Akıllı Kimya

Akıllı Kimya

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE NE KADAR HARCANACAK?

Sürdürülebilirlik trendi şirketler cephesinde önemli bir farkındalık yarattı. Bu farkındalık, “yeşil” yatırımların da yıllar itibarıyla artmasını sağlıyor. Örneğin Vestel, çevreci ürün geliştirmeye ayırdığı kaynağı, 5 yıl öncesine göre 3 kat artırmış durumda. Koç Holding’in son 5 yılda bu alanda yaptığı yatırım miktarı 910 milyon TL’ye ulaştı. Zorlu Enerji ise 2014’teki 1 milyon 650 bin TL olan harcama miktarını bu yıl 1 milyon 900 bin TL’ye çıkarmayı hedefliyor. Özetle 2015 yatırım bütçelerinde yeşilin payı artmış durumda…

9 NİSAN, 2015

Akıllı Kimya

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ŞİRKET KÜLTÜRÜMÜZ OLACAK

Sürdürülebilirlikle ilgili sertifikasyon çalışmalarını tamamlayan Alarko Carrier, 2012 yılından bu yana AR-GE çalışmaları yapıyor. Avrupa Birliği’nin henüz kavramsal düzeyde olan yeni regülasyonları için AR-GE merkezinde şimdiden ürün geliştirmeye başladıklarını belirten Alarko Carrier Fabrikalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çopur, “Sürdürülebilirliği sadece şirket politikası değil, çalışanları ve yan sanayisiyle birlikte şirket kültürü haline getirmeyi hedefliyoruz” diyor.

9 NİSAN, 2015

Akıllı Kimya

ÇEVRE DOSTU ÜRÜN DÖNEMİ

Araştırma sonuçları günümüzde tüketicilerin yüzde 75’inin çevre farkındalığına sahip olduğunu gösteriyor. Uzun yıllar önce ozon tabakasının zarar gördüğüne ilişkin bulguların duyurulmasıyla birlikte başlayan bu farkındalık şirketleri de çevreci ürünlere yöneltti. Arçelik’ten Vestel’e BASF’den Duravit’e, P&G’den Toshiba’ya şirketler çevreci ürün portföyleriyle dikkat çekiyor. Enerji duyarlılığından geri dönüşüme, yeşil tedarikten su tasarrufuna doğaya daha az zarar verme hedeflerini gerçekleştiriyorlar.

9 NİSAN, 2015

Akıllı Kimya

PROJELERİMİZİ TABANA YAYIYORUZ

“İyi Tarım” projesiyle dikkat çeken Migros, perakende sektörüne öncülük yapıyor. Şirket “yeşil perakendeci” unvanıyla LEED Gold sertifikalı ilk mağazayı açtı. Son olarak da BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki ilk perakendeci oldu. Migros Genel Müdürü Özgür Tort, bu ilklerin süreceğini belirtiyor ve ekliyor: “Sürdürülebilirlik anlayışımızı iş yapış şekillerimize de yansıtmayı başarmış bir şirketiz. Toplumsal duyarlılık bilincinin gelişmesi için projelerimizi tabana yaymaya da devam edeceğiz.”

9 NİSAN, 2015

Akıllı Kimya

CEO'NUN YEŞİL GÜNDEMİ

Sadece şirketler değil onlara liderlik eden yöneticiler de artık bireysel olarak çevre konusuna daha hassas yaklaşıyor. Bugün iş dünyasında birçok üst düzey yönetici özel hayatında tükettiği her türlü ürünün çevreye vereceği olası zararı göz önünde bulundurarak satın alma tercihinde bulunuyor. Geri dönüşüm konusunda örnek yaklaşımlar sergiliyor. Her CEO’nun çevre söz konusu olduğunda hassasiyet gösterdiği husus da değişiyor. Örneğin Arcelor Mittal CEO’su Adnan Öztürk, ormanların yok olması karşısında önemli bir duyarlılık ortaya koyuyor ve her yıl 10 bin ağaç dikmeye çalışıyor. Socar Türkiye Başkanı Yavuz Erkut, hem denizlerin kirlenmesinin hem yaşadığı bölgedeki betonlaşmasının önüne geçecek aktivitelerde yer alıyor.

9 NİSAN, 2015

Akıllı Kimya

KİMYANIN 150 YILI VE BASF

Her şey 1865 yılında Ludwingshagen'de başladı. Küçük bir boya üreticisi, bugün 80 ülkede 112 bin çalışanlı bir deve dönüştü. “Sürdürülebilir bir gelecek için kimya yaratıyoruz” sloganıyla kimya alanında değer yaratan şirket, boyadan otomotive, plastikten tekstile, medikalden gıda sanayine kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren müşterileri için hammadde sağlıyor ve inovatif çözümler üretiyor.

9 NİSAN, 2015

Akıllı Kimya

Yeşil ürünlerin payını artıracağız

Onduline Avrasya CEO’su Burhan Karahan, şirketin sürdürülebilirliğe bakışını, bu konuda neler yaptıklarını ve hedeflerinde neler olduğunu Green Business'e anlattı.

27 AĞUSTOS, 2014

Akıllı Kimya

İyi bir rapor nasıl olmalı?

Son dönemde giderek daha çok ilgi gören sürdürülebilirlik raporları, şirketler için birçok anlam ifade ediyor.

27 AĞUSTOS, 2014

Akıllı Kimya

Sürdürülebilirlik iş yapış biçimimiz

Abdi İbrahim İlaç CEO'su Süha Taşpolatoğlu, sürdürülebilirlik çalışmalarını proje olarak değil tüm kararlarını bu ilkeye göre verdikleri, çalışanlarını sürece dahil ettikleri bir iş yapış biçimi olarak gördüklerini söylüyor.

27 AĞUSTOS, 2014

Akıllı Kimya

3 saatte çevre

Eğitim, sürdürülebilirliğin en önemli ayaklarından biri. Bu amaçla şirketler, çalışanlarına ve hatta ekosistemlerine özel eğitimler düzenliyor.

27 AĞUSTOS, 2014

Akıllı Kimya

Kredi risk sürecimize çevreyi de dahil ettik

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, bankanın sürdürülebilirliğe bakışını, bu konuda neler yaptıklarını ve hedeflerini anlattı.

27 AĞUSTOS, 2014

Akıllı Kimya

Heyecanlandıran keşif:Yenikapı

İstanbul Marmaray projesi çalışmaları, İstanbul’un geçirdiği tarihsel evreleri ortaya koyan binlerce eseri gün yüzüne çıkardı.

27 AĞUSTOS, 2014

Akıllı Kimya

Yeşil şirket olma kriterleri

Yeşil marka olmak için pek çok kriteri yerine getirmek gerekli. Ancak uzmanlara göre 7 ana kriteri şirket içinde içselleştirmek çevreye duyarlı şirket olmak konusunda iyi bir başlangıç.

27 AĞUSTOS, 2014

Akıllı Kimya

Sürdürülebilir gelecek kadınlarla mümkün

“Yeşiliz projesiyle çalışanlarımızı işte, evde, her yerde yeşil olmaya yöneltmeyi hedefledik." diyen Eczacıbaşı Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Grup Başkanı Okşan Atilla Sanön ile konuştuk:

26 MAYIS, 2014

Akıllı Kimya

Yeşil tedarikçi dönemi

Söz konusu sürdürülebilirlik olduğunda şirketler sorumluluğun sadece kendi iş süreçlerinde bitmediğini düşünüyor. Bu nedenle tedarikçilerinin iş yapış tarzını mercek altına alan şirketlerin sayısı artıyor.

26 MAYIS, 2014