiği ve son dönemde giderek hareketlenen altın bankacılığı ile yastık altındaki altınların ne kadarı sisteme katıldı?

5  BİN TON YASTIK ALTI
Yastık altındaki altın miktarı için farklı varsayımlar mevcut. Merkez Bankası'nın 2012 yılında yapmış olduğu araştırmaya göre, 1984 yılından itibaren 2012'ye kadar ülkemizdeki toplam “yastık altı” olarak tabir edilen altın stoku 2 bin 200 ton.

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, “Gayri resmi rakamlara göreyse toplam altın stokumuzun 5 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor” diyor. DenizBank Altın Bankacılığı Grup Müdürü Hikmet Güncan, daha temkinli bir öngörüde bulunuyor ve “Türkiye'de yastık altında bin 500 - 3 bin ton civarında altın olduğu hesaplanıyor” diyor.

NE KADARI SİSTEME KATILDI?
Yastık altındaki altının ne kadarının sisteme katıldığıyla ilgili farklı görüşler söz konusu. Hikmet Güncan, 35- 40 ton altının bankalar tarafından ekonomiye kazandırıldığını tahmin ediyor. Fahrettin Yahşi de “Bankacılık sisteminin önem vermesine rağmen tüketici alışkanlıklarından kaynaklı olarak istenilen seviyelere henüz gelemedik ancak önemli yol kat ettik. Sektör olarak altın toplama günleri vasıtasıyla toplanan toplam altının 50 ton seviyelerinde olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuşuyor.

REKABET YÜKSEK
Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için bankalar ciddi bir çaba ve rekabet halinde. Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, 2014 yılı 2'nci çeyrek itibarıyla 21,3 ton altın hesabı bakiyesine ulaştıklarını söylüyor. Albaraka Türk'ün altın stokuysa 3,3 bin tona ulaşıyor.

Denizbank'tan Hikmet Güncan da, “Mayıs 2012 tarihinde fiziki altın toplama hizmeti vermeye başladığımız DenizAltın Günleri ile 4,5 ton yastık altı altını ekonomimize kazandırdık. Toplam altın mevduatı rakamımız ise 17 tona ulaştı. Altın kredilerimiz 3 tonu aştı. Bu yıl da büyüme trendimiz aynı hızla devam edecek” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz