Organik gıdada başarılı model

Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı ve Gıda Mühendisi Muharrem Doğan, Orvital markasıyla ABD, Ortadoğu ve Avrupa’ya yönelik ihracat planları yapılıyor.

31.10.2014 19:55:390
Paylaş Tweet Paylaş
Organik gıdada başarılı model
Organik gıda, dünyada 63 milyar dolarlık bir hacme ulaştı (2012 verileri). 2019’da bu rakamın 187 milyar dolar olması öngörülüyor. Amerika, Almanya ve Fransa organik beslenme konusunda büyük yatırımlar yapan ülkelerin başında geliyor. Türkiye’nin organik gıda pazarındaki başarılı markalarından birisi olan Orvital, örnek alınması gereken bir modelle ilerliyor.

Tavuk, et ve şarküteriden sonra, ürün gamını genişleterek bakliyat ve makarnada iddialı bir oyuncu haline gelen Orvital, 2009’da “Sadece organik üretim” yapma kararıyla pazara girdi. Geçen zaman içinde organik tavuk satışlarını 10 kat artırdı ve pazarın yüzde 85’ini elde etti. Kırmızı et, şarküteri ürünleri (sucuk, sosis, salam) ve döner gibi hazır ürünlerde pazarın ilk ve tek organik üreticisi konumunda.

Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’daki sözleşmeli çiftçileriyle işbirliği yaparak Şubat 2014’te organik bakliyat (kuru fasulye, kırmızı mercimek, nohut, bulgur, pirinç) ve makarna ürünlerini de Orvital markasıyla üretmeye başladı.

Orvital markasıyla ABD, Ortadoğu ve Avrupa’ya yönelik ihracat planları yapılıyor. Geçen ay konuştuğum Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı ve Gıda Mühendisi Muharrem Doğan, Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Hollanda’ya bakliyat ve makarna ihracatı için görüşmelerinin sürdüğünü söyledi ve şu yorumda bulundu:

“Türkiye’de sözleşmeli tarıma daha fazla destek verilirse kimse bizi tutamaz. Makarnanın en çok tüketildiği Amerika, organik makarna ithalatının çok büyük kısmını İtalya’dan yapıyor. Bundan sonra hedefimiz, İtalya’dan pay alıp Amerika’ya organik makarna ihracatı yapmak. Türkiye bir tarım ülkesi.

Biz buna inanıyor ve en büyük gücümüzü çiftçilerimizden alıyoruz.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz