Müşterek hedefler

Her şeyin ötesinde girişimin farklı olması gerekir. Hedeflerinizi nasıl tutturacağınız konusunda yaratıcı ve girişimci bir vizyonla düşünün.

26.05.2014 20:58:530
Paylaş Tweet Paylaş
Müşterek hedefler
SORU: Babam pankreas kanserinden muzdarip ve ben de onun gibi insanlara yardıma olabileceğini düşündüğüm bir hayırseverlik etkinliği oluşturmayı planlıyorum. Ancak şayet para kazandıran faaliyetleri, hayırseverlik işlerinden ayrı bir şekilde yürütürsem bu çabalarımın başarılı olma ihtimali var mı?

CEVAP: Babanızın hastalığını duyduğuma çok üzüldüm. Sizin gibi para kazanmak kadar önemli sosyal sorunlarla da ilgilenen girişimcilerin varlığından haberdar olmak gerçekten çok hoş. Çünkü bunlar, son derece meydan okuyucu ve heyecan verici hedefler ve projeler,

Böylesine önemli bir sorunun üstüne gittiğiniz için kocaman bir aferin size! Geleneksel olarak iş yapmakla hayır yapmak ve elbette ki hedeflerinin karşılıklı olarak birbirlerini dışladıkları varsayılırdı. Ancak bu bölünmüşlük artık yavaş yavaş ortadan kalkıyor.

Örneğin Birleşik Devletler’de B kuruluşlarının yakaladıkları çıkışa bir bakın.(Burada B harfi, İngilizce “Benefit-Kazanç”tan gelmektedir) Bu gibi şirketler, sadece kâr etme oyunu oynamaz; onlar kâr amacı gütmeyen B Lab tarafından “son derece katı sosyal ve çevreci performans, sorumluluk ve şeffaflık standartlarını tutturma” temelinde bağımsız bir şekilde sertifikalandırılır. B Lab, bugüne kadar 29 ülkede 60 endüstriden 910 şirkete sertifika verdiğini söylüyor,

İster şirket faaliyetlerinizi kâr amacı gütmeyen çabalarınızdan ayrı bir şekilde yürütmeye ister hayırseverlik hedeflerinizi kendi şirketinizin bünyesinin içine iliştirmeye karar vermiş olun, her iki durumda da girişiminiz başarılı olabilir.

Burada işin kilidi, hedeflerinizi basit ve pratik bir yoldan tutturmanızı sağlayacak yeni bir iş modeli bulmakta ve ardından onun işe yarar sonuçlar vermesine odaklanmakta yatıyormuş gibi görünüyor.

İLHAM VEREN ÖRNEKLER
Elde ettiği kârları hayır işlerine yönelten daha küçük ölçekli bir şirket örneği de Gandys’dir. Biz onların özel imalatları “Necker Red” marka tokyolarını giyeriz. Bu marka aslında 2004 yılında Sri Lanka’da tatil yaparken anne ve babalarını tsunamide kaybeden ve kendileri de güç bela kurtulan iki erkek kardeş olan Rob ve Paul Forkan tarafından yaratıldı, Onlar bu girişimden elde ettikleri kârları şimdi Hindistan’da bir yetimhane binası inşasına harcıyor,

İstihdam yaratmak veya girişimcilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuş başka modeller de var. Bizim kâr amacı gütmeyen kuruluşumuz olan Virgin Unite, Kenya’nın ücra kırsal topluluklarına sağlık bakımı götürmek için 2009 yılından bu yana uluslararası hayırseverlik geliştirme kurumu olan Christian Aid ile birlikte çalışıyor. Çünkü burada bir insanın yaşayacağını mı yoksa öleceğini mi belirleyen aradaki mesafe olabiliyor.

Motosikletli yerel sağlık bakımı çalışanlarının uzak mesafeleri kat edebilmek için ihtiyaç duydukları Kırsal Ulaşım Ağı projesini bizim organizasyonlarımız gerçekleştirmişti. Şu anda 30’dan fazla motosiklet sürücüsü Kenya’nın en ücra köşelerine bile levazım, sağlık bakımı ve tavsiyeler götürüyor.

Bu programın girişimci bileşeni ise fevkalade enteresan bir inovasyon. Bu sağlık bakımı çalışanları sadece haftanın yarısında bu hizmetleri ulaştırıyor ve geri kalan zamanlarında motosikletlerini kendi özel işlerinde hiçbir ücret ödemeksizin kullanabiliyor. Hatta içlerinden bazıları mikrokredi programlarına bile katıldı. Sonuçta herkes için tam bir kazan-kazan durumu oldu.

ETRAFINIZA BAKIN
Her şeyin ötesinde girişimin farklı olması gerekir. Hedeflerinizi nasıl tutturacağınız konusunda yaratıcı ve girişimci bir vizyonla düşünün. Şirketinizi ve hayırseverlik işlerinizi aynı potada eritmek akıllıca olabilir. Ancak sakın kendinizi başka şirketlerin yaptıklarıyla sınırlamayın.

Hangi modelin peşinden gitmeye karar verirseniz verin, onu ayağa kaldırıp koşturmaya başladıktan sonra sürekli olarak kendinize ve ekibinize, sizin farklı şirketlerinizin ve hedeflerinizin birbirlerini nasıl etkileyebileceklerini ve büyütebileceklerini sormayı ihmal etmeyin.

Yani şirketinizdeki insanlardan hayırseverlik hedefleri hakkında düşünmelerini isterken, sağlık bakımı veya kâr amacı gütmeyen işlerde çalışanlardan da sizin şirket hedefleriniz hakkında kafa yormalarını isteyin. Muhteşem fikirler aslında farklı özgeçmişlere sahip insanların bir araya getirilmesiyle çıkar. Sonuçta bir anda sizin alanınızda, hayırseverlik yapmakla para kazanmanın hiç de birbirinin zıddı olmadığı gerçeğiyle yüzleşebilirsiniz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz