"Yeni sektöre girmeyeceğiz"

18.01.2017 16:05:320
Paylaş Tweet Paylaş
"Yeni sektöre girmeyeceğiz"
Üçge, 100 milyon Euro’luk cirosuyla Türkiye’nin en büyük mağaza ekipmanları şirketi… 40 yıl önce Bursa’da 50 metrekarelik ufak bir atölyede raf üretimiyle işe başladı. Bugün mağazacılıkla ilgili birçok ürünü üretip perakendecilere anahtar teslimi mağaza yapıyor. “Yılda ortalama 5 bin mağaza yapıyoruz” diyen şirketin yönetim kurulu başkanı GÖKÇİN ARAS yeni sektöre girmeyi düşünmediklerini belirterek dönüm noktalarını şöyle anlatıyor: “DÜNYAYI DOLAŞTIM”
İşimizi büyütüp geliştirmemiz 80’li yılların sonlarında başladı. 1986’da bu işin nasıl yapıldığını araştırmak için Almanya’dan İtalya’ya 20-25 ülkeye seyahat ettim. Raf sistemlerini, tasarımları, mağazacılığı inceledim ve Türkiye’de uyguladım.
MÜŞTERİLERİ NASIL İKNA ETTİ?
Müşteriler, o dönem ürünlerimizi almıyordu, yeniliğe açık değildiler. Gima’nın başındaki yöneticiyle bir iddiaya girdik. “Mağazanızı verin orayı yenileyeceğim, cironuz 2 katına çıkacak. Eğer 2 katından az kazanırsanız sizden herhangi bir ücret almayacağım” dedim. Kabul ettiler, gerçekten de ciroyu 3-4 katına çıkardılar. Aynı şekilde Migros’u da bir türlü ikna edemiyorduk. Bülent Özaydınlı Migros’a yeni genel müdür olmuştu. Kasımpaşa’daki Migros’un yanına bir mağaza yaptık. Müşteriler oradan alışveriş yapmaya başladı. Migros hemen bizi aradı ve bir ayda mağazaların tamamını yenilediler.”

ÇOCUKLARI NASIL YETİŞTİRİYOR?
“YURTDIŞINDA OKUDULAR”

Üçge’de uzun yıllardır hem yönetimde hem de farklı bölümlerde şirketimizin gelişimine katkı sağlayan aile bireylerimiz var. Oğlum Can, Amerika’da işletme okuyor. Kızım Damla ise İngiltere’de iç mimarlık okudu.
“TASARIM YAPIYORLAR”
Çocuklarımın işletme içinde tüm süreçleri yakından gözlemlemelerini önemsiyorum. Şirketin geleceğine yönelik konularda özellikle tasarım alanında proje üretiyorlar. Bu alanda ilerlemek isterlerse kendilerine güvenim tam.

Pehlivanoğlu'nun yeni hedefi
Pehlivanoğlu, Ege Bölgesi’nin en büyük yerel zincirlerinden biri. 36 yıl önce kurulan ve 180 mağazası olan grup, Ali, Muharrem ve Hanif Pehlivanoğlu kardeşler tarafından yönetiliyordu. Şirkete yeni kuşağın girmesiyle tartışmalar ve fikir ayrılıkları yaşamaya başlayan Pehlivanoğlu kardeşler, ayrılma kararı aldı ve Ege’nin en büyük yerel zincirlerinden Pehlivanoğlu 3 kardeş arasında bölündü. Bölünme sonrası yaşananları, Gıda Perakendecileri Derneği’nin “Değişen Müşteri” temasıyla bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği Ortak Gelişim Kongresi için İstanbul’a gelen ALİ PEHLİVANOĞLU’yla konuştum.
“KARDEŞÇE AYRILDIK”
“Pehlivanoğlu mağazalarını 1980’de yokluklarla kurduk. Ege’de kısa sürede 180 mağazaya ulaştık. Ancak bu yıl tatlı bir dinamizm içinde yine tatlı tatlı ayrılma kararı aldık. Kardeşçe ayrıldık. Artık herkes yoluna ayrı devam ediyor. Kardeşlerimden 45 mağaza alarak ayrıldım. Ancak ayrılıktan sonrada da büyümemiz devam ediyor. Ayrıldıktan sonra 45 olan mağaza sayımızı 60’a çıkardım. 15 yeni mağaza açtık. Hedefimiz ise 80 mağazaya ulaşmak.
“SATIN ALMAYI HALA BEN YAPIYORUM”
İş hayatında başarı için doğru zamanda doğru işi yapmak lazım. İtibar ise bulunmaz hazine… Ödemenizi ciddiye alacaksınız. Doğru, dürüst çalışacaksınız. Müşteriler güven ve şeffaflık arıyor. Hala bizim şirkette bütün satın almayı ben yapıyorum.” “Yeni sektöre girmeyeceğiz”

"İhracatta ilk 3'ü hedefliyoruz"
Gaziantep, 6,2 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 5’inci şehri. Türkiye’nin en büyük 1.000 ihracatçısından 62’si, en büyük 1.000 şirketinden 54’ü Gaziantep’te. Ancak Gaziantep iş dünyası son dönemde sıkıntılı. Gaziantep’in “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi” paketindeki 23 cazibe merkezi arasına alınmamasından şikayetçiler. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı ADİL SANİ KONUKOĞLU da şehrin cazibe merkezi sayılarak, yeni dönemde verilecek teşviklerden en etkin şekilde yararlandırılması gerektiğini söylüyor. 350 bin Suriyeliye ev sahipliği yaptıklarını, son dönemde Orta Doğu coğrafyasında yaşanan sorunlardan ve terör olaylardan olumsuz etkilendiklerini söyleyen Konukoğlu, Gaziantep’teki son durumu ve ajandasını şöyle anlatıyor:
“YENİ PAZARLAR ARIYORUZ”
“Gaziantep’in 2016 Ocak-Eylül dönemindeki toplam ihracatı binde 3’lük bir düşüşle 4,5 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yapan ilk 10 il içerisinde 5’inci olan sıramızı koruduk. İhracat çıtasını daha yukarı taşımayı, en fazla ihracat yapan ilk 3 il arasında olmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda mevcut pazarlarda gücümüzü artıracağız. Ayrıca ihracat yaptığımız 171 ülkeye yenilerini ekleme girişimlerimizi sürdürüyoruz.
“PAKET KAPSAMINA ALINMALIYIZ”
“Gaziantep, bugüne kadar özel sektör tarafından yapılan yatırımlarla büyüdü. Güçlü istihdam yaratma kapasitesiyle bölgede ekonomik istikrarın ve sosyal barışın teminatı oldu. Şu anda da 350 bin Suriyeliye ev sahipliği yapıyoruz. Bu nedenle Gaziantep, yeni yatırım destek hamlesi paketi kapsamında bir cazibe merkezi sayılmalı. Ayrıca hem şehrimize hem Türkiye genelinde çalışan mevcut tesislere Üretim Reform Paketi kapsamında destekler verilerek, rekabet güçleri korunmalı.
“TEŞVİKLER MOTİVE EDİYOR”
Gelir vergisi taban uygulaması kademeli olarak yükseltilerek asgari ücret üzerindeki yük hafifletilmeli, SGK prim desteği yeni alınan işçilerin yanı sıra mevcut çalışanlar için de verilmeli. Teşviklerin verilmesi iş dünyamız için motive edici bir unsur olacak. Böylece öngörülenin üzerinde bir büyüme performansı gösterilerek 2017–2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program hedeflerinin aşılmasında büyük katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.

ANTEP’TE ENERJİ YATIRIMLARI ARTTI
TEKSTİL LOKOMOTİF

Gaziantep’te tekstil lokomotif sektör olma özelliğini koruyor. Tekstil sektörünün haricinde özellikle güneş enerjisi santrali yatırımlarında ciddi artış söz konusu. Bunun haricinde Gaziantep’te PP çuval, makine halısı, pamuk ipliği, suni deri, plastik poşettorba, oluklu mukavva, bebek bezi, pet şişe ve rafine bitkisel yağ yatırımları ön plana çıkıyor.
GERİ DÖNÜŞÜM
Gaziantep’te sanayinin büyümesine paralel olarak sanayiden kaynaklı atıkların değerlendirilmesine yönelik atık geri dönüşüm yatırımlarında da artış söz konusu.
AR-GE’YE PROJELERİ
Gaziantep’te bu yılın ilk 10 ayına kadar Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan yatırım teşvik belgelerindeki yatırım tutarı ise 1.034 milyon TL olarak öngörülüyor. GSO Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Gaziantep’te yeni yapılacak yatırımların Ar-Ge’ye dayalı, yüksek katma değerli ürünlerin üretimine yönelik olması gerekiyor” diyor.

Rakamlarla Gaziantep
İhracat (2015):................6 milyar 270 milyon dolar
GAOSB’deki fabrika sayısı:.......930
Sigortalı çalışan sayısı:..............265 bin 628
2016 yatırım teşvik tutarı:..........1.034.917.118 TL

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz