Yeni fırsat alanları: Leasing ve faktoring

28.09.2015 14:34:470
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni fırsat alanları: Leasing ve faktoring
İnsan kaynakları
Yeni fırsat alanları: Leasing ve faktoring

Özel sektörün yeni kaynak arayışlarına yönelmesiyle finans dünyasında leasing ve faktoringin yıldızı parlıyor. İşte bu yüzden de bu iki alan, üniversiteden mezun gençlerin de çalışmak istedikleri sektörler arasına girdi. Peki leasing ve faktoring sektörlerinde işe alımlarda nelere dikkat ediliyor? 
YÜZDE 40 İKİ BÖLÜME
Yenibiris.com’un son 1 yıllık verilerine göre leasing ve faktoring sektörlerindeki ilanların yaklaşık yüzde 40’ı, satış ve pazarlama alanlarından oluyor. Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özörnek, “En fazla alım, başlangıç pozisyonlarında görülüyor. Direkt satış temsilcisi, müşteri temsilcisi ve pazarlama yetkilisi en çok aranan kişiler. İşe alınacak kişilerin ekip çalışmasına yatkın olması, otomobil kullanmasını bilmesi, müşteri odaklı olması, analitik düşünebilmesi bekleniyor” diyor. Üniversitelerin işletme ve iktisat fakülteleri tercih sebebi olarak öne çıkıyor. Unida Kurucu Ortağı Saide Kuzeyli de satış becerileri yüksek, analitik, sistem kurabilen, piyasayı yakın takip eden kişilerin tercih edildiğini vurguluyor. 
EN ÇOK ARANAN POZİSYONLAR
 Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal ise leasing sektörü özelinde en çok aranan pozisyonların muhasebe ve finans müdürü, portföy yöneticisi ve krediler yetkilisi olduğunu söylüyor. “Leasing sektöründe ortalama 2-5 yıl arasında değişen deneyim aranıyor. Faktoring sektöründe işe alımlardaysa tahsilat yetkilisi, satış temsilcisi, portföy yöneticisi, pazarlama sorumlusu ve müşteri temsilcisi pozisyonları öne çıkıyor. Pozisyonuna bağlı olarak en az lise mezunu, benzer iş deneyimine sahip, analitik düşünme yeteneğine sahip adaylar seçiliyor. Adayların bankacılık ve finans, maliye, iktisat, işletme, ekonometri, çalışma ekonomisi, istatistik, matematik ve mühendislik bölümlerinden mezun olmaları bekleniyor” şeklinde konuşuyor.

Büyüyen alan
Yat sigortaları ikiye katlanacak

Aslında Türkiye’de yat sigortacılığı 1980’lerden beri yapılıyor. Ancak bu branş, sektör dışında çok da bilinmiyor. 2014 rakamlarına göre Türkiye’de 20 bin sigortalı yat mevcut. Burada önemli bir büyüme potansiyeli es geçiliyor. Çünkü Türkiye’de sigorta şirketleri sadece Türk bayraklı yatlara değil, yabancı bayraklı yatlara da poliçe satma şansına sahip. Bu alanda sektörün öncülerinden Ergo Türkiye İcra Kurulu Üyesi YILDIRIM TÜRE, çok da tanınmayan yat sigortacılığını şöyle anlatıyor: 
5 YILDA 40 BİNE ÇIKACAK
 “Türkiye’de önümüzdeki 5 yılda sigortalı yat sayısının da bugünkünün iki katına, yani 40 bine ulaşacağını öngörüyoruz. Ülkemizde yat sigortalarında dünyayla aynı teminatları sunuyoruz. Yat sahiplerine sunulan ürünler, yurtdışı rakiplerle yarışacak teminat zenginliğine sahip. Tekne sigortasıyla deniz kazaları ve tehlikeleri, korsanlık, yangın, deprem, yükleme kazaları gibi durumlar teminat altına alınıyor. Yalnız yarış hallerinde teminat şartları değişiyor. 
SPONSORLUKLAR BÜYÜTÜYOR
Bu sigortaların fiyatlanması da farklı oluyor. Teknenin yapım tarihi, yapım tarzı, azami sürati, seyrüsefer sahası, yelkenli motor ya da yat olması gibi tipine göre fiyat değişiklik gösteriyor. Teknenin son 3 yıllık hasar durumu da önemli bir etken. Biz bu alanda Ergo olarak piyasa liderliğimizi sürdürmek istiyoruz. 2014 sonunda tekne poliçe sayımız 4 bini buluyor. Burada hızlı büyüme hedefliyoruz. Bu amaçla genişletilmiş yat ürünü hazırladık, fiyatlarımız da oldukça uygun. Yat sigortacılığında hızlı yükselişte, yarış haftalarındaki sponsorluk çalışmalarının ciddi katkısı var.”

CEO TWEET
DOĞAN CANSIZLAR
“Nafile turlar başladı, hayırlı olur inşallah… Bence erken seçime hazır olunmalı…”
MUSTAFA BOYDAK “KAYSO Meclisi’mizin de ortak kanaati bir an önce yeni hükümetimizin kurulması ve iş dünyasının önünün açılması.”
MEHMET ŞİMŞEK “İki seçime rağmen 2014’te Türkiye’nin kamu açığı gelişmekte olan ülke ortalamasının üçte biri düzeyinde. Yılın ilk yarısında bütçe fazlası var.”
SİNAN AKİMAN “Erken seçim derseniz dolar 2,95…”

CEO Ajanda
Kritik iş görüşmeleri

Kurumlar ne kadar büyük olursa olsun yöneticiler, bazı pozisyonlarda işe alımlarında bizzat bulunmak istiyor. Finans dünyasında da doğru kişileri sektöre çekmek zorlaştıkça yöneticiler için bu, hayati önem kazanmaya başladı. Biz de finans dünyasının önemli isimlerine işe alıma ne kadar dahil olduklarını, burada özellikle hangi dikkat ettikleri sorduk… YENİ YETENEKLERE BAKARIM
İşe alım sürecinde bankaya değer katacak, alanının en iyisi olan profesyonellere ulaşmaya önem verdiklerini vurgulayan BURGAN BANK GENEL MÜDÜRÜ MURAT DİNÇ, stratejik öneme sahip olduğunu düşündüğü pozisyonların tümünde işe alım süreçlerine dahil oluyor. Dinç, “Genç yeteneklerin bankamıza katılımı stratejik önem taşıyor. Kültürümüzle yetiştirdiğimiz genç, belki deneyimsiz ama potansiyeli yüksek arkadaşlarımızın bankamızın gelecek başarısında önemli rol oynayacağını düşünüyoruz. Bu yüzden insan kaynakları ekibimizin iş kollarıyla yürüttüğü genç yetenek seçim sürecini yakından izliyorum. Onların eğitim süreçlerine tüm üst yönetimle birlikte bizzat katılıyorum” diyor. ŞUBE MÜDÜRLERİYLE BİREBİR
FİBABANKA GENEL MÜDÜRÜ BEKİR DİLDAR, genel müdür yardımcısı, bölüm yöneticisi ve şube yöneticilerinin yerleşimi için bizzat görüşme yapıyor. Banka içinde farklı pozisyonlarda 100 kişinin işe alımını Dildar yaptı. Yönetici, “Ayrıca yeni mezun olup bankamızda işe başlayacakların toplu mülakatına katılmaya çalışıyorum. Fiba ailesine katılan yeni üniversite mezunu gençlere geleceğin yöneticileri olarak bakıyoruz. Şu an yardımcım olan 9 genel müdür yardımcısından 3’ü, eski bankamızın yönetici adaylarından geliyor. Bugün bin 300’e ulaşan personelimizin yüzde 15’i, son üç yılda aramıza katılan yeni mezunlardan oluşuyor” diye konuşuyor.
PAZARLAMA VE SATIŞ ÖNCELİKLİ
 İşe alım süreçlerini çok önemsediğinin altını çizen ŞEKER LEASING GENEL MÜDÜRÜ CENK ERTEN, “Özellikle az kadrolu bir şirket olmamız, her bir takım arkadaşımızın yarattığı katkıyı daha önemli kılıyor. Bu nedenle neredeyse tüm pozisyonların işe alım süreçlerinde yer alırım. Tabii pazarlama ve satış pozisyonları için yapılan tüm görüşmelere de katılıyorum” şeklinde konuşuyor.
HİYERARŞİK AYIRMAM
“Aynı yetkinlikte ve iletişimi iyi olan bir çalışma grubunda başarının çok daha fazla olacağı fikrindeyim” diyen BURGAN LEASING GENEL MÜDÜRÜ CÜNEYT AKPINAR, işe alımlarda nelere önem verdiğini şöyle aktarıyor: “Çalışacağımız insanları seçerken katılacağım görüşmeleri, üst düzey, vasıflı eleman mülakatı gibi hiyerarşik kademelere göre ayırmam. İkinci ya da belki üçüncü aşamada görüşmeye bizzat katılmak ve şirketimizin vizyonunu adaylara anlatmak benim için önemli” diyor.

GÖSTERGE
2014 yılı sonunda, TBB verilere göre bankacılık sektörünün toplam ÜCRET VE KOMİSYON GELİRLERİ yüzde 15 büyümeyle 25,7 MİLYAR TL oldu. 2005’te toplam 6,7 milyar TL olan toplam ücret ve komisyonlar 3,8 KAT ARTIŞ GÖSTERDİ.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz