İletişim dünyası tüm kuralların baştan yazıldığı bir dönemden geçiyor. Mesajın tek yönlü ulaşmadığı, istenildiği an, istenilen yerde, istenilen hedef kitleye ulaşma imkanı olan, yaratıcılığın daha da önemli hale geldiği bir dönemden bahsediyoruz. Hem sektörde yaşanan değişimleri hem kendi ajansına bu değişimin nasıl yansıdığını Manajans JWT Türkiye CEO&COO’su TUĞBAY BİLBAY ile görüştüm: İSPATLI ETKİ “Son yıllarda yaşadığımız en önemli değişiklik, kendimizi insanların daha çok var olduğu alanlara yöneltmemiz oldu. Mobil başta olmak üzere dijital kaslarımızı geliştiriyor ve markalanmış eğlence konusunda daha önce yapılmamış işlere imza atıyoruz. Yarattığımız fark ve ispatlı etkiyle markalarımıza büyük ilgi ve çok para kazandırıyoruz.” YARATICILIK DEĞİŞTİ Gerçek zamanlı bir dönem bu. Bu nedenle hızlı olmak her mecrada önemli ve şart. Yine de temel ihtiyaç hala gerçek yaratıcılık. Hatta her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var ona… Ancak, yaratıcılık artık sadece iyi slogan, tatlı komiklikler, akıl çelen demolar, markalı türküler yapmak değil. İş daha çok tüketiciyle ilişkide yeni yollar bulabilmekten, ürün geliştirmeden ve bu ürünleri hayatın içine sokarak arzu yaratabilmekten geçiyor. REKLAMCI NE YAPMALI? Reklamcı, ürünü tasarlayanların ve marka sahiplerinin yanındaki
koltuğa oturduğu zaman fark yaratabilir diye düşünüyorum. Aksi takdirde eski reklamcılık
yöntemleriyle medyaya dolgu üretmekten başka bir şey yapmak mümkün değil.”
ÖNE ÇIKANLAR
FB Yandex
FB Yandex reklam filmi çekimi eylül ayında Fenerbahçe Faruk Ilgaz tesislerinde gerçekleşti. Alametifarika Reklam Ajansı’nın koordinatörlüğünde gerçekleşen reklam filminin yönetmenliğini Serdar Erener, yapımcılığını 25 Film gerçekleştirdi. Çekimde Fenerbahçeli 5 futbolcuyla birlikte Fenerbahçe Sportif Direktörü Giuliano Terraneo da yer aldı. Fenerbahçe Spor Kulübü, Yandex ile işbirliğine giderek taraftarların FB Yandex arama motorunu indirip yaptığı her arama üzerinden kulübe ek katkı sağlayacak bir projeye imza attı. 2020 PAZARLAMA TRENDİ
GE Global Pazarlama Yöneticisi Linda Boff, “2020’de sanal gerçek olacak. Sanal bizim muhteşem hikayelerimizi anlattığımız yer olacak. Evler, TV’ler, arabalar, makineler, üzerimize giydiklerimiz, ışıklar her şey birbiriyle iletişim haline geçecek. Çok daha yeni medya uygulamaları çıkacak. Tüm bu karmayı yönetebilecek, kendi izleyicini sahiplenebileceksin. Toplumlar, müşteriler, tüketiciler hiç olmadığı kadar bir arada olacak.
Twitter
“100 en başarılı yaratıcı insan arasında yer aldığım için onurlandım. Bu liste çok etkileyici. bit.ly/1KfEnVz“ Maria Scileppi/72U Direktörü
Neel Williams/ The Martin Kreatif Direktörü
7 saniyede etkilemeyi gerçekleştirmek önemli. Ama esas konu bunu yaparken aslında 7 saniyede insanları nasıl etkilediğinizi bilmemeniz.
Volkan İkiler / Concept Yönetim Kurulu Başkanı
Vuslat Doğan Sabancı haklı 67 yıllık #Hürriyet öyle kolay kolay yıkılamaz. Teröre ve şiddete hayır.
Haluk Sicimoğlu / Alice / BBDO Türkiye Başkanı
“Şeytana bi bağırdım ‘KAPA ÇENENİ BE GEVEZE’ diye... Meğer ne tırsık herifmiş, sustu hemen...”
Dünden bugüne ne değişti
Siyasi istikrarsızlık ve ekonomik dalgalanmalar reklamcılık sektörünü nasıl etkiliyor? Bu sorunun yanıtını almak için Türkiye’nin en önemli ajanslarından Alameti Farika’nın Ajans Başkan Yardımcısı Gökhan Akbay ve Reklamcılar Derneği - Reklamcılık Vakfı Genel Müdürü AYŞEGÜL MOLU ile görüştüm: BRIEF SAYISINDA ARTIŞ VAR Alameti Farika’nın Ajans Başkan Yardımcısı Gökhan Akbay şu değerlendirmeyi yapıyor: “Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ne bu sektörde çalışmak isteyen kişi sayısı ne de bizimle çalışmak isteyen müşteri sayısın da bir azalma var. Ekonomik belirsizlik, seçim ortamı ya da siyasi istikrarsızlık şu ana kadar bizim çalışmalarımızı etkilemiş değil. Aksine yaz döneminin sona ermesiyle brief sayısında artış var. Tabii herkes bir yandan da piyasaları gözlemliyor.” GSMH’YE ETKİSİ Öte yandan Reklamcılar Derneği-Reklamcılık Vakfı Genel Müdürü Ayşegül Molu ise görüşlerini şu şekilde paylaşıyor: “Ekonomik durgunlukta nispeten zamana yayılan, toplumsal olaylarda ise ani ve kısa süreli daralmalar görülebiliyor. Reklamcılık; fiyat rekabeti yaratarak, medya ve diğer yaratıcı endüstrileri destekleyerek, innovasyon ve farklılaşmaya katkı sağlayarak, dijital ekonomiyi büyüterek, pazarların büyümesine katkı sağlayarak, sosyal - iş ve istihdam katkısıyla ve hizmetlerin dış satımı yoluyla GSMH’yi de etkiliyor. PAY KAYBETMEMEK İÇİN... Marka ölçeğinde konuya bakarsak, pazar liderliğinin ve pazar paylarının kriz ortamlarında önemli ölçüde değişikliğe uğradığını görebiliyoruz. Kesintisiz iletişim yapan markalar yerini korurken, kesinti yapanlar durgunlukta kaybettikleri pazar payını/ciroyu telafide güçlük çekebiliyor.”
BU AY İLGİNİZİ NE ÇEKTİ? EMOJİ Dekatlon Buzz Yönetici Ortağı Vadi Efe son dönemde EMOJI’lerin kullanımına çok dikkat çekiyor ve devam ediyor: “Markalar, hem sosyal iletişimlerinde hem kampanya kurgularında EMOJI’lere sıklıkla yer veriyor. General Motors’un sadece emoji’ler kullanarak yazdığı basın bülteni enteresandı. Ek olarak, Yemeksepeti son dönemde hem dijital girişim ve başarı hikayesi, yönetimsel kararları ve de son dönemde hayata geçirdiği veri görselleştirme kampanyası ‘İyi Yedik’ ile çok konuşuldu.” TREND MediaSense, İngiltere’deki reklamcılar grubu ve İngiliz Reklamcılar Toplululuğu Medya 2020 raporunu açıkladı. MediaSense’in Kurucu Ortağı Graham Brown raporu şöyle özetliyor: “Şirketlerin pazarlama departmanları medya ajans işlerini şirket içinde yapmaya karar veriyor. Medya ajanslarının ne yaratıcı kültürü ne yönetim danışmanlığı pozisyonu var. 5 yıl içinde pazarlamacıların yüzde 60’ı içerik geliştirilmesini şirket içinde yapacaklar. Yaratıcı ajansların ise çalışma alanları çok daha farklılaşacak. Hayatta kalmak için. Şirketler, medya ajanslarını daha fazla kontrol altında tutacak.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?