KOBİ'ler de dijitalle büyüyor

2.10.2017 15:52:000
Paylaş Tweet Paylaş
KOBİ'ler de dijitalle büyüyor


Günümüzde internetin ve sosyal medya gücünün artmasını en çok değerlendiren sektörlerden biri reklam dünyası. Öyle ki KOBİ’ler de daha büyük hedeflere ulaşabilmek adına dijital pazarlamayı en fazla kullananlardan biri oldu. Dijital reklam yatırımlarının her geçen yıl artıyor oluşu, işletmelerin bu konuda farkındalık düzeylerinin giderek arttığına işaret ediyor. IAB Türkiye tarafından açıklanan 2016 yılı dijital reklam yatırımları raporu da bunu doğrulayan istatistiklere sahip. IAB Türkiye AdEx-TR sonuçlarına göre 2016 yılında dijital reklamlara yapılan yatırım miktarı, bir önceki yıla oranla yüzde 13,7 artarak 1 milyon 872 bin TL’ye ulaşmış durumda.
DOĞRU HEDEF KİTLE Adzzy’nin kurucu ortağı Baran Türkoğlu, “Her geçen gün daha fazla dijitalleşiyoruz. Artık herkes ihtiyaç duyduğu her şeye, dilediği zaman internet üzerinden ulaşabilmeyi istiyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için ise bu hedef kitlelerine, yani müşterilerine daha kolay ulaşabilmek anlamına geliyor. KOBİ’ler artık dijital reklamlarla büyüyor.”
SADAKAT KAZANIYOR Türkoğlu, KOBİ’lerin başarı hedeflerini daha kısa sürede gerçekleştirmelerinde dijitalden yararlandıklarını belirtiyor ve devam ediyor: “Dijital reklamlar, işletmelerin büyüme süreçlerinde marka bilinirliği sağlamaları ve itibarlarını güçlendirebilmeleri için önemli fırsatlar sunuyor. Dijital reklam çalışmaları sayesinde tüketiciler ile işletme arasında sağlam bir bağ kuruluyor ve tüketicilerin sadakatleri kazanılıyor.”
REKABETTE ÖNE ÇIKARIYOR Dijital reklamların KOBİ’lere sağladığı bir diğer avantaj ise rekabet ortamında birkaç adım öne geçebilmek için uygun bir zemin yaratabilmesi. Türkoğlu, “Online kullanıcılarda ulaşılabilir bir işletme algısı oluşturabilmeye katkıda bulunan dijital reklamlarla işletmeler, müşterilerin güvenini kazanabiliyor ve zihinlerdeki marka imajını kolaylıkla güçlendirebiliyor” diyor. Bu da onları rekabette bir adım öne çıkarıyor.

TV HALA EN GÜVENİLİR MECRA
Dijital ekonomi ortaya çıktığından itibaren TV’nin sona ereceği veya TV mecra yatırımının küçüleceği tartışılıyordu. Nitekim son yıllarda da tartışmalar sona ermiş değil. Union İstanbul Ajans Başkanı Mehmet Erkmen, “Ülkemizde insanların okumaktan öte seyretme alışkanlıkları devam ediyor. Ayrıca toplumun çok büyük bir kısmının televizyon seyretme alışkanlığının sürmesi, televizyonu en çok tercih edilen reklam yatırım aracı yapıyor. Ama dijital mecraların bu yıl yüzde 24 büyüme göstermesi de onu televizyonun en büyük rakibi yapıyor” diyor.
TV ÇAĞA AYAK UYDURACAK 30 yaş ve üzeri kişilerin TV seyretme oranının hala çok yüksek olduğuna dikkat çeken Erkmen şöyle devam ediyor: “Ben ilerleyen süreçlerde TV’nin de interaktifleşeceğine inanıyorum. Gerek Türk toplumunun mecra tüketim alışkanlıklarına baktığımızda gerekse güven endeksine baktığımızda hala TV’nin güven sıralamasında en üstlerde olduğu da ayrıca görülmesi gereken bir gerçek. Fakat son zamanlarda sadece internetten yayınlanan dizilerin takipçileriyle buluşması, dijital kanal için önemli bir işaret. Dolayısıyla TV bitmeyecek, sadece çağa ayak uyduracak.”
PASTANIN EN GÜÇLÜSÜ Erkmen, reklamverenler için TV’nin hala en güçlü kanal olduğunu belirtiyor. Yayılma hızıyla tercih edilen bir platform olan televizyonda reklam iletilerinin kısa, öz ve kışkırtıcı olması nedeniyle etkinliği çok yüksek olan bir reklam aracı olduğunu düşünüyor ve ekliyor: “Bu nedenle TV reklamlarının her dönemde olduğu gibi yüzde 58 oranla pastadaki en güçlü mecra olduğunu söylesek yanılmayız. Bu nedenle TV’nin uzun yıllar tüm bütçedeki büyük payını koruyacağına inanıyorum.”

“TEKNOLOJİDE FARKLILAŞMALILAR”
Mobil teknolojinin sayesinde de hızla yol kat eden online alışveriş sektörü, satış pazarlama kanalları arasında mobil pazarlamayı da öne çıkarmaya başladı. Bu farkındalıkla 2016 yılında önde gelen mobil mecralara yapılan reklam yatırımlarının 122 milyon TL düzeyinde gerçekleştiğini belirten CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer, bu yatırımlar karşılığında toplam 22,3 milyar reklam gösteriminin kullanıcılarla buluştuğunu söylüyor.
DİJİTALE YATIRIM ARTACAK Becer, “Kullanıcılar artık zamanının çoğunu dijital ve mobil ortamda geçiriyor. Sosyal kullanıcılara ulaşmak için işletmelerin geleneksel reklam harcamalarının dışında dijital mecralara yönelik çalışmalar yapması da gerekiyor” diyor. Bu durum da dijitale olan yatırımın artacağına işaret ediyor.
YENİ İHTİYAÇLAR Günümüzde mobile geçen internet kullanımıyla yeni ihtiyaçlar doğdu. Mobil oyun, mobil bankacılık, mobil tatil, mobil bilet gibi kavramlar girdi hayatımıza. Becer, “Durum böyle olunca dijital sektörde yapılan her adımda daha dikkatli olmak gerekiyor. Teknoloji artık çok farklı. Bu durumda şirketler de bu farklı teknolojiye farklılaşarak cevap vermeliler” diyor.

DİKKATİMİ NE ÇEKTİ?

DISPLAY REKLAM IAB Avrupa CEO’su Townsend Feehand: “Dijital ekosistemin gelişmesi reklam sektörünün bütününe bağlı. 11’inci AdEx Benchmark Araştırması diijitalin Avrupa ekonomisindeki önemini net biçimde gösteriyor. 2016’da display reklamlar yüzde 13,8 büyümeyle üst üste 3 yıldır diğer kategorilere göre daha iyi bir performans göstererek 16 milyar Euro’ya ulaştı” diyor.

DİJİTAL REKLAMCILIK IHS Technology Reklam Araştırmaları Direktörü Daniel Knapp: “Mobil ve video Avrupa online reklam sektörünün büyümesinde ana oyuncular olmaya devam etti. Dijital reklamcılığın kuralları ve pratikleri bu yeni formatlarla değişiyor. Ekranlar gelişiyor ve araştırmamız gösteriyor ki, pazarlamacılar ve yayıncıların ölçümleme, dağıtım, hedefleme ve kreatifte yeniliğe yönelik çalışmaları başarılı oluyor.”

 

ÖNE ÇIKANLAR
AJANS P&G Chief Brand Officer Marc Pritchard bir konuşmasında, P&G’nin kreatif işlerinin yüzde 95’inin ajanslarının yüzde 20’si tarafından yapıldığını söyledi. Pritchard bu kuyruğun geriye kalan yüzde 80’lik kısmını “çok uzun” olarak nitelendirdi: “Hala dijital ajanslara sahip olmamız benim için şaşkınlık verici bir şey. Basın, radyo ya da açıkhava ajanslarımız var mı? Tabii ki hayır. Çünkü ajanslarımızdan tüm mecralarda uzmanlaşmalarını bekliyoruz.”

TREND RAPORU Risk sermayesi şirketi Kleiner Perkins Caufield & Byers, 2017 Internet Trendleri Raporu’nu yayınladı. Global akıllı telefon pazarı doyuma ulaşıyor. 2015’te yüzde 10 oranında artış gösteren akıllı telefon sevkiyatları, 2016’nın aynı döneminde yalnızca yüzde 3 arttı. Mobil cihazlarda internet kullanımı süresi 2016’da 5,6 saat olarak belirlendi. Bu veri 2015’te 5,4 saat olarak görülüyordu. Masaüstü ve laptop kullanımları ise görece değişmedi: Sırasıyla 5,6 ve 0,4 saat oldu. Mobil reklam gelirleri 2016’da yüzde 22 artarak masaüstü reklam gelirlerini gölgede bıraktı.

Twitter…

Haluk Sicimoğlu/ THAAT’S IT’in Kurucu Başkanı.
“Yeteneksizliğinin farkında olmayan insan hayat boyu kıskançlığa mahkumdur.”

Alemşah Öztürk/ 4129Grey CEO’su
“En kaliteli takım çalışması, tarafların önyargısız birbirlerini dinledikleri, unvan bağımsız karşısındakinden öğrenmeye çalıştığı zaman olur.”

Draftfcb Peru’da Yartıcı Başkanı Humberto Polar

“FCB Mexico , Anneler Günü’ndeki reklamında çalışan annelerin mücadelelerini konu alan bir reklam filmi yarattı.”

Anselmo Ramos/DAVID Kurucusu
“Belirsizliğe inanın. Belirsizlik sizin daha önce görmediklerinizi yönetecek. Bu nedenle belirsizliği en yakın arkadaşınız yapın.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Dominos'un teknoloji farkı

10 NİSAN, 2019

Golin'in ajandası

4 ŞUBAT, 2019

OMNICHANNEL ETKİSİ

17 OCAK, 2019

Reklam bireysel oldu

5 ARALIK, 2018

Hero yok Shero var

5 EYLÜL, 2018

Türkiye'de bir ilk

14 MART, 2018

Daha hızlı olmak gerek

20 EKİM, 2017

Yeniden doğuş

19 EKİM, 2017

Yorum Yaz