Değişimin ayak seslerini nasıl okumalı?

Önümüzdeki 10 yıl tüm dünya için büyük değişimlere işaret ediyor. ABD Merkez Bankası FED, uzun yıllardır süren parasal genişleme dönemine son veriyor.

26.05.2014 22:08:550
Paylaş Tweet Paylaş
Değişimin ayak seslerini nasıl okumalı?
Küresel sermaye akımlarının zayıf seyredeceği önümüzdeki dönemde, Türkiye’nin alacağı kararlar ekonomik performansını belirleyecek. Faiz düzeyini netleştirmek ve yabancı yatırımcıların gözündeki cazibeyi korumak için adımlar atılması gerekiyor. Bu esnada katma değerli üretim, cari açık ve enflasyonun kontrolü gibi konuların da hassasiyetle ele alınması gerekiyor.

Ancak tablo Türkiye için tamamen olumsuz değil. 2014’ün Avrupa’nın toparlanacağı ve dünya ekonomisindeki büyümenin ivmelenerek yüzde 3,6’ya çıkması bekleniyor. Öte yandan İran’a uygulanan ambargo kısmen kaldırılıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika son birkaç yıldır büyük bir kaos içinde ve onlar için de yeni bir gelecek belirleniyor.

Zaten başlamış büyük değişim hareketinin sonuçlarını, önümüzdeki dönemde daha net biçimde görmeye başlayacağız. Pek çok işadamı İran pazarının açılması halinde doğacak fırsatları çoktan analiz etti ve planlarını yaptı bile.

Türkiye’de 2014’te yerel seçimler, 2015’te ise genel seçimler yapılacak. Dünya ekonomisinin büyük riskler ve fırsatlar barındırdığı bu dönemde, hem yurtiçinde hem yurtdışında izlenecek politikalar çok kritik önem taşıyor. Zaman değişim zamanı olmasına rağmen siyasi ve ekonomik istikrarın seçim sonuçları ne olursa olsun korunması şart.

Görünen o ki “istikrar”, “tutarlılık” ve “duyarlılık” önümüzdeki dönemin en önemli değerleri olacak. Bu ay 14’ün-cü kez yayınladığımız Türkiye’nin En Beğenilen Şirketleri Araştırması’nda Koç Holding, geçen yıla göre 3 basamak sıçrayarak “birinci” oldu...

Koç Holding, en son 2006 yılında Tüpraş’ı satın aldığında zirveye yerleşmişti. Arçelik 2000'li yılların başında yurtdışında yaptığı marka ve şirket satın almalarıyla öne çıkmıştı. Bu yıl belki de Turkcell'in ortakları arasında yaşanan çatışmanın şiddetlenmesi ve Koç Holding’in ise Gezi Parkı olayları sırasında insani bir duruş sergilemesi, duruşundaki istikrarı ve tutarlılığı koruması etkili oldu.

Türkiye’nin bu dev grubu, iptal edilen otoyol ihalesi, Tüpraş'a gönderilen soruşturma gibi olaylara rağmen siyasi yaklaşım ve açıklamalardan kaçındı. Mağdur edebiyatı yapmadı. Muhtemelen bu tavır, anketimize katılan beyaz yakalı üst düzey yöneticilerin takdirini topladı ve Koç’u da zirveye taşıdı.

Bu yazdıklarım benim şahsi analizim. Bu yükselişin ardında elbette Vehbi Koç tarafından 1926’da temeli atılan bir kurumun 88 yıllık yolculuğu var. Onbinlerce çalışanın katkısı ve dantel gibi emek emek örülen kuvvetli bir şirket kültürünü de unutmayalım.

Sözün özü: Nedeni ne olursa olsun, Türkiye'deki iş liderleri en beğendikleri şirketi söyledi ve 2013’ün şampiyonu Koç Holding oldu. Şampiyonu ve ilk 20’de yer alan tüm itibarlı şirketleri yürekten kutluyoruz.

İyi okumalar...

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz