Akıllı makineler ve akıllı pazarlama

Şirketler, pazarlama çalışmalarını abonelerine ait gerçek demografik bilgiler doğrultusunda yönlendirebiliyor ve etkinliklerini artıracak yaklaşımlar geliştiriyorlar.

26.05.2014 21:14:440
Paylaş Tweet Paylaş
Akıllı makineler ve akıllı pazarlama
Telekomünikasyon şirketleri, abonelerine ait gerçek demografik bilginin yanı sıra yaşam biçimleri hakkında da derinlikli veriye sahip. Şirketler, pazarlama çalışmalarını bu bilgiler doğrultusunda yönlendirebiliyor ve etkinliklerini artıracak yaklaşımlar geliştiriyorlar.

Geçen ay Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk ve Vodafone Türkiye Marka ve Pazarlama Stratejisi Bölüm Başkanı Bilge Çiftçi’yle sohbet ettim. Her ikisi de teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin pazarlamanın temel kuralının değişmediğine ve başarının müşterilerin hayatını kolaylaştırmaktan geçtiğine dikkat çekti.

MÜŞTERİYİ MOBİL AYAK İZİNDEN TANIMAK
Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk, genel kitlelere yönelik çalışmaların giderek yerini özel gruplara yönelik tekliflere bıraktığını belirtti. Ertürk'e göre müşterilerin ihtiyaçlarını anlamak için sadece pazar araştırması gibi beyana dayalı bilgilerden hareket etmek yeterli olmuyor.

Hikayenin bütününü anlamak, insanların kanallarda bıraktıkları “ayak izlerini” birleştirerek yorumlamak gerekiyor. Avea'nın farklı yaş, gelir ve yaşam biçimi alışkanlıklarına göre müşterilerini segmentlere ayırdığını belirten Ertürk, yaklaşımlarını şu cümlelerle özetliyor:

“Satın alma kararlarının yüzde 70’ini duygusal faktörler belirliyor. Müşterilerin dile getirmediği beklentilerini anlamak için araştırma bulgularını, GSM alışkanlıkları, internet kullanımı ve sosyal medya etkileşimi gibi verilerle birleştirmeye ihtiyaç var. Farklı segmentlere, farklı teklifler üretmenin, pazarlama çalışmalarının verimliliğini ve müşteri memnuniyetini artırmaya büyük katkısı oluyor.”

MAKİNELER ARASI İLETİŞİM
Dünya GSM Birliği’nin (GSMA) yaptığı bir araştırmaya göre 2020 yılında dünya çapında 24 milyar cihazın birbirine bağlı hale gelmesi ve bu cihazların sunduğu avantajlarla iş dünyasında 4,5 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratması bekleniyor.

Tahminlere göre bu değerin 1,2 trilyon dolarlık kısmı, Türkiye’nin merkezinde bulunduğu Avrupa ve Ortadoğu coğrafyasından gelecek. M2M (Makineler Arası İletişim) teknolojileri sayesinde operatörlerin müşterileri arasına, bireysel ve kurumsal abonelerin yanına makineler de ekleniyor.

Buzdolapları, tarım aletleri, ulaşım araçları, güvenlik sistemleri gibi pek çok cihaz operatörlerin yeni müşterileri oluyor. Vodafone Türkiye, son dönemdeki iletişim çalışmalarında M2M'in getirdiği inovasyonu, verimlilik artışını ve yükselen yaşam kalitesini vurguluyor.

Vodafone Türkiye Marka ve Pazarlama Stratejisi Bölüm Başkanı Bilge Çiftçi'nin verdiği bilgiye göre Vodafone 44 ülkede, makineler arası iletişimde kullanılan 11 milyondan fazla SIM karta sahip.

Türkiye’de özel kuruluşların yanı sıra belediyeler ve kamu kuruluşları için M2M çözümler üreten Vodafone'un iki projesi, özellikle dikkatimi çekti. Ege Orman Vakfı ile işbirliği içinde hayata geçirilen telemetri sistemi sayesinde İzmir’deki Bakioğlu Ormanı’nı 7/24 GSM teknolojisi ile izleniyor. Böylece orman, başta yangın olmak üzere olası tehditlere karşı koruma altına alınmış durumda.

Vodafone Süt Kayıt Sistemi ise süt üreten yüz binlerce çiftçiye ve süt sektörüne önemli katkılar sunuyor. Vodafone Süt Kayıt Sistemi'nde Vodafone Smart Tab'lar üzerinden tüm süreçler dijital ortama aktarılıyor. Çiftçiler SMS'le bilgilendiriliyor.

Türkiye ve d��nya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz