Mutluluk en popüler tema

11.03.2016 15:00:470
Paylaş Tweet Paylaş
Mutluluk en popüler tema

Son zamanlarda büyük reklamverenler “mutluluk” temasına odaklanmış durumda. Bu durum bir tesadüf mü, trend mi yoksa uzun vadeli strateji mi? Sorunun cevabını FCB Artgrup’un eş başkanı Özgür Sağlam’dan aldık: 

YAYGIN DUYGU “Sürekli mutluluğun kullanılması tesadüf değil, Ipsos Türkiye’yi Anlama Klavuzu’nda ‘En Güçlü 5 Tutum’ sırasıyla inançlı olmak, çevre duyarlılığı, geçmişe özlem, küçük lüksler /küçük mutluluklar aramak ve evde yaşam oluşturuyor. ‘Küçük lüksler, küçük mutluluklar’ diye adlandırdığımız dördüncü sıradaki eğilimin yaygınlık oranı yüzde 70. Bir anlamda, reklam sloganı olarak topluma giden bu mesaj giderek içselleştirilmiş durumda.”
DUYGUSAL BAĞ ŞART Sağlam, Gallup’un yaptığı küresel mutluluk ölçümünde Türkiye’nin sonlarda yer aldığını, bunun da reklamcılar açısından ipucu olduğunu belirtiyor. Günümüz tüketicisinin giderek zorlaşan yaşam koşullarına, yoğun is¸ yaşamının stresine ve dünyada yaşanan ekonomik krizlere dikkat çeken Sağlam, bunların bireylerin mutluluk seviyesini aşağıya çektiğine dikkat çekiyor. Sağlam, “Ürünler ve hizmetler arasındaki farkın azalması, farklılaşmanın kolayca taklit edilebilmesi gibi koşullar, markaların müşterileriyle etkileşim içerisine girmesine ve duygusal bağˆ kurmasına neden oluyor” diyor.
ÖNCE GIDA KEŞFETTİ Önceleri daha çok gıda sektöründe faaliyet gösteren markalar tarafından kullanılan mutluluk pazarlamasına, günümüzde pek çok farklı alanda rastlamak mümkün. Sağlam, “Dünya ekonomisinde krizler yaşanmaya, is¸ stresi artmaya ve mutluluk ihtiyacı daha fazla hissedilmeye devam ettiği sürece, insanların mutluluğa ulaşma arzusu ve isteği bitmedikçe önümüzdeki dönemlerde markalar iletişim stratejilerinde mutluluk temasına daha çok yer ayıracaklar” diyor.

 

YENİ CEO’NUN HEDEFLERİ
Mindshare Türkiye’nin yeni CEO’su Bülent Yar oldu. Sektörün deneyimli ismi Yar’a hem yeni CEO olarak odağındaki konularını hem de sektör gelişmelerini sorduk. Yar, “Mecralara yapılan yatırım oranlarında 2015’e göre radikal farklılıklar görülmeyecek. 2016’da, yine birbiriyle iç içe geçmiş mecra örgülerine sahip kampanyaların sayısının arttığını göreceğiz. TV, dijital ve özellikle de mobille ortak kurgulanmış işler ön plana çıkmaya devam edecek” diyor.

İşte Bülent Yar’ın gündem maddeleri:

Zorlu geçen 2015 yılının ardından bu yılın da, jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan ekonomik sıkıntıların devam edeceği bir yıl olacağını düşünüyorum.

2.      Reklam pazarımız ise ekonominin büyümesine paralel olarak büyümeye devam edecek, ancak büyümenin dijital dışında diğer mecralarda farklılık göstermeyeceğini tahmin ediyorum.

3.      Böyle bir ortamda öncelikle portföyümüzde bulunan müşterilerimizin iş hedeflerine ve iş kârlılığına ulaşmalarına yardımcı olmak, rekabete karşı korumak ve değişen ekosistemine yönelik çözüm üretebilen iş ortağı olma konumumuzu korumak istiyoruz.

4.      Öncelikli olarak tabii ki var olan müşterilerimizi korumayı, ama aynı zamanda portföyümüzde müşterisi olmayan sektörlerde yeni müşteri kazanmayı planlıyoruz. 

 DOĞAL REKLAM YÜKSELİŞİ SÜRDÜRECEK

Native advertising (Doğal reklam) trendi, tüm dünyada sosyal medya araçlarının artışıyla ortaya çıkmış yeni bir olgu. Bu yeni olgunun yansımalarını ve nasıl kullanıldığını Bera Medya Grubu CEO’su Alper Afşin Özdemir’e sorduk:
NASIL DOĞDU? “Kullanıcı neredeyse reklam da orada olmak zorunda. ‘Native ad’ dediğimiz doğal reklamların yaygınlaşmasının kaynağında kullanıcı ve mecralardaki değişim yatıyor. Dijital pazarlama alanında son yıllara damgasını vuran cümleyi artık hepimiz biliyoruz: ‘İçerik kraldır.’ İçeriğin gücü hiç durmadan artarken, ‘interruption’a (araya girene) dayalı reklam modellerinin de sonunun gelmeye başladığını görüyoruz. Televizyon mecrasındaki ürün yerleştirme çalışmalarının yaygınlaşması da benzer bir değişimin sonucu aslında.”
GERİ DÖNÜŞÜ YÜKSEK Özdemir, hedef kitlenin tüketmek istediği içeriği hazırlayıp reklamları da o içeriğe yedirmek durumunda olduklarını belirtiyor. Bu şekilde “doğal olarak” tüketilen reklamların geri dönüşlerinin diğerlerine oranla çok daha yüksek olduğunun altını çiziyor. Özdemir, “Kullanıcıların içeriği paylaşması, marka adına içeriği çevresine ulaştırması ‘native ad’i dijital bir WOM (ağızdan ağza pazarlama) aracına dönüştürüyor” diyor.
YAYGINLIĞI ARTACAK Özdemir, içerik pazarlamasının bir sonucu olarak çıkan bu trendin, mecra sayısının artmasıyla kesinlikle daha da yaygınlaşacağını düşünüyor. Doğal reklamı kaliteli içeriklerin yayınlanması ve hedef kitleye ulaşması için kullanılan bir dağıtım modeli olarak değerlendiren Özdemir, “Birçok yayıncının bu alana yatırım yaptığını biliyoruz. Bu reklamın iyi örneklerini ülkemizde görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor” diyor.

 
ÖNE ÇIKANLAR

1. HEDEF KİTLE Saatchi&Saatchi’nin stratejik bilgi direktörü Mary Mills, annelere yapılan pazarlama iletişiminin yanlış olduğunu düşünüyor. Saatchi&Saatchi’nin 8 bin anne üzerine yaptığı global araştırmasında, annelerin yüzde 51’i pazarlama şirketlerinin onları anlamadığını düşünüyor. Mary Mills, “Anneler çok önemli hedef kitlesi. Annelere yönelik yapılan pazarlama iletişimini çoğu şirket yanlış yapıyor. En başarılıları P&G ve Unilever. Reklamcıların çoğu annelere yönelik pazarlama yaparken, modern anneyi anlamıyor. Yanlış yapılan reklamcılık markalara zarar veriyor. Bugün annenin ne olduğunu, ne yaptığını iyice anlamak gerekiyor ve ona göre pazarlama stratejisi oluşturulmalı” diyor.

 2.TREND Business Insider’ın CEO’su Henry Blodget, medyanın geleceğine ilişkin öngörülerde bulundu. Blodget, bu trendleri şöyle anlatıyor: “Dijital medya tüketimi büyüyecek. Tüm medya araçları iç içe geçecek. Video, müzik ve dijital baskı tırmanışa geçecek. Doğal dijital reklamcılık markalar için vazgeçilmez olacak. TV’ler, gazetelerin yaşadığını yaşayacak ve düşüşe geçecek. Tüketiciler, güç ve varlık konularına daha fazla odaklanacak. Bir sonraki büyük platformalar akıllı saat, akıllı araba ya da sanal gerçeklik olmayacak.”

 

DİKKATİMİ NE ÇEKTİ?

1.DİKEY VİDEO Kramp’ın başkanı Ahmet Akın özellikle şu konulara dikkat çekiyor: “Sinema ve TV ekranlarının geleneksel olarak yatay olması nedeniyle yakın döneme kadar tüm videolar yatay formatta çekiliyordu. Mobilin yükselişi, dikey olarak kullandığımız cep telefonlarını format belirleyici konumuna getirdi. Yatay videodan dikey videoya geçiş başladı. Snapchat bu konuda önde giden platformlardan birisi. Periscope gibi canlı yayın uygulamaları da kitlelere dikey videoyu sevdirmeye başladı. Las Vegas’ta yapılan Consumer Electronics Show’da (CES) bazı TV monitörlerinin çevrilip dikey olarak kullanılması, bu trendin mobil içerik tüketimiyle sınırlı kalmayacağını gösteriyor.”

 2.MECRA JWT Türkiye CEO&COO’su Tuğbay Bilbay’ın dikkatini çeken konular şöyle: “Canlı yayında yeni boyuta geçtik, hepimiz birer yayıncı olduk. Bu trendi bu yıl da çok daha fazla markalı ve derin olarak yaşayacağız. Dünyanın uzaktan kumandası olan mobil, hayatımızı değiştirmeye başladı. Dönüşü yok. Mobil artık 1 numaralı mecra.”

 

Twitter

1. Jason Musante/Havas Yönetici Direktörü
“Sektörde belki ilk defa gelecek, geçmişi anlayanlar tarafından algılanmayacak.”

2. Anselmo Ramos/DAVID Kurucusu
“Biz hayal işindeyiz. Ancak hayal için bile olsa odayı terk etmeyin.”

3. Haluk Sicimoğlu/ Alice BBDO Strateji Direktörü

Konkur süper geçtiyse şüphelen, kötü geçtiyse kabullen, tepkisiz geçtiyse dua et.”

4. Alemşah Öztürk/4129Grey CEO’su
“Balparmak’ın ‘Katla Bal’ fikri kime ait yaw, çok iyi!”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Dominos'un teknoloji farkı

10 NİSAN, 2019

Golin'in ajandası

4 ŞUBAT, 2019

OMNICHANNEL ETKİSİ

17 OCAK, 2019

Reklam bireysel oldu

5 ARALIK, 2018

Hero yok Shero var

5 EYLÜL, 2018

Türkiye'de bir ilk

14 MART, 2018

Daha hızlı olmak gerek

20 EKİM, 2017

Yeniden doğuş

19 EKİM, 2017

Yorum Yaz