Dijitalleşmek

Uzun vadede hangi yolu seçersen seç, bu beceriler senin için gelecekte çok büyük bir aktif olacaktır. Çünkü biz de Virgin’de giderek daha çok işe yaradığını fark ettiğimizden çalışanlarımızı yazılım işinde şanslarını denemeye teşvik ediyoruz.

1.06.2014 19:59:370
Paylaş Tweet Paylaş
Dijitalleşmek
SORU:18 yaşındayım ve bir yandan yüksek eğitimime devam ederken diğer yandan da kendi işimi kurmayı planlıyorum. Bilgisayar programcılığında hiç deneyimim yok, ancak kurulan yeni şirketlerden çoğunun teknoloji temelli olduğunu fark ettim. Peki bu durumda bir girişimci olma hayalimi gerçekleştirebilmek için ne yapmalıyım? (Shaurya Jain)

CEVAP' Shaurya, kendi işini kurmakta ve en fazla potansiyelin hangi endüstride yattığını bulmaya çalışmakta bu kadar hevesli olduğunu görmek gerçekten çok müthiş. Bugünlerde Silikon Vadisi ve Londra’daki Teknoloji Kenti gibi teknik merkezler, dünyanın dört bir yanından senin gibi girişimci olma yolunu seçmiş gençler için birer cazibe merkezi konumuna geldi.

Fikrinden veya ilgi alanlarından bahsetmemişsin, ancak BT şirketleri hemen her endüstride kurulabilir ve belki de sen henüz o aşamaya gelmemişsindir. O yüzden en baştan başlayalım.

Eğer aklında bir uygulama (App) geliştirmek veya yazılım temelli bir şirket kurmak gibi bir fikir varsa o zaman henüz okuldayken bu işin temellerine odaklanman son derece mantıklı olacak. Programcılığı öğrenmek eskiden göz korkutucu bir işti, artık ortalıkta bu süreci kolaylaştıracak pek çok seçenek mevcut.

Örneğin Codeacademy (benim de yatırım yaptığım bir şirket) senin araştırmalarına çok uygun düşen bir modüller dizisine dayanan kullanıcı odaklı bir deneyim sunuyor. Bakabileceğin diğer çözümler arasında ise adlarını saymak gerekirse Udacity, Girl Develop ve Code Racer gibi şirketler var.

Uzun vadede hangi yolu seçersen seç, bu beceriler senin için gelecekte çok büyük bir aktif olacaktır. Çünkü biz de Virgin’de giderek daha çok işe yaradığını fark ettiğimizden çalışanlarımızı yazılım işinde şanslarını denemeye teşvik ediyoruz.

Ancak bilgisayar programcılığında hiç yeteneğin yoksa bunu da kendine çok dert etme, çünkü bu işi becerebilen meslektaşlarınla birlikte çalışabilirsin. Bu arada mükemmel işler çıkardığın alanlardaki becerilerini geliştirmeye odaklanmalısın.

Örneğin girişimciliğe duyduğun ilgi göz önüne alındığında, yeni bir şirket kurmanın temellerinin öğrenilmesinde destek sunan organizasyonlara katılmayı düşünebilirsin. Kuracağın şirket için yeni fikirler arayışındayken sakın kendini uygulamalar ve BT çözümleriyle sınırlama. Hangi sektör için olursa olsun muhteşem bir fikir, her yerde muhteşem bir fikirdir.

Biz kâr amacı gütmeyen kuruluşlarımızın en yeni olanlarından birini, yani Virgin Startup’ı, birer yavru kuş halindeki girişimcileri düşük faizli krediler ve akıl hocalığı programlarıyla desteklemek amacıyla kurmuştuk. Bizim yardım ettiğimiz şirketlerin çoğu, hiç de yazılım temelli değildi.

Onlar aslında fırıncılar, kuaförler ve moda tasarımcıları tarafından kurulmuştu. Dikkatimi çeken bir inovasyoncu fikir de Lorraine Venables adındaki bir öğretmenin ana dili İngilizce olmayanlara yönelik ve her öğrenciye kendi ihtiyacına göre terzi usulü İngilizce dersi verdiği bir şirket tasarısı önerisiydi.

Önünde sonunda ya herrü ya merrü diyerek harekete geçeceksin ve bana öyle geliyor ki elini çok çabuk tutacaksın. Senin durumundaki şirketler kuruluş aşamasında son derece çevik olabildiklerinden BT endüstrisi gerçekten birtakım avantajlar sunar.

Onların sunumları yeni pazarlara kolaylıkla uyarlanabilir veya önemli bir değişikliği yansıtacak şekilde çabucak eğilip bükülebilir ve kendi içlerinde yeni ve daha esnek bir girişimcilik kültürünün gelişmesine imkan verirler. Artık eskiye kıyasla girişimcilerin kendi yollarında hatalar yapabilecekleri, her projelerinin muhakkak başarıyla sonuçlanmayabileceği ve bazen tek yapılması gerekenin şirketi kapatmak olduğu daha fazla kabullenilir hale geldi.

Bu bir süreç meselesidir. Son olarak senin durumunda şirketinin öğrenci yurdu yatakhanendeki çalışma masanda veya ebeveynlerinin mutfağındaki yemek masasında kurulma ihtimali çok yüksek. Çünkü başlangıçta genel giderlerinin son derece az olması gerekir.

Bu sayede yatırımcı bulmak, sermaye edinmek ve işe eleman veya ortak almak gibi işlere bolca zaman ayırabilirsin ve böylesi senin başarı reçeten için en uygunu. Shaurya, daha şimdiden ilgi alanlarının nerelerde yattığını bilmek ve şirketini kuracağın günün planlarını yapıyor olman çok güzel. İlk fikrin, ikincisi ve hatta üçüncüsü bile işe yaramazsa sakın cesaretin kırılmasın. Herkes işe ilk başladığında acemidir. Başarılı olan insanlar ise sadece kendi kariyerlerinde inatçı olanlardır.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz