Pazarlama

Aile Çiftçiliği Projesi genişliyor

23.02.2015 16:52:410
Paylaş Tweet Paylaş
Pazarlama
2023’te tarımsal GSMH olarak dünyanın ilk 5 ülkesi arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda, küçük üreticilerin desteklenmesi ve “aile çiftçiliği” kurumunun büyütülmesine ihtiyacımız var. Gelişmekte olan ülkelerdeki 3 milyar kırsal nüfusun 2,5 milyarı aile çiftçisi. Dünyadaki gıda üretiminin yüzde 70’i aile çiftçileri tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye’deki tarımsal işletmelerin yüzde 95’i aile çiftçilerinden oluşuyor. Bundan 61 yıl önce, Anadolu’da sayıları yüzbinleri bulan kooperatif üyesi pancar çiftçisinin birikimleriyle yerel üretimi ve tarımı desteklemek için kurulan Şekerbank, “aile çiftçiliği” konusunu sahiplenerek, bu konuya büyük yatırım yapıyor. Şubelerinin yüzde 65’i Anadolu’da olan kuruluş, Türkiye genelinde toplam 200’e yakın tarım bankacılığı uzmanından oluşan “Şekerbank Aile Çiftçiliği Bankacılığı” ekibine sahip. Şekerbank Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Grup Başkanı Aybala Şimşek’ten aldığım bilgiye göre geçen yıl başlattığı kampanya aracılığıyla, geliştirdiği ürünleri çiftçilerle buluşturan bankanın “Tarla Büyütme” kredileri hacimsel olarak yüzde 80 oranında artış göstermiş. Kuruluşunun 65’inci yılını kutlayacağı 2018 yılı sonuna kadar toplam 750 bin çiftçiye ulaşmayı hedefliyor. 

STK’lar da dijitalleşiyor Hızlı, yaygın ve etkin bir iletişim için, tüm kuruluşların iş yapma modellerini teknolojiyle birleştirmesi gerekiyor. 2003’ten beri otizmli çocukları erken tanı ve eğitimle topluma kazandırmak için çalışan Tohum Otizm Vakfı, bu alanda önemli bir adım attı. Bugüne kadar 46 bin çocuğu, otizm riski taramasından geçirilmesi, 6 bin öğretmen, bin 500 sağlık personeline otizm konulu eğitimler verilmesini sağlayan Vakıf, bilgi birikimini web üzerine taşıdı. Dileyen herkesin ülkenin herhangi bir yerinden ücretsiz ulaşabileceği bir eğitim portalı oluşturdu. Uzman bir kadro tarafından hazırlanan, otizm konusunda önemli bilgiler içeren, içeriği sürekli olarak güncellenen ve ücretsiz olarak faydalanılabilen www.tohumotizmportali.org portalinin 12 bin 385 üyesi var. Tohum Otizm Vakfı’nın kurucu başkanı Mine Narin ve genel müdürü Betül Selcen Özer, ihtiyacı olan herkesin ücretsiz olarak girip gerekli tüm bilgileri edinebileceği bu portali büyütmek ve içeriğini daha da zenginleştirmek için büyük çaba gösteriyorlar.
~
İyi yaşam için gerçekçe hedefler
2006’dan beri her yıl “İyi Yaşam Günlüğü” çıkaran Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’tan 5 maddelik bir özet aldım. İyi yaşam için Koçak’ın önerilerine kulak vermekte yarar var:
1. Gerçekçi olun. Küçük ve ulaşılabilir hedefler seçin. 
2. İyi beslenmeye başlayın. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek için kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun… Yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeye çalışın.
3. Somut ve ölçülebilir hedefler koyun. Hedeflerinizin olabildiğince net olması, hedefin ulaşılabilirliğini artırır. 
4. Başarılarınızı hatırlayın. Kendinizi motive ederken sadece sonuca değil sürece odaklanın. Yaptığınızz iyi şeyleri ve önceki başarılarınızı hatırlayın; iyiyi güçlendirin küçük farkları önemseyin. 
5. Başlamak sorun değil yarım bırakmak suçluluk yaratıyor. Diyete başlamaya karar vermekle ilgili genelde sorun yaşanmıyor. Ancak o diyete başlanacak zamanın belirlenmesi ve devam etmesi ciddi bir sorun. Bu nedenle ben “diyet” değil “iyi yaşam” veya “ ölçülü beslenme” kavramlarını kullanmaya çalışıyorum. 

Afyon'dan sonsuzluğa
Borusan’ın kurucu ve onursal başkanı Asım Kocabıyık’ın çalışma odası bir dijital sergi alanına dönüştürüldü. Küratörlüğünü Prof. Dr. Zafer Toprak, tasarım ve prodüksiyonunu ise Çağdaş Arpaç ve Fatma Türe’nin üstlendiği “Asım Kocabıyık: 88 &∞” Anı Odası” değerli işadamının 88 yıllık yaşamını anlatırken, ülkemizin geçirdiği dönüşüme de tanıklık ediyor. Anı Odası’nda merhum Kocabıyık’ın 1924 yılında Afyon’un Tazlar köyünde başlayan 88 yıllık yaşam öyküsü 7 ekrandan oluşan 5 metrelik bir videowall’da izlenebiliyor. Türkiye’nin en büyük dokunmatik ekranı olan bu videowall’u birçok kişi aynı anda interaktif olarak kullanabiliyor. Videowall, 10’ar yıllık dönemler halinde; aile, iş ve ülke eksenlerinde düzenlendi. Ziyaretçiler buradan Asım Kocabıyık’ın aile ve iş yaşamındaki gelişmelerle birlikte aynı yıllarda ülkede meydana gelmiş sosyal, ekonomik ve politik gelişmeleri de takip edebiliyorlar. 
~
Kadın girişimci sayımız 109 bine ulaştı
Kadın girişimciliğini geliştirmek hedefiyle 2012’de kurulan KAGİDER, bugün 307 üyeli büyük bir platforma dönüşmüş durumda. Son beş yılda erkek girişimci sayısı 19 bin azalırken, kadın girişimci sayısı 32 bin arttı. Bu rakamlar, 2009-2014 Ağustos arası yaklaşık 5 yıllık dönemde erkek girişimci sayısında yüzde 1,7 düşüşü, kadın girişimci sayısında ise yüzde 42’lik artışı ifade ediyor. Türkiye’de 10 yıl önce sadece 49 bin kadın girişimci buluyordu ve kadın girişimcilerin toplamdaki payı yüzde 4,5 düzeyindeydi. Bu oran 5 yıl sonra 2009’da yüzde 6,4’e, 2013 sonunda da yüzde 8’e yükseldi. 2014’te hızlanan artış paralelinde kadın girişimci sayısı 109 bini bulurken, oranı da Ağustos sonunda yüzde 8,9’a ulaştı. Geçen ay KAGİDER Başkanı Gülden Türktan’dan son dönemde yapılanları dinledim. KAGİDER, Girişimcilik haftası kapsamında İngiltere Lordlar Kamarası’nda, İngiltere Parlamentosu Girişimcilik Grup Başkan Yardımcısı Lord Ahmed’in ev sahipliğinde ve İngiltere’nin öncü kadın sivil toplum örgütlerinden Pink Shoe Club’ın işbirliği ile bir panel düzenleyerek, ülkemizi en üst düzeyde temsil etmiş. Yeni kurulan ve tüm kadın girişimciderneklerini tek çatı altında toplayan kadın girişimciportalı da KAGİDER’in yeni projeleri arasında dikkat çekiyor.
TÜHİD yeni yönetimle hızlı başladı
Türkiye’deki halkla ilişkiler uzmanlarını tek bir çatı altında toplayarak, meslek içi dayanışmayı sağlamak, mesleğin tanınması, yerleşmesi ve gelişmesine yönelik çalışmalar yapmak amacıyla 43 yıldır faaliyetlerini sürdüren TÜHİD, yeni yönetimiyle iddialı bir biçimde ilerlemeye başladı. Geçen ay, TÜHİD’in yeni yönetim kurulu başkanı Gonca Karakaş ve yönetim kurulu üyelerinden yeni dönem planlarını dinledik. Derneği gençleştirmek için üniversitelerle çalışmalar başlattıklarını ifade eden Karakaş, iletişim profesyoneli olmak isteyen gençlere destek olmak ve mesleki fırsatlar sunmak amacıyla, 30 yaş altı gençlerin, giriş aidatı ödemeden derneğe üye olabileceklerini söyledi. İletişim dünyasını, trendleri takip etmek için sosyal medyaya ve dijital içeriklere de hakim olmak gerektiğini anlatan Gonca Karakaş, dijital mecralarda iş yapan profesyonelleri de TÜHİD üyesi olmaya davet etti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz