Piyasalar, 2018 yılını yılı iki farklı yarı olarak yaşadı. İlk yarıda daha sakin bir piyasa ortamı varken, ikinci yarıda yüksek volatilite ardından dengelenme çabaları gözlendi. Peki 2019 için ne bekleniyor? Yılın ilk üç ayı için yaptığımız küçük ankete yanıt veren sekiz finansçı CEO’ya göre ‘dengelenme’ süreci devam edecek. İyimser beklentiler, yılın ikinci yarısını işaret ediyor.
BORSA: Yılın ilk çeyreği için borsa endeksi tarafında 90.000-100.000 bandındaki hareketin süreceği beklentileri yüksek. Bir katılımcı 90.000’in altını işaret ederken bir katılımcı da 100.000’in üstü beklenti içinde.
DOLAR/TL: Döviz açısından zor bir yılı geride bıraktık. Ağustos ayındaki kırılımda 7,20 TL seviyelerini gören dolar kuru, sonrasında alınan tedbirler ve ABD ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesiyle 5,00-5,50 bandına geriledi. 2019’un ilk çeyreğinde de katılımcıların beklentisi bu aralıktaki hareketin devamı yönünde.
GÖSTERGE FAİZ: Burada temel belirleyici enflasyon ve Merkez Bankası’nın hamleleri olmaya devam edecek. Enflasyonda gerilemenin yılın ilk çeyreğinde gerçekleşmeyeceği düşüncesini ağırlığını korumaya devam ediyor. Böyle bir ortamda da yüzde 19,00’un altı bir beklenti şimdilik yok. Ancak yüzde 22’nin üstü de beklenmiyor.
PİYASA TAKVİMİ
Makro göstergeler önemli
3 Ocak: Türkiye, TÜİK ÜFE verileri
4 Ocak: Euro Bölgesi, TÜFE verileri
4 Ocak: ABD, tarım dışı istihdam
9 Ocak: Türkiye, TCMB, cari açık
13 Ocak: Türkiye, merkezi yönetim bütçe dengesi
15 Ocak: Türkiye, işsizlik oranı
15 Ocak: Türkiye, TÜİK, Sanayi Üretim Endeksi
16 Ocak: Türkiye, TCMB faiz kararı
18 Ocak: ABD, kapasite kullanım oranı
24 Ocak: Avrupa MB faiz kararı
30 Ocak: ABD, FED faiz kararı
SORU-YANIT
“Normalleşmeye devam ederiz”
Getir CEO’su Nazım Salur
Biz hızlı büyüyoruz. Ancak faizlerdeki artış büyüme hızımızı biraz yavaşlatıyor. Faizler nasıl hareket eder?
Ziraat Portföy Genel Müdürü Uğur Boğday
“Türkiye’de yaz aylarında TL varlık fiyatlamalarında görülen aşırı zayıflık ve oynaklık eylül ayında TCMB ve ekonomi yönetiminin almış olduğu önlemler sayesinde normalleşmeye başladı. Kasım ayında enflasyonda görülen kısmi iyileşme muhtemelen aralık ayında da devam ediyor olacak. Yaz aylarında yaşanan dalgalanmanın etkisiyle ekonomide yaşanan yeniden dengelenme sürecinin bir süre daha, özellikle gelecek yılın ilk aylarında da devam etmesini bekliyoruz ve ekonomik aktivitenin görece daha ılımlı seyredeceğini öngörüyoruz. 2018 yılında zayıf bir seyir gösteren TL varlıklar fiyatlamaların 2019 yılında iyileşmesini ve getirilerin enflasyondan daha iyi olmasını bekliyoruz. Ancak dönemsel olarak bakarsak fiyat hareketlerinin, piyasalardaki canlılığın yılın ikinci yarısında yoğunlaşacağını düşünüyoruz. Tahvil tarafında enflasyondaki beklentilerin hafif iyileşmesi ve Hazine’nin borçlanma stratejisi tarafında attığı adımlar sayesinde dönemde faizlerde geri çekilme gözlendi. 2019 yılının ilk çeyreğinde ise enflasyondaki iyileşmenin düşük baz etkisi nedeniyle daha sınırlı kalmasını bekliyoruz. Gösterge faiz bu dönemde yüzde 20-21 bandında kalır.
BESFON
Kamu dış borçlanma fonları kazandırdı
30 Kasım, 25 Aralık dönemi içinde BES fonlarının getirilerine bakıldığında en yüksek getiriye sahip ilk 10 fonun tamamı kamu dış borçlanma araçları (KDBA) fonlarından oluşuyor. İlk 10 fon yüzde 7,45 ile yüzde 6,51 arasında getiri sağladı. İlk sırayı ise Allianz Yaşam Emeklilik Birinci KDBA fonu yüzde 7,45 getiriyle aldı. Onu Fiba Emeklilik ve Allianz Hayat Emeklilik’in fonları yüzde 7,44 ve yüzde 7,26 getiriyle takip etti.
GÖRÜŞ
ÜNLÜ Portföy Genel Müdürü Altuğ Dayıoğlu fotosu
“İlk çeyrek muhafazakar olun”
Ünlü&Co’nun 2019 sonu için dolar/TL’de 6,2, BİST-100 Endeksi’nde 110.000 ve gösterge faiz tarafında yüzde 18,5 seviyesinde beklentisi var. Türkiye’de başka bir kur şoku yaşanmaz ise FED’in faiz artırımı noktasında verdiği sinyallerin gittikçe yumuşaması ile yılın ikinci yarısında TL varlıklarda (bono ve hisse) pozitif bir görünüm oluşma ihtimalinin artacağını söyleyen ÜNLÜ Portföy Genel Müdürü Altuğ Dayıoğlu, yılın ilk çeyreği içinse şu tavsiyelerde bulunuyor:
Yılın ilk çeyreğinde hisse piyasaları zorlanmaya devam edecektir. Özellikle seçimlere kadar olan süreçte daha muhafazakâr bir pozisyonlanma mantıklı görünüyor. Yüzde 60 TL mevduat, yüzde 20 dolar, yüzde 10 altın ve yüzde 10 hisse tutulabilir. Düşüşleri dövizde alım fırsatı olarak kullanmak yanlış bir tercih olmayacaktır (yüzde 20-30 bandına kadar). Seçim sonrası ise FED tarafından gelebilecek sinyaller ve küresel ekonominin gidişatına göre hisse pozisyonlanması alınarak (yüzde 20-30 bandına kadar) genel anlamda portföyün getirileri artırılabilir.”
PARAYI NE YAPMALI?
FAİZ/MEVDUAT ÖNERİSİ ÖNE ÇIKIYOR Enflasyon tarafında yaşanan sert yükseliş sonrasında alınan tedbirlerle bir dengelenme süreci yaşanıyor. Yılın ilk çeyreği için bu dengelenme sürecinin devamına işaret ediliyor. Ancak seçim atmosferi dikkate alındığında yatırımcılar için öncelikle tavsiye edilen yatırım aracının TL mevduat olduğunu görüyoruz. Devlet tahvili ve Özel Sektör Fonu daha sınırlı oranlarda öneriliyor.
DÖVİZ/YUKARI BEKLENTİ SINIRLI Döviz cephesinde şimdilik sular durulmuş görünüyor. Beklentilerde ilk çeyrek için 5,00’in altı gözükmüyor. Ancak 6 seviyelerine doğru da şimdilik bir kırılma beklentisi yok. Böyle bir ortamda döviz önerileri yüzde 15-20’lerde. Ancak kurda 5,00’e doğru hareketlerde seçim atmosferi de dikkate alınırsa pozisyonların artırılabileceği bir ortam yaratabilir. Şimdilik beklentiler sınırlı.
BORSA/TEMETTÜ HİSSELERİNE DİKKAT Yılın ilk çeyreğin için zayıf bilanço beklentileri nedeniyle güçlü bir trend beklentisinin düşük olduğunu görüyoruz. Pozitif sektörler endeksi mevcut seviyelerinde tutuyor. Böyle bir ortamda da seçim atmosferi de dikkate alındığında hisse oranı portföylerde yüzde 10-15 gibi düşük seviyelerde öneriliyor. Endeks bazında değil ama hisse bazında fırsatların olduğu ifade ediliyor. Burada temettü verimi beklentisi yüksek hisseler tercih edilebilir.
ALTIN/RİSKLERE KARŞI ALINABİLİR Ons altın tarafında son dönemde yukarı yönlü bir hareket söz konusu. Son 1,5 ayda 1200 dolar/ons’tan 1250 seviyesinin üzerine çıkıldı. Yukarı yönlü hareketin bir miktar daha devam etme olasılığının olduğu ifade ediliyor. Böyle bir ortamda gram altın için diğer konu, dolar/TL paritesi. Burada ise TL’de önemli bir hareketlenme beklenmiyor. Uzmanlar, risklere karşı portföylerde yüzde 10-15 altın önerisi veriyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?