2015 için rakamlar neler söylüyor?

Yeni bir yıl daha başlıyor. Umut dolu olsun dileriz elbette.

21.01.2015 12:41:590
Paylaş Tweet Paylaş
2015 için rakamlar neler söylüyor?
Yeni bir yıl daha başlıyor. Umut dolu olsun dileriz elbette. Ancak bu iyimserliğimiz, rakamların sert dilinin söylediklerini aktarmamıza da engel değil. 2014’ün üçüncü çeyreğinden bu yana ekonomiye “durgunluk” hakim. Türkiye için büyümenin 0-2 arasında olması durgunluk anlamına geliyor ki geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinden itibaren büyüme maalesef bu aralığa gerilemiş durumda.
Capital’in Konjonktür sayfalarında makro ekonomik analiz yapan iktisatçı Orhan Karaca, ekonomideki küçülmeyi “resesyon”, ekonomik büyümenin yüzde 0-2 arasında olmas ını “durgunluk”, yüzde 2-4 arasında olmasını “yavaş büyüme”, yüzde 4-6 arasında olmasını “normal büyüme”, yüzde 6’nın üzerinde olmasını “hızlı büyüme” olarak nitelendiriyor. Orhan Karaca ile neredeyse 20 yıldır birlikte çalışıyoruz. Tespitleri de gelecek öngörüleri de son derece yerinde ve isabetlidir. Daha önceki aylarda editör yazımda belirttiğim üzere Orhan, son birkaç aydır, “Hükümetin 2015’te yüzde 4’lük büyüme hedefini tutturması zor görünüyor” diyor da başka bir şey demiyor. Önümüzdeki yıl Türkiye’nin performans ının yüzde 3-3,5 arasında kalacağı yani “yavaş büyüme” tabir ettiği bir dönem yaşayacağımız konusunda da iddialı bir öngörüye sahip.
iş dünyasında beklentiler, bu yönde de olsa hedefler hep yüksek tutulur. iş insanı, girişimci olmanın ruhunu da bu iyimserlik yaratır. iş dünyası hedeflerini de umutlarını da yüksek tutmaya devam etse de rakamların söylediği gerçeklerden kopmadan yürüyor.
Yılın ilk sayısı için çok değerli birkaç araştırma hazırlad ık. ilki kapakta duyurduğumuz CEO Profil adlı araştırmam ız, 125 CEO’nun 2015 yılına bakışını ortaya koyan kapsamlı bir çalışma. Gelenekselleşen ücret araştırmamız ise yine sektör ve pozisyonlar bazında Türkiye’nin en büyük 500 şirketini baz alarak hazırlandı. 2015’te ücretlerin hangi aralıkta olacağını ortaya koyuyor.
Dünyaca tanınan bir fikir insanı olan, Oxford Üniversitesi profesörlerinden Ian Goldin, Nelson Mandela’ya danışmanlık yapmış bir isim. Onunla yaptığımız söyleşiye de mutlaka göz atın. 2050’ye dek orta sınıfın tüketimdeki payının 3’te 1’den, 3’te 2’ye yükseleceğini ve bu nedenle temel ihtiyaçlara dayalı tüketimden tercihlere dayalı tüketime geçilece ğini söylüyor. Goldin’in daha pek çok kıymetli tespiti de var…
2015’in iyi bir yıl olmasını, tüm dünyaya kaos ve savaş değil huzur ve barış getirmesini diliyorum.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz