Havlu kralının satın alma planı

15.05.2017 12:26:280
Paylaş Tweet Paylaş
Havlu kralının satın alma planı

 Türkiye’nin en büyük havlu ihracatçısı Bursalı Grubu, inorganik büyüme hedefinde. Bursalı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Bursalı,  “Tekstilde geniş müşteri portföyüne sahip şirketleri bünyemize katmak istiyoruz” diyor.

 Bursalı Grubu, Türkiye’nin en büyük havlu ihracatçısı. Her yıl 5 bin ton havlu ihraç eden grup, 2016’yı 150 milyon TL ciro ve 32 milyon dolar ihracatla kapattı. Tekstilin yanı sıra turizm ve gayrimenkulde de faaliyet gösteren Bursalı Grubu’nun yönetim kurulu başkanı Fuat Bursalı, babasının kurduğu grubu bugün iki oğluyla birlikte yönetiyor. Tekstilde şirket satın alarak daha hızlı büyümeyi planlayan Bursalı, Türkiye’nin havluda ilk ve tek AR-GE merkezinin de kurucusu. Bursalı ile yeni hedeflerini ve 3’üncü kuşağı aile şirketine nasıl hazırladığını konuştuk:

AMİRAL GEMİ

Tekstilde üretim modelimizi daha çok ihracata yönelik şekillendiriyoruz. Bu doğrultuda, geliştirdiğimiz ürünlerin yüzde 95’ini yurt dışına, yüzde 5’ini ise iç pazara sunuyoruz. Tekstil, grubumuzun amiral gemisi ve öyle olmayı sürdürecek. Tekstille ilgili büyük hedeflerimiz var ve bu alandaki yatırımlarımız artarak devam edecek.

ÖNEMLİ HAMLELER

Tekstilde markalaşma çalışmalarına yoğunlaştık. Bu doğrultuda özellikle patent/faydalı model alanlarında önemli hamleler gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde, yeni alanlara yayılmak yerine faaliyet gösterdiğimiz sektörlerdeki özellikle de tekstildeki mevcut pazar payımızı ve ürün çeşitliliğini artıracağız. Sektörün global oyuncusu olma misyonunu tüm gereklilikleriyle yerine getirmek öncelikli hedeflerimiz arasında. Hedef pazarlarda planladığımız büyümeyi gerçekleştirebilmek için geniş müşteri portföyüne sahip firmaları bünyemize katmak istiyoruz.”

 

3. KUŞAĞI NASIL YETİŞTİRDİ?

PROFESYONELLİK ÖNEMLİ 3’üncü kuşağın işinde profesyonel olması en önemsediğim konu oldu. Büyük oğlum Aykut, Bilkent Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Küçük oğlum Alper de İTÜ Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Bölümü’nde lisans yaptıktan sonra ABD’de Fashion Institute Of Technology’den mezun oldu.

SATIŞTA BAŞLADILAR İki oğlum da vakit kaybetmeden şirketimizde iş hayatına başladı. İkisi de satış departmanında işe başlayarak şirketin her aşamasını, tüm süreçleri tecrübe ederek yetişti. Şu anda da yönetim kurulu üyeliği görevini başarıyla yürütüyorlar.

 

27 YILIN SIRRI: AİLEYLE İYİ İLİŞKİLER

Er-Bakır, Denizli’nin en büyük şirketi. Capital500’de 56’ncı sırada yer alan şirket, 27 yıl boyunca Müjdat Keçeci tarafından yönetildi. Genel müdürlük görevini profesyonel yöneticiye devrederek yönetim kurulu üyeliğine geçen Keçeci, iki büyük ailenin ortak olduğu şirkette 27 yıl yöneticilik yapmasının sırrını şöyle anlatıyor:

“PROFESYONEL GİBİ DAVRANDIM” Denizli’de yerleşik iki duayen sanayici ailelerin ortak olduğu Er-Bakır’da ben de şirkete ortak olan ailelerden birine mensubum. İki ailenin ortak olduğu şirkette en önemli iş, ailelerle olan ilişkiyi sağlıklı götürmek. Sanki bir profesyonel yönetici gibi davranarak sorunları yerinde ve zamanında tarafların da kabul edeceği şartları oluşturarak çözmeye çalıştım.

BAŞKANIN AJANDASI

“3 MİLYAR TL’LİK YENİ YATIRIM GELİYOR”

Kahramanmaraş, 17 milyar TL’lik ekonomik büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük 20’nci şehri. Birçok yerde istihdamda ve üretimde azalma yaşanırken Maraş, bundan etkilenmedi. Yeni sektörlere yönelen Maraşlı sanayiciler, bu sayede ihracatı ve yatımlarını artırdı. “Kahramanmaraş’ın batık kredi oranı Türkiye ortalamasının yarı seviyesinde” diyen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, yatırım teşvik başvurularında artış olduğunu belirtiyor. Yeni yatırımlarda tekstil ve enerjinin öne çıktığı söyleyen Zabun, şu bilgileri veriyor:

“İHRACAT 4 KAT ARTTI”

“Son 5 yılda, Kahramanmaraş’ta 6 milyar dolara yakın özel sektör yatırımı gerçekleşti.

Bu süreçte istihdam 3 kat, ihracat ise 4 kat arttı. Yılda ortalama 800 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl da ihracatımız yüzde 9,5 artarak 850 milyon dolara yükseldi.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen geçtiğimiz yıl arzuladığımız performansı yakalayamadık. Ancak yatırım ve üretimde önemli bir kırılma olmaksızın 2016’yı tamamladık. En önemlisi istihdamda negatif bir olay yaşanmadı.

TEKSTİL VE ENERJİ AĞIRLIKTA

Yatırımlarda, teşvik belgesi müracaatları önceki yıla göre 3 kat artarak umutlarımızı güçlendirdi. Tekstil ve enerji sektörlerinin ağırlık kazandığı bu müracaatlar, 2017 ve 2018’de Kahramanmaraş ekonomisinin birkaç basamak yükseleceğini işaret ediyor. Bu yıl Kahramanmaraş’ta tekstil, enerji, süt ürünleri gibi alanlarda 3 milyar liralık yatırımın tamamlanması hedefleniyor. Bunun 2 milyar liralık kısmı tekstil sektöründe gerçekleşecek.

Bu yatırımlarla yaklaşık 7 bin kişi istihdam edilecek.”

 

“YENİ SEKTÖRLER BAŞARIYI GETİRDİ”

ÇİMENTODA İLK SIRADA Sanayileşmede sektörel çeşitliğe önem veren Kahramanmaraşlı girişimciler, yeni yatırımda yeni sektörlere yöneldi. 2 büyük çimento fabrikası Kahramanmaraş’ı bu sektörde liderliğe taşıdı ve Türkiye üretiminin yüzde 10’una ulaştırdı.  

KAĞITTA ÜRETİMİN YÜZDE 20’Sİ Diğer yanda iki kağıt fabrikasının toplam üretimi Türkiye üretiminin yüzde 20’sine erişerek bu alanda da çok önemli başarılara imza attı. Metal mutfak eşyalarında da Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 60’ını karşılıyoruz. Bu sektörde Avrupa’nın en büyük üreticilerine sahip.

 

ANADOLU’DA ÜCRETLERİN DURUMU

ARADAKİ FARK NE? Anadolu’da yönetici ücretlerinin İstanbul’daki ortalama yönetici ücretlerinden yüzde 30 daha aşağıda olduğu söylenir. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene’ye Anadolu’daki yönetici ücretlerini sordum.

GENEL MÜDÜR ÜCRETLERİ Anadolu şehirlerindeki yönetici ücretlerinin İstanbul’a göre nispeten daha düşük olduğunu belirten Ergene, “Kayseri, Gaziantep, Adana gibi illerde genel müdürlerin ücretleri maksimum 25-30 bin civarında ve bu yöneticiler primle çalışıyor” diyor.

ÜCRETLER ANTALYA’DA DÜŞTÜ Ücretlerin daha düşük olmasına karşın hayat şartlarının daha ucuz olduğunu belirten Ergene, son dönemde Anadolu şehirlerinden çok yönetici talebi aldıklarını söylüyor. Ergene, Anadolu’daki yönetici ücretleri için şöyle diyor: “Antalya’da turizmin iyi gitmemesi nedeniyle ücretlerin biraz gerildiğini ve 20-25 bin TL’ye kadar düştüğünü söyleyebilirim. Orta kademe yöneticiler de Kayseri, Gaziantep ve Adana’da yaklaşık 10-15 bin TL seviyesinde kazanıyorlar.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz