Basketbol takımımızın müthiş basarısı

Ülkemizde spor çok iyi yönetilmemesine karşın bu başarılar nasıl geliyor? Bence belirli kuşaklarda çok yetenekli gençler yan yana geldiğinde akıllı ve iyi bir koç onlara ateş verebiliyor, yeteneklerinden azami ölçüde yararlanabiliyor.

19.10.2014 14:48:400
Paylaş Tweet Paylaş
Basketbol takımımızın müthiş basarısı
Capital Dergisi’nin bir önceki sayısında, ülkemiz kültüründe sporun aldığı küçük ve yetersiz yeri ve spor yönetimimizin ne kadar başarısız ve sistemsiz olduğunu yazmıştım. Altyapıda genç sporcuları yetiştirmek, geliştirmek ve onlara şans tanımak için programlı ve uzun soluklu çalışmalar yapılmayan ülkemizde, arada çıkan müthiş başarılar gerçekten mucize...

Türkiye Bayan Milli Voleybol Takımı’mızın başarıları, kulüp takımlarının dış sahalarda sağladığı güzel sonuçlar aslında şaşırtıcı. Sporların anası olarak bilinen atletizm de dopingliler hariç büyük başarı sağlanamazken, kitlelere spor yaptırtamazken ve sporculuğu özendiremezken bu sonuçlar hiç beklenmeyen başarılar.

Otobüse veya bir toplu taşıma aracına yetişmek için koşan genç kızlarımıza baktığınızda, daha koşmayı bile öğrenememiş bir gençlik olduğunu görüyorsunuz ve sonra uluslararası alanda müthiş başarılara imza atan Türkiye Bayan Milli Voleybol Takımı’na baktığınızda genel kitleyle hiç alakası olmayan sofistikasyonda sporcular görüyorsunuz. Ne kadar hayret verici...

Ümit Milli Basketbol Takımı’mızın Avrupa şampiyonluğu inanılmaz bir başarıdır. Kendilerini yürekten kutluyorum. Bu gençlerin yetişmesinde emekleri olanlara da tebriklerimi ve şükranlarımı gönderiyorum.

RÜYALARIMIZA BİLE GİRMEZDİ
Ben eski bir milli basketbolcuyum. Bizim zamanımızda böyle başarıları rüyamızda bile göremezdik. Arada büyük fark vardı. Bizlere lig maçlarında, takımlarımızda uzun süreli yer verilirdi. Şimdi ise kendi takımlarında maçta deneyim kazanmaları için bile yer verilmeyen veya sadece birkaç dakika sahada kalabilen bu basketbolcular, müthiş bir başarıya imza attı.

Kendilerine takımlarında yer vermeyen, hep yabancı sporculara yer veren koçlara, ders verircesine imzalarını koydular. Ümit Milli Takımı oyuncularına, kendilerine sahada yer veren ve umut besleyen takımlara geçmelerini ve deneyimlerini geliştirmelerini tavsiye ediyorum. Şu soru sorulabilir: Ülkemizde spor çok iyi yönetilmemesine karşın bu başarılar nasıl geliyor?

Bence belirli kuşaklarda çok yetenekli gençler yan yana geldiğinde akıllı ve iyi bir koç onlara ateş verebiliyor, yeteneklerinden azami ölçüde yararlanabiliyor. Bu gibi yeteneklerin aynı kuşakta yer alması binde bir oluyor. Zaten başarılar da böyle aralıklarla geliyor.

YÖNETİM UZUN SOLUKLU OLMALI
Bundan sonraki dönemde Ümit Milli Takımı’mızın oyuncularını izleyeceğim. Buradaki oyuncularımızın gelişmeleri için federasyonun ve kulüplerin ne gibi katkılar yaptığını irdeleyeceğim. Bu pırlanta gibi sporcuları, Avrupa Şampiyonu olmuş bu basketbolcuları, spor yönetimlerimizin nasıl değerlendirdiklerini uzaktan gözlemleyerek bu alandaki gelişmeleri not edeceğim. Bundan 3-4 yıl sonra Avrupa’yı titretecek bu basketbolcuların kıymeti bilinecek mi? Yoksa bir kenarda mı kalacaklar!

Yönetim anlayışının uzun soluklu olması gerek. Yöneticilerin, yetenek yönetimi alanında kendilerini sınamaları zorunlu. Yeteneklerini ispat etmiş bu sporcuları, nasıl geliştirecekler, nasıl şans verilmesini sağlayacaklar ve nasıl onların deneyimlerini artırarak daha üst seviyeye çıkmasını sağlayacaklar? Konu budur.

Ümit Milli Basketbol Takımı’mızı kutluyorum. Koçlarını, yöneticilerini, burada emeği geçmiş federasyon yetkililerini de kutluyorum. Spor yönetiminde bu kadar geri kalmış bir ülkede, böyle bir başarıyı bize sundukları için onlara teşekkür ediyorum... Şimdi hedefler yükseldiğine göre bütün sporculara ve yöneticilere başarılar diliyorum. Yöneticileri izleyeceğimi yine hatırlatıyorum...

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz