Üreticiyi yeni teknolojilerin gücüyle donatıyoruz”

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş sorularımızı yanıtladı.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Üreticiyi yeni teknolojilerin gücüyle donatıyoruz”
Turkcell “akıllı tarım” uygulamalarıyla çiftçilerin hayatlarını kolaylaştırıyor. Hem tarım hem hayvancılığa yönelik GSM çözümleri sunan Turkcell'in genel müdür yardımcısı Selen Kocabaş, “Uzaktan yönetim ve takip mantığıyla seraya gitme zorunluluğu ortadan kalkıyor. Böylece enerji tasarrufu elde ediliyor. Büyükbaş hayvanların özeffikle süt ineklerinin kızışmışlık seviyesini ölçebiliyoruz. Balık çiftliklerinde su sıcaklık ve değerleri ölçülebiliyor. Angusların adım sayısı sayılabiliyor. Sıcaklık ve nem değerleri eş zamanlı takip edilebiliyor” diyor. GSM teknolojileri o kadar gelişti ki çiftçilerin hayatım son derece kolaylaştırdı. Örneğin Çin’in Jiangsu bölgesinde yapılan Akıllı Balık Üretimi projesiyle balıkların bulunduğu göldeki su ve sıcaklığı hem kontrol ediliyor hem yönetilebiliyor. Merkezde toplanan su kalitesi bilgisine göre gerekli durumlarda kişilere alarm gönderilebiliyor. Böylece enerji tasarrufu sağlanırken ayrıca balık çiftliğinin verimliliği de artırılıyor. Bu sistem hem merkezi bilgisayarlardan hem android bazlı geliştirilmiş olan akıllı telefon uygulamalarından izlenebiliyor. Turkcell de bu konudaki ürün ve hizmetleriyle öne çıkan şirketlerden biri. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, “Tarım ve hayvancılığa yönelik hizmetlerimizi ‘Akıllı Tarım’ olarak adlandırıyoruz. Akıllı Tarım, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimliliklerinin yükseltilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanması süreçlerinde üreticiyi yeni teknolojilerin gücüyle donatıyor” diye konuşuyor. Kocabaş’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Tarımda GSM kullanımına ilişkin dünya hangi noktada? Dünyadaki en iyi uygulamalardan örnekler verir misiniz?
En çok hangi ülkede tarımda GSM’den yararlanılıyor?

- Dünyada tarım alanında özellikle GSM üzerinden Makineler Arası iletişim (M2M) teknolojileri oldukça yoğun ve farklı nedenlerle kullanılıyor. Örneğin Güney Kore’de kavun tarımı yapan çiftçiler tarla ve ekinlerini uzaktan izleyebiliyor. Bu çiftçilerin çoğu sera ve tarlalarına birkaç saat uzaklıkta yaşadıkları için her an ekinlerinin bulunduğu ortam ve toprak sıcaklığını izlemeleri ancak M2M sistemleri kullanarak mümkün. Kurdukları sistem sayesinde akıllı telefonları üzerinden tarlamdaki sensörler üzerinden aldıkları tüm değerleri anlık olarak takip edebiliyorlar. Böylece hem zamandan hem maliyetten tasarruf ederek daha verimli üretim yapmış oluyorlar. Amerika’da M2M tarım sistemleri ayrıca sulama için de kullanılıyor.

“Verimlilik artıyor”
Peki hayvansal üretime özel çözümlerinizden bahseder misiniz?

HAYVANCILIKTA ETKİN KULLANIM
Sıcaklık değerlerinin ve çevresel etkilerin takibinin önemli olduğu tavuk çiftlikleri, yumurta üretim çiftlikleri, meralar, et üretim tesisleri gibi noktalarda Turkcell M2M çözümleri kullanılıyor. Pek çok hizmeti sağlayabiliyoruz.~
SMS’LE UYARI
Büyükbaş hayvanların özellikle süt ineklerinin kızışmışlık seviyesini ölçebiliyoruz. Balık çiftliklerinde su sıcaklık ve değerleri ölçülebiliyor. Angusların adım sayısı sayılabiliyor. Sıcaklık ve nem değerleri eş zamanlı takip edilebiliyor. Alarm durumunda yetkili kişiler SMS ile uyarılıyor. Bu gibi durumlarda mevcut iklimlendirme sistemleri de kontrol ediliyor.
BESLENME KONTROLÜ
Yem tüketim isteği kontrol altına alınabiliyor. Tavukların beslenmesi kontrol altına alınarak kaliteli yumurta üretilebiliyor. Civciv ölümlerinin önüne geçilebiliyor. Süt ve süt ürünleri üretimi dağıtımı ve satışını gerçekleştiren kuruluşlarda kontrol ve verimliliğin artması sağlanabiliyor.

