Çevik bankacılık geliyor

25.10.2016 15:12:120
Paylaş Tweet Paylaş
Çevik bankacılık geliyor
TREND
Fintech’ler, bankaları değişime zorluyor. Öyle ki gelir yapılarından organizasyonlarına iş yapış şekillerine kadar her alanda önümüzdeki 10 yıl önemli gelişmelere gebe. Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Endüstrisi Lideri Şule Firuzment Bekçe, bankacılığın gelecek 10 yıllık trendlerini şöyle aktarıyor:
BASİTLEŞME ŞART “Yıkıcı güçler nedeniyle finansal sistem değişim geçiriyor. Teknolojinin gücünü kullanarak fintech’ler, bankaların daha komplike adımlarla daha pahalı yaptıkları bazı işlemleri, daha hızlı ve basit şekilde yaparak oyunun kurallarını değiştirmeye başladı. Bu nedenle de bankaları pek çok alanda yeni senaryolar bekliyor. Örneğin fintech’ler ödeme sistemleri tarafında etkin olduğundan bankacılıkta bu alandaki komisyonlarda ciddi bir düşüş bekleniyor. Bu gelişmelerle bankaların organizasyon yapıları değişecek. Bankalarda daha çevik, operasyonel basitleştirmelere gitmiş bir yapıya ihtiyaç duyuluyor. Dünyada tüm bankaların bugünkü amacı, operasyonel yapılarını basitleştirmek, maliyetlerinden kurtulabilmek. Bankalarda ana olmayan aktivitelerin outsource edildiği bir döneme gireceğiz.
HİZMET ÖNEMLİ Gelecekte müşteri davranışı da yıkıcı olacak. Bugün bankacılar, belli müşteri kitlesinin kendilerine bağlı olduğunu düşünüyor ama gelecekte bankalardan önce verilen hizmete bağlılık olacak. Yeni neslin marka kaygısı yok, sadece verilen hizmetin kalitesine bakıyorlar. Örneğin para kalkacak Bitcoin gelecek ya da kredi kartı yerine sadece telefonlarımızı kullanacağız. Tüm bunlarla finansta hizmetin öne çıktığı ve merkezde müşterinin davranışlarının olduğu bir dünyaya olacak. Hizmeti sağlayan aracılarla kimse ilgilenmeyecek. Bu da marka ve pazarlama ilgili aksiyonlarda değişim yaratacak. Türkiye’de hala işlem yapar, para yatırırken markaya önem veriyoruz. Gelecek nesil markadan çok markanın yaptıklarını bakacak. Böylece bankaların pazarlama stratejileri ve yatırım yapacakları alanlar farklılaşacak.
MAKİNEYE BAĞLILIK Ayrıca yatırım kararlarında yapay zekanın, makinelerin ağırlıklı rol oynayacağı bir gelecek göreceğiz. Dünyada daha az insan odaklı, otomasyona dayalı bir trading hayal ediliyor. Ama bu zamanda makinelerin yönetiminden sorumlu olan daha tecrübeli kişilere ihtiyaç olacak. Yatırım dünyasında çalışan sayısı azalacak ama yetkinlikleri artacak. Özellikle ödeme sistemleri ve kredilendirmede piyasada bankaların dışında pek çok oyuncu mevcut. Bu ortamda dijital transformasyona ayak uyduranlar ayakta kalacak.

GÜNDEM
TRAFİK SİGORTALARI GÜNLÜK DEĞİŞECEK
Trafik sigortaları, zorunlu olması nedeniyle kamuoyunu en çok ilgilendiren ve fiyatları nedeniyle sürekli göz hapsinde tutulan bir branş. Burada en son primlerde aylık değişimi beklemeksizin fiyat revizyonu yapılabilmesi karara bağlandı. Peki zorunlu trafik sigortalarında konuşulan günlük tarife belirlenebilmesi sektörü ve sigortalıyı nasıl etkileyecek? Sektör yöneticileri, bu değişimi şöyle yorumluyor:
 SİGORTALI LEHİNE Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, “Trafik sigortasında verilen teklifin geçerliliğin 30 gün olması, sigortalılar lehine bir durum. Ayrıca daha hızlı aksiyon alınmasının trafik sigortalarında yüzde 78 olan sigortalanma oranına da olumlu yansıyacağını düşünüyorum” diyor. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken ise “Yeni düzenlemeyle sigorta şirketleri mevzuat değişikliklerine ve piyasadaki gelişmelere daha hızlı tepki gösterebileceğinden daha da rekabetçi bir ortam yaratılacak” şeklinde konuşuyor.
 FİYATLAR NE OLUR? Mine Ayhan, “Yakın gerçekleştirilen düzenlemelerle trafik sigortaları fiyatlarında mayıs ayı itibariyle başlayan düşüş eğilimi, ağustos ayı itibariyle ilk defa trafiğe girenlerde yüzde 15, tüm araç gruplarında yüzde 10’a ulaştı. Bundan sonraki dönemlerde sektörün zarar etmesine neden olan etkilerin azalmasıyla birlikte 2017 yılında primlerde daha fazla indirim etkisi görülebilecek” diyor. Ülken, torba yasa ile yapılan mevzuat değişikliklerinin, maliyetleri gelecek dönemde olumlu yönde etkileyeceğini öngörüyor. “Yapılan yasal düzenlemeler, sektörün yoğun tazminat yükünü hafifletecek ve şirketimizin de bu branştaki maliyetlerini düşürecek” diyor.

CEOAJANDA
TOPLANTI RİTÜELLERİ
Toplantı yapmaktan iş yapamaz hale gelen alanlardan biri de finans. Bankacılıktan leasinge finansman alanına kadar her alanda verimlilik önem kazandıkça toplantılar için ayrılan zamanları etkin kullanmak da önem kazanıyor. İşte biz de zorlu gündemden bir soluk alıp finansın önemli isimlerine toplantı ritüellerini sorduk:
 SAKİN VE YEŞİL “Şirketimizde genel olarak toplantıları, önemli bir iletişim ve çalışma ortamı olarak kullanmaya gayret ediyoruz” diyen ALJ Finansman Genel Müdürü Nilüfer Günhan, her ay yapılan ve ana operasyonel konuları görüştükleri toplantıların yanında özellikle yıllık toplantılara ayrı bir özen gösteriyor. Günhan, bu durumu şöyle anlatıyor: “Yıllık stratejilerimizi dışarıda sakin bir ortamda, örneğin şehre yakın yeşil bir ortamda, gerçekleştirmenin faydasını görüyoruz. Tüm çalışanlarımızı yılda bir kez, mümkünse İstanbul dışında özel bir ortamda konaklamalı olarak bir araya getiriyoruz. Orada kısa bir yıllık bir değerlendirme toplantısı, aktiviteler gerçekleştirip böylece hem eğleniyor hem aile bütünlüğümüzü sağlıyoruz. Çalışanlar olarak birbirimize dokunmanın çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu sayede ortaya çıkan yüksek ve güzel enerji, bizi her zaman hedeflerimizin üzerine taşıyor.”
 KAPISI HEP AÇIK TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, ofis içinde az süren toplantıları seviyor. Yönetici, “Benim kapım her zaman açıktır. Herhangi bir konuda ilgili ekibi hemen ararım, hızla masamda toplantı yaparız. Toplantıların gereğinden fazla uzamasına karşıyım, hızla karara bağlamaya çalışırız” diyor.
GÜNÜ BÖLMEDEN İş Leasing Genel Müdürü Hasan Bolat, zaman yönetimi ve verimliliği için düzenli toplantı takvimi takip etmekten yana. Bolat, toplantı ritüellerini şöyle aktarıyor: “Haftalık toplantımızı pazartesi sabahları düzenli olarak yapıyoruz. Bu toplantılarda önceki haftanın sonuçları ve önemli konuları değerlendirilip içinde bulunduğumuz haftanın önemli iş planlamaları hakkında bilgi paylaşımları yapıyoruz. Aktif-pasif komitesi, yönetim kurulu ve performans toplantılarını da genelde sabah başlangıçta veya gün sonuna doğru yapmayı tercih ediyoruz. Çünkü özellikle satış, pazarlama, kredi gibi operatif bölümlerde gün içinde toplantıları başkalarının bölme eğilimi fazla oluyor. Toplantının mümkün olduğunca formal olmamasına dikkat ediyorum. Herkes görüşünü bildirmeli. Kararların ortak akıl yoluyla alınmasını tercih ediyoruz. Toplantıyı bence en fazla 45 dk-1 saat ile sınırlamak da daha iyi sonuç veriyor.”

CEOTWEET
MEHMET ŞİMŞEK “İSO’nun ‘Türkiye’ye Güvenenler, Türkiye’de Üretenler Zirvesi’nden çıkan: Demokrasimiz güçlü ve makroekonomik temeller sağlam...”
 ÖZGÜR ALTUĞ “15 Temmuz’dan bu yana Türkiye’den çıkan para, toplam 900 milyon dolar (yazıyla dokuz yüz!). Çöküş falan yok, panik yok. Para geri bile geliyor yavaştan…”
 ALİ İHSAN GÖKER “Türkiye’de bütçe açığı GSMH’nin sadece yüzde 1,5’i. Maastricht kriterinin yarısı. Almanya dışında AB’de en düşük değer.”
 SİNAN ÖNCEL “Erken girilmek zorunda kalınan indirim sezonu, talepten fazla arz, kârlı yeniliklerin (inovasyon) sınırlı kalması, dövizin artışıyla aşırı artan kira ve genel giderler, maalesef pek çok tekstil firmasını tehdit ediyor.”

GÖSTERGE “Dünyada ev sahibi olmada en yüksek oran, YÜZDE 90 ile Çin’de. Rusya’da nüfusun YÜZDE 83’ü ve Brezilya’da YÜZDE 73’ü kendi evine sahip. Türkiye ve Kanada’da ise bu oran, YÜZDE 67 ile en yükseklerden biri.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz