Gündem
Bu yıl 25’inci yaşını kutlayan Reklamverenler Derneği’nin (RVD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, Türkiye’deki reklam pastasının yeterince büyümediğine dikkat çekiyor. 2015 yılında 2 milyar 500 milyon dolar olan reklam pazarının dolar kurundaki artışla birlikte 2016’da 2 milyar 100 milyon dolara düştüğünü belirten Pura’ya göre yapacak çok şey var. “Dünya reklam yatırımları 2016 yılını 529 milyar dolar olarak kapadı Dünya reklam yatırımları içinde Türkiye’nin payı binde 4. Bu rakam yüzde 1 civarında olabilir. Türkiye bunu gerçekleştirecek altyapıya sahip. Pazarı büyütmek için hep birlikte çalışmak gerek” diyen Pura, sektörün oyuncularına üç çağrıda bulunuyor:
-Reklamverenler, medya satınalma yöntemlerini geriye dönük gözden geçirmeli,
-Reklam ajansları, her mahalleden bir ajans satın almak yerine eski yöntem, tek ajans düzenini gözden geçirmeli,
- Mecralar, değişken uygulamalardan vazgeçip standardı sağlayacak yöntemler oluşturmalı.
Dijital pazarlama
#ad ve #sp hashtag’leri
ABD ve İngiltere, sosyal medya hesaplarında ürün ve hizmetler hakkında övgü dolu sözler yazan ünlüleri yakın takibe aldı. ABD’deki Federal Trade Commission ve İngiltere’deki Markets Authority Britannica, ‘VIP ve influencer’lardan reklam ve promosyon çalışmalarını #ad #sp #spon hashtag’leriyle yapmalarını talep ediyor. Paylaşımlarıyla kazanç elde edenlerin vergi ödemesi gerektiğini belirten yetkililer, başta Instagram ve Snapchat olmak üzere sosyal medyada çok izleyicisi olan kullanıcıları zorlayacağa benziyorlar.
Sosyal mecra gençleri hasta ediyor.
İngiltere’deki Royal Society for Public Health (Kamu Sağlığı Kraliyet Topluluğu) ; Young Health Movement (Genç Sağlık Hareketi) ile birlikte 14-24 yaşlarındaki 1.479 gençle bir araştırma yaptı. Çalışmanın sonuçlarına göre Facebook, Twitter, Snapchat, Youtube ve Instagram gençlerin psikolojik yapılarına zarar veriyor. Başkalarının izleyici veya beğeni sayılarının yüksek olması, gençlerde aşağılık duygusu yaratıyor ve özgüvenlerinin azalmasına neden oluyor. Amerikan Pediatristler Akademisi tarafından yapılan bir başka araştırmaysa, ünlülerin fotomontajlı fotoğraflarının gençlerde depresyona neden olduğunu ortaya koyuyor. Özetle, Z Nesli sanal gerçeklikle iç içe geçtikçe, sanal sorunlar fiziki sorunlara neden oluyor.
CEO’lar inovasyon ve yaratıcılık bekliyor
PWC tarafından TÜSİAD işbirliğiyle hazırlanan “2023’e Doğru Türkiye’de STEM Gereksinimi” başlıklı rapor, ülkemizin STEM eğitimlerine ağrılık vermesi gerektiği açıkça ortaya koyuyor. PWC’nin 79 ülkeden 1.379 CEO’yla yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre iş dünyasının en önemli iki hedefi inovasyon ve yaratıcılığı artırmak. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, bunun için STEM eğitiminin şart olduğuna dikkat çekiyor. 18 milyon öğrencimizin pek çok ülke nüfusunu aşan muazzam bir değer olduğuna dikkat çeken Bilecik, insan kaynağımızın ülkemizi ileri taşıyacak en büyük güç olacağının altını çiziyor.
Doğrudan pazarlama
Enerji pazarlamasında franchising modeli
30 ülkeye ihracat yapan ve Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında bulunan Tunçmatik, AktifBank’tan aldığı 73 milyon dolarlık krediyle 8 ilde güneş tarlaları kuruyor. 2017 sonunda santrallerde elektrik üretimi başlamış olacak. Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, yıllardır ülkemizde yeşil enerji pazarının büyümesi için büyük çaba veren bir yönetici. Türkiye’nin güneş verimliliği konusunda Avrupa’da İspanya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Özer, çatı pazarının (konutların çatılarındaki güneş enerjisi panelleri) önde gelen oyuncularından olmayı hedefliyor. Tunçmatik, çatı pazarına özel franchising modeli ile ilerleyecek. Bireysel müşterilere özel finansman paketleriyle destek olacak.
Geleneği geleceğe taşıyan marka
YEREL KALKINMAYA DESTEK Kocaeli’ne bağlı Kandıra, süt ürünleriyle ünlü bir bölge. Son yıllarda hızla azalan manda sütü üretimini canlandıran Buffa Manda çiftliği, Kandıra’da önemli bir canlanma başlattı. Niyazi Yelkencioğlu ve Ömer Aral isimli iki iş adamının 4 yıl önce 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurduğu Buffa, Türkiye’nin ilk modern manda çiftliği.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER Tüm sistem, know-how, veterinerler, tesis müdürü hatta sayıları 500’e ulaşan mandaların ilk iki yüz tanesi İtalya’dan gelmiş. Tesiste mozzarella, ricotta gibi İtalya’nın ünlü peynirlerinin yanı sıra kaymak, yoğurt gibi yerli ürünler de üretiliyor. Buffa, geleneği gelenekle birleştirerek, katma değeri yüksek süt ürünleri pazarı için bir başarı öyküsü sunuyor. Niyazi Yelkencioğlı, kurdukları Kocaeli Manda Birliği sayesinde bölgedeki manda yetiştiriciliğini bilinçlendirmek ve manda sayısının çoğalmasını sağlamak için çalışıyor.
Ar-Ge’de sıçrama zamanı
AR-GE ODAKLI BÜYÜME Ülkemizin en büyük sistem entegratör şirketi Netaş 50’nci yılını kutluyor. Geçtiğimiz günlerde, şirketin yüzde 48’i 101 milyon dolara Çinli kuruluş ZTE’ye satıldı. 17 milyar dolar ciroya sahip bir dünya devi olan ZTE, önümüzdeki dönemde Netaş’ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki iş potansiyelini artırmasına yardımcı olacak. Netaş, düzenli ve sürekli olarak inovasyona yatırım yapan ve markasını Ar-Ge odaklı büyüten bir şirket.
5G YENİ FIRSATLAR DOĞURACAK Geçen ay görüştüğümüz Netaş CEO’su Müjdat Altay’ın verdiği bilgiye göre kuruluşta 800 Ar-Ge çalışanı var. Bu rakam, Türkiye’nin 5G’ye geçmesiyle birlikte 3 bine çıkabilecek. Türkiye’deki Ar-Ge yatırımlarının milli hasıla içindeki oranının binde 4’ten yüzde 1,1’e ulaştığına ve kısa bir süre içinde yüzde 2’lere erişmemizin mümkün olduğunu belirten Altay, Türkiye’nin bir sıçramanın eşiğinde ve önemli projelere imza atacak düzeye geldiğine dikkat çekiyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?