Turkcell’in tarım ve hayvancılığa yönelik ne gibi hizmetleri var? içeriğinden bahseder misiniz?
- Tarım ve hayvancılığa yönelik hizmetlerimizi “Akıllı Tarım” olarak adlandırıyoruz. Akıllı Tarım, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimliliklerinin yükseltilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanması süreçlerinde üreticiyi yeni teknolojilerin gücüyle donatıyor. Üretici, Makineler Arası iletişim (M2M) tabanlı Akıllı Tarım teknolojileriyle rekabetin yoğun olduğu tarımsal üretim alanında avantaj elde ediyor. Bu çözümlerin getirdiği verimlilik artışıyla ülke ekonomisine de katkı sağlanıyor.

Turkcell’in bir de Çiftçi Paketi var. Bu paketin içeriği nedir? Çiftçilere ne gibi avantajlar sunuyorsunuz?
- Çiftçi Paketi’ni yaklaşık 2 yıl önce müşterilerimizle buluşturduk. Üye sayısı 1 milyonu aştı. Çiftçi Paketi’mizle çiftçilere yönelik teknoloji desteği bakımından önemli bir boşluğu dolduruyoruz. Onların işlerini ve hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Turkcell Çiftçi Paketi; tarımsal faaliyet gösteren Turkcell’lilerin faydalanması için özel olarak hazırlandı. Mobil bilgilendirme ve eğitim uygulamaları, avantajlı tarife, sektöre özel indirimler ve marka anlaşmalarından oluşuyor. Pakete üye olan Turkcell’li çiftçiler, iletişim ihtiyaçlarını daha ekonomik şekilde karşılayabiliyor ve teknolojinin olanaklarından faydalanabiliyorlar. Örneğin cep telefonlarından bulundukları konuma özel bilgilendirme hizmetleri alabiliyorlar. Bu hizmetlerle çiftçilere il ve ilçe bazında; 3 günlük en yüksek ve en düşük sıcaklık durumu, nem durumu, rüzgar durumu, don bilgisi ve yağış miktarı iletiliyor. Ayrıca ürüne yönelik bilgi paketimiz kapsa-mmda çiftçilerin çalışma alanları olan tarla bitkileri, meyvecilik, sebzecilik, hayvancılık ve organik tarım başlıkları altında olmak üzere kişiye özel ilgili konu başlığında bilgi ve haberler günlük SMS’le iletiliyor. Bu 5 başlığı, 50 alt kategoriye ayırdık. Mesela “meyvecilik” başlığı altındaki “elma” detayına inilebiliyor. Bu şekilde ürün bazında özelleştirilmiş mesajları üreticiye ulaştırıyoruz. Ayrıca, bilgilendirme başlıklarına bölgesel alım-satım fiyatlarını da ekliyoruz. Böylece çiftçilere kendi bölgelerindeki seçtikleri ürüne ait hal fiyatlarını veriyoruz. Çiftçi Paketi üyelerine dönemsel olarak çeşitli markalarla yaptığımız işbirlikleriyle özel avantajlar sağlıyoruz. Örneğin her ay çekilişle bir kişiye son model New Holland marka traktör hediye ediyoruz. Çiftçi tarifelerimizde de, Turkcell’li çiftçilerin avantajlı fiyatlarla konuşmalarını sağlıyoruz.~

Ticari anlamda çiftçilere ne gibi katkılarınız var?

2011’de http://ciftci.mobililanlar.com portalını hayata geçirdik. Bu portalda çiftçiler, yetiştirdikleri ürünleri ya da sahip oldukları malları sadece kendi çevresine değil, ülkenin dört bir yanına satabiliyor. Uygulama sayesinde yaşadıkları şehirlerin dışındaki ürün ve fiyatlar hakkında da kolayca bilgi sahibi olabiliyorlar. Kullanıcılar sadece SMS’le ürettikleri ürünü düz metin mesaj, olarak yazıp gönderdiklerinde portal yönetim sistemi kullanıcının konumu, telefon bilgisi ve mesaj içeriğinden ürettiği ürün bilgisini tespit ediyor. Bu kapsamda ilgili ürünü takibe almış olan bölgesel ve yerel alıcılara ilgili mesajı iletiyor. Bu e-ticaret platformumuz sayesinde 2011 yılında 50 milyon liralık bir pazar oluştu. Çiftçiler bu pazarda tarım ürünleri dahil hayvan ve tarım araçlarını Türkiye'nin dört bir yanına satabiliyor.

Aslında çiftçileri tarıma ilişkin ��ok önemli bilgilerle eğitmiş de oluyorsunuz değil mi?
- Turkcell Çiftçi Paketi’yle üyelerimize dünyanın en büyük “tarım” konulu özel dershanesini sunuyoruz. Belirli dönemlerde dünyadaki gelişmeler ışığında kendi alanlarına yönelik yeni tekniklerin, çözümlerin anlatıldığı mobil eğitimler gönderiyoruz.

GSM’in tarımda kullanımıyla nasıl bir verimlilik elde ediliyor? Zaman ve enerji tasarrufu ile ilgili ne gibi sonuçlar alınıyor?
- M2M tabanlı akıllı tarım çözümlerinin sağladığı tasarruf ve verimlilik hem üreticiye hem ülke ekonomisine büyük katkı yapıyor. Örneğin uzaktan sulama otomasyonuyla su kayıplarında yüzde 20’lere varan azalma sağlanıyor. Seraların takibi, verimliliği artırıyor. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimliliklerinin yükseltilmesinde üreticiye büyük avantaj sağlıyor.

Türkiye’de tarım konusundaki hizmetlerinizi kullanan şirketler hangileri? Aldıkları sonuçlan ve örnek hikayeleri paylaşabilir misiniz?
- CP Türkiye, kümesler için hayati önemi olan ısı, nem ve elektrik bilgilerine güvenli ve kesintisiz şekilde ulaşmayı amaçlıyordu. Sistem tarafından otomatik alınan değerlerde olağandışı bir durum varsa bunun hızlı bir şekilde tanımlanan cep telefonlarına ve e-posta adreslerine gönderilmesi isteniyordu. Kümeslerde yaşanabilecek olağanüstü durumlar için internet üzerinden ve mobil olarak bilgilendirme alabilecekleri bir servis arayışmdaydılar. CP’nin Türkiye dışındaki bazı operasyonlarında bu servis uzun süredir kullanılıyordu. Kümeslerde yaşanabilecek sorunlardan anında haberdar olmak CP için çok önemliydi. CP, Turkcell M2M ile kümeslerdeki sıra dışı faaliyetleri izleme imkânına kavuştu. Artık kümeslerdeki ısı ve nem değerlerindeki normal dışı gelişmelerin dışında elektrikle ilgili problemleri de anında öğrenebiliyorlar. Bu servis CP için kümes güvenliğini sağlaması açısından çok önemli. Ayrıca kümeslerdeki doğru ısı ve nem dengesinin kurulmasına yardımcı olarak verimlilik de sağlıyor. Her kümeste iki adet kablosuz ağa sahip birer modül var. Bu modüllerden merkeze sürekli bilgi akışı gerçekleşiyor. Sistem operasyonel olarak kritik bir bilgi akışı sağlıyor. CP, şu anda 4 kümeste uygulanan sistemi tüm kümeslerinde hizmete almayı planlıyor.~

Seraya gitmeye gerek yok’

Akıllı Tarım uygulamalarınızla tarımsal üretime özel çözümleriniz neler?
SICAKLIK TAKİBİ
Seralara, tohum depolarna ve tarlalara sıcaklık takip ve uyarı sistemini entegre ediyoruz. Böylece hızla soğuyan havalarda don ve hastalıklara karşı erken önlem alınabiliyor. Nem değerlerinin kontrol edilmediği durumlarda ortaya çıkabilecek sebze ve meyve hastalıkları, ürünlerde şekil bozukluğu, kalitesizlik gibi olumsuz sonuçların önüne geçilebiliyor.
ENERJİ TASARRUFU
Sıcaklık ve nemin dengesizlik gösterdiği durumlarda ortaya çıkabilecek çiçeklerde aşılama yetersizliği ve sağlıksız gelişim sorunları önlenebiliyor. Alarm durumunda ilgililere uyarı mesajı gönderiliyor. Ayrıca iklimlendirme sistemleri otomatik olarak devreye alınıyor. Uzaktan yönetim ve takip mantığıyla seraya gitme zorunluluğu ortadan kalkıyor. Böylece enerji tasarrufu elde ediliyor.
GPRS’LE SULAMA
Mevcut su pompası panolarına kolayca adapte edilebilen GPRS tabanlı sulama çözümleriyle pompa kontrolleri tek bir merkezden ve bir yazılım üzerinden gerçekleştiriliyor. Su satış işlemi için ön muhasebe ve raporlama yapılabiliyor. Olası kaçak kullanımlara karşı çeşitli alarmlar üretilmesi sağlanabiliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz