Yeni dengi nerede

19.02.2016 11:50:240
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni dengi nerede

Yeni denge nerede?

Piyasalar, 1 Kasım seçimlerinin ardından siyasi belirsizlikleri büyük ölçüde atlattı. Önümüzde 4 yıllık bir tek parti hükümeti dönemi var. Ancak 16-17 Aralık’ta FED’in olası faiz artırımı ve Suriye gerginliği başta olmak üzere belirsizlikler devam ediyor. 19 aracı kuruluş ve portföy yönetim şirketinin genel müdürüne yıl sonuna kadar piyasanın yeni dengelerinin nerede olacağını sorduk. İyimser beklentisi yüksek olanlar da var, kötümser beklentisi yüksek olanlar da. Geçmiş anketlere göre beklentiler biraz daha dağınık.

BORSA:  “Seçim bitti ama dış riskler devam ediyor” diyenler, yıl sonu rallisi beklemiyor. Zaten değerlemeler düşük olduğu için çok fazla düşüş beklentisi de yok. Böyle bir ortamda ise endekste daha çok hızlı bazlı hareketlerin öne çıkacağı tahmin ediliyor. Sadece üç katılımcı 90.000 ve üstünü öngörüyor.

DOLAR/TL: Sular şimdilik biraz durulmuş gibi. FED’in aralık toplantısında beklenti, küçük adımlarla faiz artırımının başlayacağı yönünde. Gelişmeler dahilinde ana 2,75-2,85 bandında bir trend beklentisi hakim. Ancak FED’den daha radikal adımlar geleceğini düşünen katılımcılar, tekrar 3,00 seviyelerinin zorlanabileceği yönünde değerlendirmeler yapıyor.

GÖSTERGE FAİZ: Seçim sonrası tek haneye inen gösterge faizde yurtdışı etkisiyle hareket yeniden yüzde 10’un üzerine çıktı. Ancak hükümet kurulma çalışmalarının ardından gelişmeler kritik öneme sahip. Çünkü faize duyarlı olan hükümet kanadının Merkez üzerinde tekrar ‘faiz indir’ söylemleri gündeme gelebilir. Böyle bir ortamda yüzde 10,00 ve üstünü söyleyen 7 katılımcı varken yüzde 10,00 ve altı beklentisi olan 12 katılımcı bulunuyor.

 

YATIRIMCI TAKVİMİ

FED beklenecek

3 Aralık: Türkiye, TÜİK, ÜFE verileri

3 Aralık: Euro Bölgesi, AMB faiz kararı

4 Aralık: ABD, tarım dışı istihdam verisi

4 Aralık: Moody’s, kredi notu açıklaması

8 Aralık: Türkiye, TÜİK Sanayi Üretim Endeksi

10 Aralık: İngiltere, MB faiz kararı

10 Aralık: Türkiye TCMB cari açık

15 Aralık: Türkiye, işsizlik oranı verisi

16 Aralık: ABD, kapasite kullanım ve sanayi üretimi verisi

16 Aralık: ABD, FED faiz kararı

22 Aralık: Türkiye TCMB, PPK toplantısı

 

SORU-YANIT

“FED İZLENECEK”

Bimeks İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Akgiray

Yüzde 85 tedarikimiz TL’de. Bu nedenle TL faizlerin seyri, kura göre bizim için daha önemli. MB politikalarına bağlı TL faizde beklenti nedir?

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan

“Merkez Bankası’nın (MB) kasım ayında sürpriz bir hamlesi olmadı. Kasım ayında TL’nin dolara karşı olumlu bir performans gösterdiği ve siyasi belirsizliğin ortadan kalktığı bir dönemde değişiklik olması da beklenmiyordu. Sıkı para politikası duruşuna atıfta bulunan açıklamalar devam etti. Asıl önemli olan aralık ayında yapılacak toplantıdaki olası açıklamalar veya hamlelerdir. MB, FED’in atacağı adımlara göre duruşunu belirleyecek gibi. 16 Aralık’ta FED faiz kararını verecek, 22 Aralık’ta MB’nin faiz kararını izleyeceğiz. FED’in olası bir faiz artışının piyasa etkilerinin kolayca değerlendirilebileceği bir zaman aralığı olacak.

FED’in aralık ayında normalleşme adımı atması son derece olası. Bu konjonktürde, MB de gerekli yerlerde gerekli adımları atabilmeli. Eğer FED sıkılaşırsa içeride büyümeye odaklanan daha gevşek para politikaları risk oluşturur. Bu da kurda ve enflasyonda yukarı yönlü hareket ve sektörel bazda endekslerde düşüş hareketi olarak karşımıza çıkabilir. Sıkı para politikası duruşunun yeni ekonomi yönetimince de kabul görmesi halinde ise daha pozitif bir senaryodan bahsedebiliriz.”

 

BES FON

Hisse fonlar kazandırdı

30 Ekim-24 Kasım tarihleri arasında BES fonların getirilerine bakıldığında 1 Kasım seçimi sonrası yaşanan olumlu havanın en çok hisse fonlara yansıdığı görülüyor. Bu dönemde en yüksek getiriye sahip 10 hissenin tamamı hisse fonlardan oluşuyor. Ergo Emeklilik ve Hayat Büyüme Amaçlı Hisse Emeklilik Yatırım Fonu (EYF) yüzde 5,26 getiriyle ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 4,28 getiriyle Katılım Emeklilik ve Hayat, Büyüme Amaçlı Altıncı Hisse Senedi EYF ve yüzde 4,08’le Asya Emeklilik Büyüme Amaçlı Katılım Hisse Senedi EYF izliyor.

 

GÖRÜŞ / Berra Doğaner fotosu kullanılacak

“Rusya fiyatlamaları etkileyecek”

Genel seçimin ardından kısmen de olsa piyasalarda bir rahatlamadan söz etmek mümkün. Önümüzdeki süreçte ise en önemli belirsizlik FED. Bunun yanında son dönemde gündeme gelen Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin etkileri gözlenecek. Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Doğaner, “FED’in aralık ayında faiz artırım ihtimali kuvvetleniyor. Aralık ayı başında Avrupa Merkez Bankası’ndan gelme ihtimali çok yüksek olan tahvil alım programının artırılması ve mevduat faizindeki indirim ise gelişmekte olan ülkeler için olumlu” diyor. Bunun piyasalar tarafında olumlu fiyatlandığını kaydeden Doğaner, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Ancak son dönemde Rusya ile ilgili gelişmeler, fiyatlamaları olumsuz etkiledi. Beklentimiz 85.000-90.000 bandında dengelenmeydi. Ancak son gelişme, bu hedefi aşağı çekebilir. NATO ve ABD açıklamaları sonrası stres biraz azalmış olsa da gelişmeler izlenmeye devam edecek.”

 

GEÇEN AY PİYASALAR

GÖSTERGE FAİZ/ MEVDUAT VE ÖST Seçim sonuçları sonrasında tek haneli seviyelere inen gösterge faiz, ABD’nin aralık ayında faiz artıracağı beklentilerinin yanında Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin etkisiyle yüzde 10,50’nin üzerine çıktı. Gelinen seviyeler itibariyle mevduat faizi yatırımcının ana yatırım aracı olmayı sürdürüyor. Alternatif getiri arayanlar için ÖST ve ÖST fonlar tercih edilebilir. Göstergede kısa vadede tek hane beklenmiyor.

DÖVİZ/ PORTFÖYDE DOLAR OLMALI Belirsizliğin arttığı FED’in faiz artırım sürecinde olduğu bir dönemde portföylerde dolar muhakkak olmalı. Yapılan değerlendirmelerde dolar konusunda eğilimin yukarı yönlü olduğu da görülüyor. Euro önerisi ise daha sınırlı. FED’in faiz artırımında küçük adımlar atması ve gerekirse faiz artırması gibi bir beklenti var. Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesi sonrasında yaşanacaklar da piyasalar tarafında yakından izlenecek.

BORSA/VOLATİL PİYASA Piyasalar açısından siyasi belirsizliğin ortadan kalktığı bir sürece giriyoruz. Ancak bu defa da bölgesel riskler, FED gibi önemli belirsizlikler var. Bu ortamda hisse senedi piyasasındaki volatil süreç devam edecek gibi görünüyor. Bu ortamda hisse bazında seçimlerde daha dikkatli olmak gerekiyor. Yukarı bazlı hareketlerde ise satış fırsatı söz konusu olabilir. Portföylerde getiri için hisse bulundurulabilir.

ALTIN/ALTIN ÖNERİSİ SINIRLI Altın, FED’in aralık ayında faiz artıracağına yönelik beklentilerle birlikte kasım ayında 1.100 dolar/ons desteğini kırarak son 5 yılın en düşük seviyelerine kadar geriledi. Rus uçağının Türkiye’nin sınırını ihlal etmesiyle düşürülmesi sonucunda tepki verdi. Sınırda yaşanan gelişmeler izlenecek olmakla birlikte altın için asıl belirleyici konu, FED olmayı sürdürecek. FED’in faiz artıracağı bir süreçte altın yatırımı sınırlı olmalı. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz