TV'nin hakimiyeti sürüyor

19.01.2017 12:21:280
Paylaş Tweet Paylaş
TV'nin hakimiyeti sürüyor
Reklamcılar Derneği, 2016 yılı reklam yatırımları çalışmasının ilk 6 aylık sonuçlarını açıkladı. Sektör yüzde 14 büyürken reklam yatırımları toplamda 3 milyar 662 milyon TL’ye ulaştı. Yatırımların yüzde 53,2’sini televizyon, yüzde 14,75’ini basın, yüzde 22,07’sini dijital, yüzde 6,42’sini açıkhava, yüzde 2,27’sini radyo ve yüzde 1,3’ünü ise sinema reklamları oluşturdu. 2016 sonu için yüzde 10’luk bir büyüme öngörülüyor. Reklamcılar Derneği Başkanı KAYHAN ŞARDAN ile bu yılki reklam yatırımlarını değerlendirdik.

SEKTÖRDE NELER OLDU?
Şardan, ilk 6 aylık rakamların ümit verici olduğunu düşünüyor. Yüzde 14’lük büyümeyi basın hariç tüm mecralarda gördüğünü belirten Şardan, şöyle devam ediyor: “Elbette temmuz ayında yaşanan olaylar, belli bir duraksama yaşattı. Buna rağmen gözlemlediğimiz kadarıyla irili ufaklı tüm markalar, iletişim bütçelerinde büyük bir kesintiye gitmeden ağustos ayı sonlarına doğru medya çalışmalarına başladı ve aynı hızla da devam ediyorlar.”

ATILIMDAKİ SEKTÖRLER
Şardan, sektörün 2016 yılını çift haneli büyümeyle kapatacağını düşünüyor. İletişim, inşaat, perakende, otomotiv ve hızlı tüketim gibi öncü pazarların, yine büyümede lokomotif sektörler olacağını düşünüyor. 2016 yılında ölçümleme anlamında ciddi bir atılım yapan radyo ve açıkhavanın, önümüzdeki dönemde önemli büyüme rakamları yakalayacağını tahmin ediyor ve şöyle devam ediyor: “Dijital zaten son yıllarda sürekli iyi performans göstererek büyüme trendini devam ettiriyor. TV, görünen o ki reklam pazarının yüzde 50’sini sahiplenmeye önümüzdeki yıl da devam edecek. “

ÖNE ÇIKANLAR
MOBİL

Diageo’nun başkan yardımcısı Venky Balakrishnan Iyer, bu yıla ilişkin çok önemli bir konuya dikkat çekiyor: “2016’da Amerika’da e-ticaretin yüzde 25’i mobil mecralar aracılığıyla gerçekleşti. Çin’de ise e-ticaretin yüzde 55’i mobil olarak sağlanıyor. Bugün mobil ekranlara içerik sağlayan yaratıcıların, reklam yapmanın ötesinde yeteneğe ihtiyaçları var. Mobil iletişimle birlikte pazarlama, satış ve iş modelleri tek bir çatı altında birleşti. Müşteri yolculuğunda attığınız her adımı fırsata dönüştürmelisiniz.”
ONLINE
InSkin Media tarafından 4 bin 300 tüketiciyle yapılan araştırmaya göre online reklamlar kullanıcılar tarafından yaklaşık 0,7 saniyede görülüyor. Research Now ve Sticky’e göre ise online reklamların yüzde 25’i hiç görülmüyor. 3’te 1’i, 1 saniyede ve yüzde 42’si ise 1 saniyeden daha fazla sürede görülüyor. InSkin Media’nın ticaret başkanı Steve Doyle online reklamlarla ilgili şunları söylüyor: “Bir reklam kampanyası 3 aşamada gerçekleşmeli: Reklamın görülme olasılığı var mı, gerçekten bakılabilir bir reklam mı ve etkisi ne olur?”

Jessica Walsh / Sagmeister & Walsh Ortağı ve Sanat Yönetmeni “Twitter’ı sadece şikayet etmek için kullandığımı fark ettim. Özür dilerim. Instagram’da nedense daha pozitif biriyim.”
  
Yaşar Akbaş / Happy People Project Başkanı “Az önce yaptığı espriye açıklık getiren bir buzdolabı reklamı izledim galiba?!:)))”

Maria Scileppi / 72U Direktörü “Tasarımcıların yeni dönemi, veriyi kendi mecraları olarak kullanmak.”

Haluk Sicimoğlu / Alice BBDO Strateji Direktörü “Bu yeni marketing curriculum gerekli, çünkü Tanrı ‘tüketiciyi bir hayvan’ olarak yaratmamıştır. Tanrı insanı yaratmıştır ve insan da seçimler yapar.”

Muse Network 3 kat büyüdü
Video odaklı içerik ajansı olan Muse Network, sektöre 2015 yılında giriş yapmasına rağmen bu yılı 3 kat büyümüş olarak kapatmayı planlıyor. Geçtiğimiz aylarda Azerbaycan’da yeni bir ofis açtıklarını belirten Muse Network Genel Müdürü SERDAR EKREM ŞİRİN, sırada Türk Cumhuriyetleri, Rusya ve Arap dünyası olduğunu belirtiyor. Şirin, “İlk aylarda ‘Bizim zaten dijital ajanslarımız var’ şeklinde yorumlarla karşılaşıyorduk ama zamanla yaptığımız işin farklılığını görerek ikna olan markalarla ne mutlu ki iyi bir yol kat ettik” diyor.
DÜŞÜK BÜTÇELİ ÜRETİM
Muse Network’ün çok büyük bir Youtube ve Instagram fenomen network’ü var. Şirin, “Bu kanalları büyütürken ya da kampanyalar özelinde organik içerikler üretirken iş birliği yapıyoruz. Bir de video üretimi hala yüksek bütçeli görülüyor. Bu yüzden de markalar çekiniyor. Aslında öyle değil, düşük bütçelere seri üretim yapmak mümkün” diyor.
GÜÇLÜ TARAFI
Ana mecraları Youtube, ancak Instagram ve Facebook’un video tarafına yatırımlar arttıkça bu mecralarda da işleri artıyor. Şirin, şöyle devam ediyor: “Youtube’da çok izlenen video sahibi olmak sanatçıların da, fenomenlerin de, markaların da en büyük amacı. Ayrıca markalar içeriklerinin ilk sırada yer almasını istiyor ve bu da en güçlü olduğumuz taraflardan biri.”
SEKTÖRÜN GELECEĞİ
4,5G ile birlikte video tüketiminin iyice arttığını belirten Şirin, trafiğin yüzde 60’ının mobilden geldiğinin altını çiziyor ve devam ediyor: “Yani, elimizdeki cihazlara göre üretilmeyen içeriklerin izlenme şansı çok az. Önümüzdeki yıllarda dijital ajanslar video içerik merkezli çalışmaya odaklanamazsa kaybolup gidecek. Video pazarlama ajanslarının sayısı artacak ve büyük network’ler bu tarz ajansları satın alma yoluna gidecek.”

DİKKATİMİ NE ÇEKTİ?
ANLIK ALIŞVERİŞ

Iris Worldwide’a göre Y ve Z jenarasyonu anlık alışveriş yapmıyor. Iris Londra’nın planlama direktörü Peter Wilson, şöyle anlatıyor: “Alışveriş onlar için KFC yerine McDonald’s’ı seçmek kadar önceden karar verilmiş bir süreç. Amerika’da, İngiltere’de ve Brezilya’da 900 kişiden oluşan araştırmada, alışveriş için sosyal medya kullanılıyor. Amerikalılar Facebook, Instagram ve Pinterest, İngilizler Snapchat ve Instagram, Brezilyalılar ise WhatsApp kullanıyor. Z jenerasyonu ise yaptığı alışverişi paylaşmak istemiyor.”
İLETİŞİM
Sosyal medya ve teknoloji reklam sektörünü hiç kuşkusuz devrim niteliğinde dönüştürdü. Ancak online yazılı ve tasarım şirketi MOO’nun içerik editörü Alex Maddalena, klasik yöntemlerin bazen daha verimli olduğunu şu sözleriyle anlatıyor: “Çalışmalara göre yöneticilerin yüzde 77’si yüz yüze toplantıları tercih ediyor. Yüz yüze iletişimin uzun vadeli iş ilişkilerine olumlu etkisi ise yüzde 95. LinkedIn veya Jobvite işe alım konusunda çok iyi network’ler olabilir ama iyi bir ekip kurmak için şirketin kültürüne uygun olup olmadıklarını anlamak için birebir iş ortamında görülmeleri gerekiyor.”

Snapchat büyümeye devam edecek
Emarketer’ın uzmanları Snapchat’in reklam gelirinin 2017’de 935 milyon dolara 2018’de ise 1 milyar 700 milyon dolara ulaşacağını öngörüyor. Snapchat’i domine eden hedef kitle 18-34 yaş aralığındaki gençler. comScore’a göre Snapchat kullanıcılarının yüzde 76’sı 35 yaş altı. Şirketin bu genç hedef kitle izleyiciliğiyle önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği öngörülüyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Dominos'un teknoloji farkı

10 NİSAN, 2019

Golin'in ajandası

4 ŞUBAT, 2019

OMNICHANNEL ETKİSİ

17 OCAK, 2019

Reklam bireysel oldu

5 ARALIK, 2018

Hero yok Shero var

5 EYLÜL, 2018

Türkiye'de bir ilk

14 MART, 2018

Daha hızlı olmak gerek

20 EKİM, 2017

Yeniden doğuş

19 EKİM, 2017

Yorum Yaz