Başarının anahtarı"Sosyal İş"te

Pam Chandor’la Capital için özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Kendisine yeni dünya düzeninin dinamiklerini ve sosyal iş alanında neler yapılabileceğini sorduk.

4.05.2014 19:28:180
Paylaş Tweet Paylaş
Başarının anahtarı"Sosyal İş"te
Dünyanın önde gelen bilgi teknolojisi yazılım ve hizmetleri şirketi IBM, son yıllarda “sosyal iş” alanına büyük yatırım yapıyor. ABD’nin Orlando kentinde, 75 ülkeden gelen 5 bini aşkın katılımcıyı ağırladığı IBM Connect 2014 organizasyonunda da “sosyal iş” gündemin en önemli maddelerinden birisiydi.

Orlando’da, IBM’in küresel satışlardan ve sosyal işten sorumlu başkan yardımcısı (Global Sales VP Social Business) Pam Chandor’la Capital için özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Kendisine yeni dünya düzeninin dinamiklerini ve sosyal iş alanında neler yapılabileceğini sorduk:

IBM 1911’de kurulmuş, köklü bir marka. Bilgi teknolojisindeki hızlı değişime nasıl ayak uyduruyor?
IBM tarihi boyunca inovasyon odaklı çalışan bir şirket oldu. Dünyanın dört bir yanında, yeni teknolojiler geliştiren araştırma laboratuvarlarımız var. Teknolojiyi iş yaşamına uyarlamak ve insanların yaşamlarını iyileştirecek çözümler bulmak hedefiyle çalışıyoruz. Geçen yıl, dünyanın en çok patent onayı alan şirketi olduk. İnovasyonlarımız sayesinde, kendimizi sürekli olarak yeniden yaratmayı başarıyoruz.

Hangi alanlara odaklanıyorsunuz?
İnsanlar, internet aracılığıyla 7 gün 24 saat birbirlerine bağlı. Sosyal medya platformlarında, bilgi sürekli olarak yeniden yaratılıyor. Biz de bu uçsuz bucaksız bilgi birikimini anlamlandırmaya çalışıyoruz. IBM olarak 4 temel alan çerçevesinde çalışma yürütüyoruz:

1. Büyük veri ve analitik Müşterilerimize, kesintisiz bir biçimde üretilen muazzam veriyi anlamalarına, yorumlamalarına ve doğru tepkileri vermelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.

2. Mobil Şirketlere mobil cihazlar aracılığıyla çalışanlarına ve müşterilerine nasıl ulaşabileceklerini anlamaları için çözümler sağlıyoruz.~
3. Bulut Müşterilerimize veri merkezlerini, yazılımlarını, bilgisayarlarını, kısacası tüm altyapı ihtiyaçlarını bulutta yönetme imkanı sunuyoruz.

4. Sosyal iş Sosyal ağlardaki iletişim fırsatları sadece bir ürün veya bir bölüm için değil, şirketin tümü için kullanıldığında çok başarılı sonuçlar elde ediliyor. Biz de sosyal işe odaklanarak süreçleri nasıl daha iyi bir hale getireceğimizi araştırıyor ve çözümler sunuyoruz.

“Social Business Patterns” çalışmanızdan söz eder misiniz?
IBM olarak tüm başarılı örneklerimizi inceledik. Danışmanlarımız, dünyanın her yanında ve her boyuttaki şirketlere iş hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olacak 6 sosyal iş kalıbı gözlemledi.

Sosyal iş kalıplarımızı şöyle sıralayabiliriz: Uzmanlık bulmak, dış müşteriye ait içgörüler elde etmek, birikim paylaşımını artırmak, işe alım ve oryantasyonları geliştirmek, şirket birleşmelerini ve satın almaları yönetmek, işyeri güvenliğini sağlamak ve geliştirmek.

Şirketler müşterileriyle nasıl ilişki kurmalı?
Artık sadece bir internet sitesine sahip olmak bir şey ifade etmiyor. Müşterilere yakın olmak için çok kanallılık da yetmiyor. “Omni-channel” yaklaşımını benimsemelisiniz. Yani müşteri neredeyse siz de orada olmalısınız. Tüm kanallarda tüketiciye vereceğiniz bilginin yeterli, kolay anlaşılır, onların dikkatini çekecek yaratıcılığa sahip ve en önemlisi yararlı olması gerekir.~

Şirketler çalışanları için ne yapmalı?
Son yıllarda pek çok şirket, krizde ayakta kalmak için masraflarını kıstı. Eleman azalttılar. Ancak daha fazla tasarruf yapamayacaklarını ve en önemli değerleri olan çalışanlarına yatırım yapmaları gerektiğini anlamış durumdalar.

En iyi elemanları bulmak ve bünyelerinde tutabilmek için yöntemler arıyorlar. Yöneticiler çalışanlarını dinlemeli, anlamalı, onların görüşlerine değer vermeli.

Türkiye’deki kuruluşlar için ne öneriyorsunuz?
Bence şirketleriniz bir kuantum sıçrama yapmalı. Türkiye’nin genç nüfusu sosyal mecrada çok aktif. Ancak şirketler, hala çok geleneksel. Tepeden aşağıya doğru bir anlayışla yönetiliyorlar. Şirketlerin başındaki yöneticiler daha açık ve inovatif olmalı.

Sosyal ağların dinamiklerini anlamalılar. Yeni teknolojileri ve sosyal medyayı işlerinin doğal bir parçası haline getirmeliler. Müşterileriyle teknolojiyi kullanarak daha derin ve daha anlamlı diyaloglar kurma yollarını aramalılar.

Önümüzdeki 4-5 yıl için neler öngörüyorsunuz?
Geleceğin en önemli konusu yetenek yönetimi olacak. Kuruluşlar çalışanlarıyla olan diyaloglarını mükemmel hale getirmeye çalışacak. Sosyal ağlar, bu ilişkide merkezi bir rol oynayacak. Bulut konusu hızla gelişecek. Çok daha fazla inovasyon olacak. Dijital deneyim buluta taşınacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz