Cannes'deki farklılıklar neydi?

21.09.2015 16:42:080
Paylaş Tweet Paylaş
Cannes'deki farklılıklar neydi?
Cannes, birbiriyle kıyasıya yarışan reklamcılar, reklamverenler ve markalar için her yıl merakla beklenen bir organizasyon. Bu yıl ne farklılıklar vardı sorusunu sorduk. Manajans J. Walter Thompson Türkiye CEO’su Tuğbay Bilbay, Cannes’ı şöyle değerlendiriyor: 
REKLAMVEREN ÇOĞUNLUKTA
 “300’den fazla A+ konuşmacının kendi yenisini anlattığı festivalde sanırım raklam yaratıcılarının bir kaç katı kadar reklam veren var. Büyük patronların müşterilerini afilli plaj kulüplerinde ve bol yıldızlı Cote d’Azur restoranlarında ağırlama yarışı, eskinin naif yaratıcı ilham biriktirme telaşının önüne geçmişti sanki. Bu hayatın içinde durmadan kendinden bahseden, adını çığlık çığlığa haykıran, kötü esprilerle zevzeklik eden hiçbir markaya tüketiciler yer vermiyor. Markaların ürüne başrol veren 20, 30 saniyeye sıkışmış TV reklamları ve artık birbirinin aynısı olmaya başlamış uçuk sözde viral videolar işe yaramıyor. Son söz: TeamRed’i, Vodafone’u ve Mindshare’i canı gönülden kutlarım. GrandPrix’in bir rüya olmadığını, iyi fikrin sahiplenince nerelere gidebildiğini gösterdiler. Darısı hepimizin başına…” 
MARKALARIN ÖNE ÇIKAN STRATEJİSİ
 Manajans J. Walter Thompson Türkiye COO’su Emir Işık ise şu şekilde değerlendiriyor: “Unilever gibi büyük reklam verenler için ‘iyilik yapmak’ temel iş amacı olmuş durumda. Hatta iyilik yapmak raftaki satın almayla doğrudan ilişkilendiriliyor.” 

Amerikalılar nasıl harcıyor?
MEDYA HARCAMALARI DÜŞTÜ

Amerika’da en büyük 200 reklamveren, 2014’te reklam harcamalarını yüzde 2 artırarak 137,8 milyar dolara çıkardı. Bu rakam rekor büyüme olarak görülüyor. En büyük 200 reklamveren, medya harcamalarını yüzde 1,8 düşürdü. Bu kısıtlanan harcamalar içinde TV büyük rol oynuyor. Dijitale olan yatırım ise yüzde 13,3 arttı. Hesaplanamayan reklam harcamaları, 2013’te bütçeden yüzde 45 oy alırken 2014’te yüzde 47,8 oy aldı. 
P&G DİJİTALE YATIRIYOR
Procter&Gamble’ın CFO’su Jon Moller, “Reklam harcamalarımızı dijital ve sosyal medyaya, arama motorlarına ve videolara kaydırdık. Çünkü tüketicilerimiz bu mecralarda yer alıyor. Bu mecralar TV ve yazılı basından geri dönüşü çok daha yüksek” diyor. 
AZ REKLAMLA BÜYÜMEK
L’Oréal CEO’su Jean Paul Agon, “2014’te en çok büyüyen markalarımız aynı zamanda en düşük reklam bütçesine sahip markalar oldu. Örneğin, Kiehl’s, Urban Decay medya aracı kullanmadan en çok büyüyen markalarımız arasında” diyor. mediaPULSE ÖNE Cannes’deki farklılıklar neydi? 

ÖNE ÇIKANLAR
 VODAFONE

Vodafone, Kırmızı Işık projesi Cannes Lions’dan ödülle döndü. 62’nci Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali kapsamında bu yıl ilk kez ödül verilen Creative Data kategorisinde dağıtılan toplam 28 Aslan’dan iki tanesi Vodafone Kırmızı Işık projesiyle Y&R Teamred İstanbul’un oldu. Proje, Grand Prix’nin verilmediği kategoride biri gümüş diğeri bronz iki Aslan ile ödüllendirildi. 
FACEBOOK
Kuzey Amerika 500 milyon nüfusa sahip. Bu nüfusun 3’te 2’si Facebook’ta. Afrika’nın 1 milyardan fazla nüfusu var ve sadece 120 milyonu sosyal network’leri kullanıyor. Bu durum, Facebook’un göz ardı etmemesi gereken bir fırsat. Bu nedenle Facebook, Johannesburg’ta ofis açıyor. Afrika’nın internet altyapısı çok düşük. Facebook’un orijinal web sitesi bile bilinmiyor. Mobil internet patlama yaşarken Afrika’da akıllı telefon kullanımı çok düşük. Datayı edinmek çok pahalı. Facebook’un Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu başkan yardımcısı Nicola Mendelsohn, “Bu bölge, gelecek milyarlarca kullanıcımızın geleceği yer” diyor. 

Traktör markası iletişime başladı
Erkunt Traktör, 12 yıl önce kurulduğunda pazarda köklü ve güçlü markalar vardı. Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, “Bu kadar güçlü markaların arasında çiftçinin bizi hayatında nasıl konumlandıracağını bilmeyerek bu yola girdik. Ancak bugün sektörün en genç şirketi olarak pazarın 3’üncü büyük oyuncusuyuz” diyor. KAMPANYA HEDEFİ
27 ülkeye ihracat yapan Erkunt, bu yıl ilk defa yenilenen yüzü ve logosunu görücüye çıkarttı. Armağan, kampanyayı şöyle anlatıyor: “Bu kampanya bizim yenilenme sürecimizi anlatıyor. Şirket içindeki tüm süreçleri iyileştiren, israflardan arınmış bir üretim ve yönetim mantığıyla kullanıcısına en kıymetli olanı sunan ve ürününün arkasında duran Erkunt’un hikâyesi.”
KULLANILAN KANALLAR
Kampanya ağırlıklı olarak sosyal medya ve tematik kanallar üzerinden yürüyecek. Ayrıca gazete, radyo, web ve ilanlarla da desteklenecek. Kampanyanın 2 yıl boyunca devam etmesi bekleniyor.
ETKİLİ İLETİŞİM
Zeynep Erkunt Armağan, “Markalaşmanın ve bir üretici olarak marka iletişimi yönünden farklılaşmanın önemini çok iyi biliyoruz. Çiftçi için gerçekten ne kadar düşünerek, ciddiye alarak ve özverili çalıştığımızı ve onun gücüne güç kattığımızı sektörün bilmesini istiyoruz. Hedefimiz, düzenli yürüttüğümüz iletişim faaliyetleriyle marka bilinirliğimizi arttırmaktır.”

“Dünyanın 10 uzun yürüyüş yolundan biri olan 500 km’lik #likyayolu’nun kuzeydeki kardeşi bir #yeşilyol’umuz olsa keşke…” Uğurcan Ataoğlu / Alametifarika Ajans Başkanı ve Kreatif Direktörü
 Güven Borça / Markam Danışmanlık Şirketi Kurucusu “Şok marketlerinin kendi markası ‘bol tane’. Doğru iç görü üzerine kurulu dikkat çekici bir reçel markası olmuş.”
William Espey / Chipotle Mexican Grill Marka Yöneticisi “Back to the Start/Başlangıca Dönüş, 21’inci yüzyılın en önemli 15 kampanyasından biri seçildi. İncelemek isterseniz: http://adage.com/lp/top15/ ”
Steve Stoute / Translation Kurucusu ve CEO’su “İmkansızı yapabilmek hayal edip hayali gerçekleştirebilir kılmaktan geçer.”

Bu ay ilginizi ne çekti?
CANNES People Initiative CEO’su Banun Erkıran’ın dikkatini çeken konu şu oldu: “Cannes Lions Festival of Creativity’de gördüklerimiz sektörün radikal bir değişim içinde olduğunu gösteriyor. Parçalanmış uzmanlık alanlarının yakın gelecekte tekrar bir araya gelerek müşteriler için bütünleşik çözümler üretmesi gerekecek. Dijital, sosyal medya, yaratıcı çalışmalar ve medya tek çatı altında birleşecek. Markaya değer katan işlerin güçlü bir fikir/iç görüyle birçok farklı disiplinin uzmanlıkları doğrultusunda bir araya gelecek.”

COCA-COLA Coca-Cola’nın Ramazan için hazırladığı reklam, dünyanın birçok ülkesindeki reklamcıların dikkatini Coca-Cola, ambalajındaki logo ve etiketleri kaldırdı. Ambalajın bu halinde “Etiketler kutular içindir, insanlar için değil” mesajı yer alıyor. Kampanya McCann Worldgroup bünyesindeki Dubaili ajans FP7/DXB’ye ait. Ajans, kimlik temelinde fazlasıyla parçalanmış Ortadoğu’da bu özel Coca-Cola kutularının güçlü bir mesaj verdiğini belirtiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Dominos'un teknoloji farkı

10 NİSAN, 2019

Golin'in ajandası

4 ŞUBAT, 2019

OMNICHANNEL ETKİSİ

17 OCAK, 2019

Reklam bireysel oldu

5 ARALIK, 2018

Hero yok Shero var

5 EYLÜL, 2018

Türkiye'de bir ilk

14 MART, 2018

Daha hızlı olmak gerek

20 EKİM, 2017

Yeniden doğuş

19 EKİM, 2017

Yorum Yaz