Bir turizm markası 50 yıl nasıl yaşar?

1.10.2015 15:37:270
Paylaş Tweet Paylaş
Bir turizm markası 50 yıl nasıl yaşar?
Turizmde marka olmak kolay değil. Rekabetin koşulları sürekli olarak değişiyor. Geçen ay Setur Genel Müdürü ÜSTÜN ÖZBEY’e kalıcı olabilmenin sırlarını sordum. 50 yıldır hayatımızda olan deneyimli markamızın başarısının sırlarını 5 noktada topladım.
1GÜVEN DUYGUSU YARATMAK.
Turizm, duygusal ihtiyaçlara cevap veren bir sektör. Bu yüzden verilen sözlerin tutulması ve müşterilerin kendilerini güvende hissetmesi bir zorunluluk. Kalıcı olmak isteyen her şirketin Setur gibi, müşterisine kulak vermesi, onların arzularına cevap verecek bir hizmet altyapısı geliştirmesi ve en önemlisi her şikayete hızla çözüm üretmesi gerekiyor. 2HİZMET KALİTESİNE YATIRIM YAPMAK
Araştırmalar, insanların kötü deneyimleri unutmadıklarını ve yaşadıklarını çevrelerindeki insanlarla paylaştıklarını ortaya koyuyor. Sosyal mecra çağında, müşteri görüşleri ve puanlamaları hayati bir öneme sahip. İnsanlar tercihlerini, reklamlara değil, internetteki yorumlara bakarak yapıyor. Bu yüzden, “Memnuniyetsiz müşteri kalmasın” ilkesiyle çalışmayanın yaşama şansı kalmıyor.
3İK VE SÜREÇ YÖNETİMINİ ÖNEMSEMEK
Otel, restoran, kafe gibi işletmeler çoğu kez elemanlarına yatırım yapmak yerine, bir an önce kâr etmeye odaklanıyor. Bu yüzden, hizmet kalitesinden feragat ediyorlar. Setur gibi kuruluşlar, kalıcı olabilmelerini kurumsal yapılarına borçlu. İnsan kaynaklarına yatırım yapıyorlar. Süreçlerini bilimsel biçimde yöneterek en zor koşullarda bile rekabet etmeyi başarıyorlar.
4MARKAYI YENİ ALANLARA YAYMAK
Setur örneğinde olduğu gibi bazı markaların pek çok alana yayılarak büyümesi mümkün olabiliyor. Bunun için, uzun vadeli yatırım planı yapabilen yatırımcılar gerekiyor. Koç Grubu, 50 yıldır Setur’a yatırım yapıyor. Kuruluş, 1970’lerde başladığı seyahat faaliyetlerini, bugün 4 ofis, 41 yetkili acente, 229 online acente, 23 Bookers Club üyesi ve 7 vize ofisiyle ülke genelinde 304 noktada sürdürüyor.
5ULUSLARARASI-YEREL DENGESİNİ AYARLAMAK
Setur, “Yumurtaları farklı sepetlerde taşımak” ilkesiyle büyüyen bir kuruluş. Çeşitlilik sayesinde, portföy yönetimini de başarıyla yürütüyor. Seyahat hizmetlerinde, yerli-yabancı turist dengesini korumaya özen gösteriyor. Yurtdışında yeni açılımlarla büyüyor.

Sosyal marka Demirdöküm
İLK 100 SOSYAL MARKA ARASINDA

Temelleri 1954’te atılan DemirDöküm, 2007’de Vaillant Grup bünyesine katıldıktan sonra markaya yapılan yatırımlar daha da arttı. Sosyal medyada paylaştığı içerik ve uygulamalarla öne çıkan DemirDöküm, Türkiye’nin köklü ve önde gelen markaları arasında yer alıyor.
YENİ KAMPANYA ÖN PLANDA
DemirDöküm Yönetim Kurulu Üyesi ERDEM ERTUNA, sosyal medya yatırımlarından aldığı sonuçlardan memnun olduğunu dile getiriyor. Verdiği bilgiye göre dijitalin toplam pazarlama yatırımları içindeki payı 2014’te yüzde 4 civarındayken 2015’te bu rakam yüzde 12’ye çıkmış. 2016’da ise yüzde 20’lere yaklaşması hedefleniyor. “Türkiye’nin Kombisi DemirDöküm Tabii ki” kampanyasında da dijital önde. Farklı şehirlerden 20 çocukla 15 sette çekilen ve popçu Yaşar’ın seslendirdiği kampanya, sosyal mecrada da yaygın bir biçimde yer bulacak.

Eko-Sistem Vodafone'a büyük ödül getirdi
Türkiye, Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nden bu yıl ilk kez Grand Prix-Büyük Ödül’le (medya dalında) döndü. Vodafone’un şiddet gören kadınlara yardım amacıyla geliştirdiği Kırmızı Işık “Aramızda” uygulaması Cannes Lions’ta 4 farklı kategoride 1’i Altın Aslan olmak üzere toplam 7 Aslan kazandı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ENDER BURUK ve Y&R Team Red İstanbul Kreatif Direktörü AYŞE AYDIN’la buluştuk. Başarı getiren formülü ortaya koymaya çalıştık.
1İNOVASYON İÇİN GEREKLİ İKLİMİ YARATMAK
Vodafone, pek çok platformda fikirlerin doğması ve gelişmesi için yatırım yapıyor. Örneğin Kasım 2014’te Türkiye Vodafone Vakfı (TVV), Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels’ın (BUBA) katkılarıyla yaratılan Vodafone Fikir Çarkı Girişimcilik Programı ile yenilikçi mobil teknolojilerin geliştirilip üretilmesine katkı sağlanması öngörülüyor.
 2TOPLUMSAL SORUNLARI ANLAMAK VE ÇÖZÜM ARAMAK
Vodafone Türkiye, sosyal projeler kapsamında kadınların bilişim teknolojileri ve özellikle mobil iletişim imkânlarından yararlanarak ekonomik hayata katılmalarına destek veriyor. Örneğin, Vodafone Önce Kadın Programı kadınların iletişim ihtiyaçlarını çözmenin yanı sıra ekonomiye eşit katılmaları ve girişimcilik fırsatlarından faydalanmasını hedefliyor. Kırmızı Işık kampanyasının başarısında, kurumun kadın sorunlarını yakından izlemek ve çözüm aramak için yıllardır yaptığı çalışmaların büyük payı var.
3YARATICI EKİP ÇALIŞMASI
Vodafone Türkiye, yeni fikirlerin yeşermesine olanak veren “demokratik” bir yapıya sahip. Düşünceler rahatlıkla paylaşılıyor ve tartışılıyor. Ayşe Aydın, Vodafone’un kendilerine büyük destek verdiğini ve yaratıcı fikirlerin doğması için gerekli ortamı oluşturduğunu belirtiyor. Güven, destek, saygı, sevgi ve birlikte çalışma kültürü olunca başarı da mutluluk da geliyor. 

APM Gıda ihracattaki iddiasını artırıyor
1998’den bu yana hem endüstriyel üretim firmaları hem de ev hanımları için yüzde 100 yerli üretim yaparak büyüyen APM Gıda ve Pastacılık, 160 çeşit ürünüyle 15 ülkeye ihracat yapıyor. Geçen ay APM Gıda Genel Müdürü İSMAİL KULAK’tan kuruluş ve sektörle ilgili bilgiler aldım. APM’nin aylık üretim kapasitesi 500 ton. Yeni tesisini, 5 milyon TL’lik yatırımla İstanbul Sultanbeyli’de açmayı planlayan kuruluş, bu yıl 60 milyon TL’lik bir ciro hedefliyor. Afrika, Ortadoğu ve özellikle Suudi Arabistan’da hızla büyüyen APM, önümüzdeki yıllarda üretimden ihracata ayıracakları payın yüzde 30’u bulması için çalışıyor. 2016 ciro hedefi ise 90 milyon TL.
 Türkiye’de pastacılık sektörü
* 30 bini aşkın pastane işletmesi
* 450 bin çalışan
* Pazarın büyüklüğü 200 milyon dolar. Ancak yüzde 60’ı ölçülebiliyor.
* 100’e yakın üretici. Sektörün yüzde 40’ına 5 firma hakim.
* Üretim ve tüketimin yüzde 75’i İstanbul ve Ankara’da.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz