Geleneksel medya ölmedi

Şimdi 10 yıllar sonra televizyon halen önde gelen reklam aracı. Peki onun yerini dijital reklamcılık alacak mı? Belki, ama bu süreç biraz daha vakit alabilir. Hayatta hiçbir şey çabucak değişmez.

11.11.2014 02:01:170
Paylaş Tweet Paylaş
Geleneksel medya ölmedi
SORU: Geleneksel pazarlamanın öldüğüne inanıyor musunuz? Türkiye’de halen bir numaralı medya kanalı TV’ler. Bu durum değişecek mi?
Zaman içinde her endüstri, her meslek, her disiplin değişir. Ancak geleneksel reklamcılığın öldüğünü söylemek gerçekten de işi abartmak olur. 20’nci yüzyılın çoğunda yazılı medya önde gelen reklam aracıydı. Sonra 1950’lerde televizyon ortaya çıktı ve nihayetinde yazılı medyanın yerini aldı.

Şimdi 10 yıllar sonra televizyon halen önde gelen reklam aracı. Peki onun yerini dijital reklamcılık alacak mı? Belki, ama bu süreç biraz daha vakit alabilir. Hayatta hiçbir şey çabucak değişmez.

BAŞARI YETENEKLİ İNSANLARI ÇEKER
SORU:
Biz küçük bir reklam ajansıyız ve piyasaya güçlü bir vizyonla girdik. Böylesi küçük bir ajansı piyasadaki yetenekli insanların gözünde cazip kılmak için ne yapmalıyız?

Ben New York’ta 28 yıl boyunca bir reklam ajansı işletmiştim. Bizim başarımızı, hem reklamcılık ticareti medyası hem de genel iş medyasında ne kadar ses getirdiğimiz belirlemişti. Bu durum aynı zamanda New York’ta yerleşik yüzlerce diğer reklam ajansı için de geçerli. En başarılı reklam ajansları, en fazla ilgi çekmeyi başarabilmiş olanlardır.

Bir reklam ajansı için PR’dan fazla işe yarayan bir şey yoktur. Peki kamuoyunda dikkat çekmeyi nasıl başarırsınız? İlgi çekmenin en iyi yolu müşterilerinizin başarılı olmasıdır. Reklam ajansları hizmet verdikleri müşterileriyle tanınır. Çok sayıda ses getirici reklam üretebilen bir ajans, nihayetinde hem piyasadaki yetenekli insanları hem de yeni müşterileri cezbeder.

İLETİŞİM ÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİR
SORU:
B2B şirketler için en mükemmel pazarlama araçları hangileridir? Onlar son tüketici için nasıl marka farkındalığı yaratabilir? En önemlisi bu gerekli midir? sizin içinde olduğunuz sektöre göre değişir, Bazı ürünler ve hizmetlerin tanıtımı en iyi sosyal medyada yapılır. Bazıları için ise PR yani halkla ilişkiler veya yazılı ya da görsel medya uygundur.

Bazılarında da sektörel yayınlar veya genel yayınlar işe yarar. Aynı durum ürününüzün nihai müşteriye ulaştırılmasının getirileri için de geçerlidir. Bunların hepsi sizin ürününüzün doğasına bağlıdır. Intel, kişisel bilgisayar satın alan tüketicilere kendi mikro-devrelerinin reklamını yapmakta çok başarılıydı.

Çünkü tüketiciler bir kişisel bilgisayarın en önemli parçasının bu elektronik devreler olduğuna inanıyordu. Ancak bir kişisel bilgisayarın çok sayıda diğer bileşeninin tedariğini yapan şirketlerin kendi ürünlerinin reklamını ve pazarlamasını nihai tüketicilere yapması hiç mantıklı değildir.

SOSYAL MEDYA NASIL ÖLÇÜLMELİ?
SORU:
Global organizasyonlarda sosyal başarı nasıl ölçülmeli?
Bu iş çok zordur. Çünkü sosyal mesaj türleri “insanları hiç güldürmeyen ama sadece bir şeyleri zoraki dikte eden mesajlardan “Oldukça eğlenceli ama içinde satışla ilgili hiçbir şeyin olmadığı“ mesajlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alabiliyor.

Eğlenceli mesajların çok sayıda izleyicisi olabilir. Ancak bu izleyicilerden kaç tanesinin gerçekten birer müşteri olacağı şüphelidir. Dikte edici mesajların az sayıda izleyicisi olabilir. Ancak bu çok az sayıda izleyicinin birer müşteriye dönüşme ihtimali de vardır. Biz sosyal medya başarısını ölçmenin en iyi yolu olarak sosyal medya programı başlatılmadan önceki satış hacmiyle bir yıl veya daha sonraki satışları ölçmenin en doğrusu olacağını keşfettik. Peki neden bir yıl? Çünkü herhangi bir pazarlama programının satışlar üzerinde etki yapması zaman alır.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz